Прессъобщение 01.04.2016 г.

1 Април 2016 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Русе  съдът задържа български гражданин, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест

По искане на Окръжна прокуратура – Русе съдът взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на   29-годишен  български гражданин, който  е обявен за международно издирване  с Европейска заповед за арест.

         Искането е направено  въз основа на  Европейска заповед за арест  от 14.01.2014 г , издадена от   Централен Окръжен Съд в Будапеща, Унгария. Сергей Д.  се издирва  от унгарските власти  за извършени от него множество деяния /334 броя/, определени като  измама  с ползване на информационна система и фалшификация на заменящи парите платежни средства на територията на Унгария, както и в други страни. Лицето се  издирва по образувано производство, за разпит в качеството на заподозрян.

         Съдът прие за основателно искането на прокуратурата  и взе мярка задържане под стража  спрямо издирваното лице.  Ограничителната мярка е до разглеждане на делото по екстрадиране и предаване на искащата държава.

          Определението на Окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд.