Прессъобщение 08.06.2016 г.

8 Юни 2016 г.

Осъдителна присъда за шофьор, причинил катастрофа с един загинал и един ранен човек, постигна  Окръжна прокуратура – Русе

Осъдителна присъда за шофьор, причинил катастрофа с един загинал и един ранен човек, постигна  Окръжна прокуратура – Русе

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе 23-годишен мъж, е осъден за това, че при шофиране на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и причинил катастрофа при която един човек е загинал и един е ранен   - престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3,  вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК. Наложено му е наказание  две години и осем месеца лишаване от свобода, което на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено с изпитателен срок от пет години. Шофьорът е лишен и от право да управлява МПС за срок от три години.

Обвинението срещу Осман О. е за това, че на  07.07.2015 г., на главен път гр. Русе – гр. Бяла,  в землището на с. Иваново, обл. Русе, при управление на  лек автомобил „БМВ“, нарушил правилата за движение, като навлязъл в крайна лява лента, отделена с непрекъсната линия–забранена за пресичане, движил се с превишена  скорост от 113,8 km/h.,  при изпреварване навлязъл в  насрещната лента за движение, с което е създал опасност и предизвикал пътно-транспортно произшествие с насрещно движещия се лек автомобил „Опел Вектра“. Вследствие на катастрофата по непредпазливост причинил смърт на едно лице – на 64-годишен мъж  и средна телесна повреда на мъж на 23 години.        

На 07.07.2015 г. обвиняемият  управлявал лек автомобил „БМВ“,  по главен път гр. Бяла -  гр. Русе, като заедно с него в автомобила пътували жена и мъж /пострадал при катастрофата/.  Осман управлявал лекия автомобил с превишена  скорост – 113,8 км/ч. По същото време лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от Пламен П. се движил по същия път,  в обратна посока, със скорост от 78,1 км/ч., като на предната седалка пътувал бащата на шофьора /починал при катастрофата/.

В землището на с. Иваново, Осман предприел изпреварване на товарни автомобили, които се движели пред него. Навлязъл в разрешената за изпреварване и движение средна лента. Едновременно с това  товарният автомобил също предприел изпреварване на движещия се пред него камион. Независимо от това Осман продължил с маневрата „изпреварване“, като предприел второ такова на навлизащия в средната лента за движение товарен автомобил,  като пресякъл единичната непрекъсната линия  и навлязъл в крайната лява пътна лента за насрещно движение. Там продължил движението си, независимо, че още при първоначалното навлизане в насрещната лента възприел движещия се срещу него лек автомобил „Опел Вектра“. Двата автомобила се блъснали  в областта на предните им десни части. В резултат на удара и получените наранявания пътуващият в опела 64-годишен мъж починал. Спътникът на обвиняемия получил също сериозни наранявания.

Присъдата подлежи на обжалване пред Великотърновския апелативен съд.