Прессъобщение 04.10.2016 г.

4 Октомври 2016 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Русе, съдът допусна екстрадиция на 27-годишен български гражданин, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест.

 

          Асан А. е предаден на Прокуратурата към Съд от  първа инстанция в Антверпен, Кралство Белгия,  във връзка с изпълнение на влязла в сила присъда на Корекционен Съд – Съд от първа инстанция в Антверпен, в изпълнение на  Европейска заповед за арест, издадена от 22.04.2016 г от Прокуратурата към същия съд.  Лицето се иска, за да бъде изпълнена присъда с  наказание  „лишаване от свобода“ в размер на 40 месеца, за престъпления извършени в съвкупност – незаконен трафик на наркотични и психотропни вещества и  участие в организирана престъпна група.   На 20.09.2016г. Асан А.  е бил задържан, след извършена проверка от  служители на ГПУ- Русе на ГКПП”Дунав мост”, при която е  установено, че същият се издирва с Европейска заповед за арест.

           В съдебно заседание  българският гражданин е дал съгласие за предаване на искащата държава. Има взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото му предаване на компетентните власти в Кралство Белгия.

          Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.