Окръжна прокуратура – Русе привлече като обвиняеми и ще иска да бъдат задържани под стража лица от ОПГ за имотни измами, между които и полицейски служител

17 Април 2024 г.

Под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Русе се провежда разследване от следовател с участието на служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР по досъдебно производство, имащо за предмет извършени престъпления от няколко лица, сред които: А.Т.Д. на 48 години; Д.С.В на 43 години и Д.Д.Г на 47 години ,като последният е  инспектор от РУ – Две могили към ОД на МВР – Русе.

Организираната престъпна група е действала   от м. ноември 2020 год. до настоящия момент. Досега е установено безспорно, че групата е извършила пет имотни измами - четири от тях   посредством съставени неистински саморъчни завещания и една , при която е използван неистински нотариален акт. Извършителите са действали по следния начин- след съставянето на неистински завещания, те са били представяни пред нотариуси, които са ги обявявали с протокол за обявяване на саморъчно завещания по реда на Закона за наследството. Лицата , в полза на които се „завещавало“,  са част от дейците - т.н. „бушони“ или „мулета“, които впоследствие продавали недвижими имоти на трети добросъвестни лица.

По този начин те са въвели в заблуждение добросъвестните купувачи, че са действителни собственици на въпросните имоти, получили са от продажбата на тези имоти парични средства, които са разделили помежду си.

В хода на разследването са установени данни и доказателства за незаконосъобразни действия и на други лица, сред които и полицейски служители от състава на ОД на МВР - Русе, както и за извършване на други престъпни деяния, част от които документни престъпления – съставяни и използвани неистински частни и официални документи пред съответни лица и институции.

В рамките само на един ден – 15.04.2024 год., са извършени редица процесуално-следствени действия - извършени общо двадесет и четири претърсвания и изземвания, от които четири в служебни помещения на ОД на МВР – Русе. Разпитани са над двадесет свидетели, важните от които и пред съдия от ОС – Русе. Назначени са множество експертизи.

Понастоящем всеки един от дейците е привлечен като обвиняем за:

- участие в организирана престъпна група по чл. 321, ал. 3, т. 2 вр. ал. 2 от НК;

- измами, реализирани от няколко лица, сговорили се предварително, при които са нанесени вреди в големи размери по чл. 210, ал. 1, т. 2, т. 5 вр. чл. 209, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 от НК;

- укриване и унищожаване на чужди частни документи - чл. 319 вр. чл. 309, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. чл. 26, ал. 1 от НК и

- използване на неистински официални документи - чл. 316 вр. чл. 308, ал. 3, т. 2 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа и Окръжна прокуратура – Русе ще внесе в съда искане за всеки от тях за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.