Прессъобщение 14.09.2016 г.

14 Септември 2016 г.

Окръжна прокуратура Русе се самосезира по повод замърсяването на въздуха в гр. Русе

Окръжна прокуратура – Русе  се самосезира по повод публикации в медиите и статия от брой 209 от 14.09.2016г. на вестник „Утро“, със заглавие „Русе извика „Дишай!“ с искане за чист въздух“. Данните, изнесени в медиите касаят  замърсяване на атмосферния въздух в района на града.

Окръжната прокуратура в Русе разпореди незабавна проверка за евентуално извършено престъпление по чл. 352 ал.1 от НК. Съгласно чл. 352 ал.1 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5000 до 30 000 лева за онзи, който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води и др., и с това ги направи опасни за хората или животни и растения или негодни за използването им за културно- битови, здравни, земеделски  и други стопански цели.

В хода на проверката ще бъдат изискани всички документи от РИОСВ- Русе за извършените до момента замервания на атмосферния въздух в района на замърсяването и ще се снемат обяснения от длъжностни лица.

Проверката ще бъде извършена от ОД на МВР – Русе. Прокуратурата е определила 3 дневен срок за приключване на проверката.