Прессъобщение 15.06.2016 г.

15 Юни 2016 г.

Двама са осъдени за държане на наркотици  по одобрени от съда споразумения, постигнати с Окръжна прокуратура-Русе

Украински гражданин и непълнолетно момче  са осъдени за престъпления свързани с наркотици, след одобрени от съда споразумения, постигнати с Окръжна прокуратура – Русе – престъпление по чл. 354а от НК

           Украински гражданин   се призна за виновен и е осъден по бързо производство за това, че  на 31.05.2016 г. в гр. Русе, без надлежно разрешително, издадено по реда на ЗКНВП, придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - марихуана с общо тегло 41,8923 гр., на стойност 251,36 лева. На Илия К. е наложено наказание  от две години  лишаване от свобода, изтърпяването на което, на основание чл. 66, ал. 1 от НК е отложено с  изпитателен срок от четири  години  и  5000 лева глоба в полза на Държавата.

          След одобрено от съда споразумение, постигнато с  прокуратура,  Т.Д. се призна за виновен  за това, че в периода от 19 до  20.11.2015 г. в гр. Русе, като непълнолетен, след като могъл да разбира свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си,  в условията на продължавано престъпление - на два пъти, без надлежно разрешително, издадено по реда на ЗКНВП, държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - 1, 9577 гр. марихуана на обща на стойност 11,75 лева, и направил опит да разпространи наркотика  на друго лице. Наложено му е наказание  лишаване от свобода за срок от шест месеца, което на основание чл. 69, вр. чл. 66, ал. 1 от НК е отложено за изпитателен срок от две години.

          Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди.