Прессъобщени 12.05.2017 г.

12 Май 2017 г.

Мъж, извършил грабеж е предаден на съд по обвинение на Окръжна прокуратура – Русе

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишен мъж за извършен грабеж.

Обвинението срещу Георги И. е за това, че на  21.05.2016г., в гр. Русе, в съучастие с Владислав Г., като извършител, направил опит да отнеме чужди движими вещи – парична сума в размер на 1270,75 лева, мъжка кожена чантичка, с намиращите се в нея вещи на стойност 32,10 лева или всичко на обща стойност 1302,85 лева от владението на Денислав П., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, като деянието  е придружено с причиняване на средна телесна повреда –  избиване на зъби и е останало недовършено поради независещи от дееца причини - престъпление по чл. 199, ал.1,  вр. чл.198, ал.1, вр. чл.20,  вр. чл.18 от НК.

Обвиняемият и Владислав Г. били приятели и  често посещавали игрални зали. В късните часове на 20.05.2016г.  двамата отново посетили игралната зала, поръчали си по една бира и започнали да играят на автоматите. След като  изиграли парите си, без да спечелят нищо започнали да наблюдавали другите играчи.  Около 03:30 часа на 21.05.2016 г. в залата пристигнал пострадалият, който  седнал на един от игралните автомати и след кратко време спечелил джакпот в размер на 705,75лева. Обвиняемият веднага отишъл при него и поискал непознатия да му даде 20 лева, но той отказал. Мъжът прибрал спечелените пари  и излязъл от  казиното. Обвиняемият и неговият приятел бързо тръгнали след него, като  решили да го ограбят. Настигнали го. Отново му поискали пари и след като той за пореден път им отказал един от тях го ударил по лицето. Ударът не бил много силен, но достатъчно за да го изплаши и да побегне, викайки за помощ. Обвиняемият го настигнал и за да го спре го спънал отзад. Мъжът  паднал на земята по очи и вследствие от удара с асфалта ударил долната част на лицето си в областта на брадата, устата и зъбите, при което получил наранявания, а чантичката която носел паднала встрани от него. Вярвайки, че парите  се намират вътре нападателите взели  чантичката и избягали.

В хода на разследването Владислав Г. е обявен за общодържавно издирване в качеството на обвиняем. Поради това прокуратурата е отделила материалите и е приключила производството  по отношение на единия извършител на деянието - Георги И. По отношение на другото лице Владислав Г., се води отделно досъдебно производство с оглед неговото издирване.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.