Прессъобщение 27.05.2016 г.

27 Май 2016 г.

Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд шофьор на камион, който причинил катастрофа при която е загинал човек.

 

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинител акт срещу  29 –годишен шофьор на камион, който нарушил правилата за движение по пътищата и причинил катастрофа при която е загинал човек – престъпление по чл. 343 ал. 1 б. „в” вр. чл. 342  ал. 1 пр. 3 НК.

Повдигнатото обвинението срещу Йовчо К. е за това, че на   08.06.2015г., на третокласен път, в участъка между град Сеново и с. Просторно, обл. Русе, при управлението на товарен автомобил „Мерцедес“,  с прикачено ремарке,  нарушил правилата за движение по пътищата, като навлязъл в насрещната пътна лента,  без да пропусне насрещно движещия се по нея товарен автомобил „Рено Мастер“, управляван от Несрин Х., като по непредпазливост причинил смъртта му.

Обвиняемият работел като шофьор на товарен камион в частна фирма. На 08.06.015г., сутринта управлявал товарен автомобил „Мерцедес“,  с прикачено към него ремарке по третокласен път от Разград към Сеново в изпълнение на служебен курс. Срещу него по същия път и същото време се движел лекотоварен автомобил „Рено Мастер“, управлявано от починалия Несрин. Обвиняемият се движил със скорост около 70 км/ч. Когато започнал да навлиза в завой,  не преценил добре разположението на превозното средство  на пътното платно и допуснал то да навлезе в насрещната лента за движение. Независимо, че видимостта била около 150 метра в двете посоки обвиняемият не възприел навреме идващата срещу него кола, управлявана от Несрин  и не успял да изтеглил управлявания от него камион, който бил навлязъл в насрещната лента за движение. В следствие на това между двете превозни средства настъпил удар с предните леви части на автомобилите. При сблъсъкът водачът Несрин изпаднал от лекотоварния автомобил в канавката до пътя и починал на място, а автомобил се обърнал извън пътното платно.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд Русе.