Прессъобщени 12.05.2017 г.

12 Май 2017 г.

Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд  мъж, нарушил правилата за движение, шофирал без право и в пияно състояние  и причинил катастрофа  с един загинал и двама ранени

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 26-годишен мъж, нарушил правилата за движение, шофирал в пияно състояние и без право за това и причинил произшествие с един загинал и двама ранени.

            Обвинението срещу Мариян Д.  е за това, че на  03.09.2016 г., на главен път Русе-Варна, при управление на лек автомобил «Фолксваген», нарушил правилата за движение по пътищата, като управлявал автомобила  под въздействието на алкохол, не  контролират непрекъснато автомобила, които управлявал  и въпреки забраната  навлязъл  в лентата за насрещно движение, като  по непредпазливост причинил  смърт на  едно лице - Стефан С. на 54 години и  средна телесна повреда на  две лица –Наталия З. на 10 години и на  Сехер М. на 30 години. Деянието е извършено в пияно състояние - с концентрация на алкохол в кръвта  2,18 промила,  деецът е  управлявал без да има необходимата правоспособност и случаят е особено тежък. Престъпление по чл. 343, ал.4, вр чл.343, ал.3,  вр.  чл.342 от НК. Повдигнато му е обвинение и за това, че на 03.09.2016 г. на главен Русе-Варна, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление, извършил същото деяние – престъпление по чл.343в от НК.

 

На 02.09.2016г. обвиняемият бил в град Русе, където късно вечерта и в ранните часове на 03.09.2016г. консумирал голямо количество алкохол. Въпреки, че съзнавал, че е употребил алкохол, че е неправоспособен водач след 04.00 часа на 03.09.2016г. той привел в движение лекия си  автомобил и потеглил  от град Русе за село Церовец, като  се движел по главен  път Русе-Варна със скорост около 55,4 км/ч.  По същото време лек автомобил „Фолскваген голф“, управляван от загиналия Стефан  С.  се движел в обратната посока със скорост около 103 км/ч.В автомобила освен водачът били и двамата пострадали. Под влияние на употребения алкохол и липсата на умения на водач на МПС, обвиняемият изгубил контрол над автомобила, навлязъл в насрещната лента за движение и челно блъснал идващия автомобил. В резултата на катастрофата причинил смъртта на другия водач и травми на 10-годишно дете и 30-годишна жена. От заключението по назначената съдебно-медицинска експертиза, към момента на възникване на пътно-транспортното произшествие, концентрацията на алкохол в кръвта на обвиняемия е била 2,18 на хиляда.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.