Окръжна прокуратура - Русе провежда разследване за палеж на апартамент в кв. „Чародейка" на гр. Русе, при който е загинало 3-годишното дете

31 Март 2023 г.

Окръжна прокуратура - Русе ръководи разследване за палеж на апартамент, при който е загинало 3-годишното дете

 

Окръжна прокуратура - Русе провежда разследване за палеж на апартамент в кв. „Чародейка" на гр. Русе, при който е загинало 3-годишното дете Д. С. - престъпление по чл. 330, ал.3 от НК.

Сигналът за произшествието е получен в полицията на 29.03.2023 г. На мястото на произшествието е извършен оглед от разследващ полицай. Иззети са веществени доказателства. Назначена е пожаро-техническа експертиза за установяване на причините за възникване на пожара. Към  момента на инцидента детето е било оставено само в жилището.

По-късно същия ден е установена и майката на детето - Р. И. - на 35 години от гр. Русе. Полицейските служители са открили хероин в нея и е образувано още едно досъдебно производство – за държане на високорискови наркотични вещества, под надзора на Районна прокуратура - Русе.

По време на разследването за палежа ще се събират и доказателства за това дали майката е извършила престъпление по чл. 182 от НК, като е оставила малолетното дете без надзор и достатъчно грижи и с това е създала опасността за живота му. Назначена е и  съдебномедицинска експертиза за установяване на причината за настъпване на смъртта. За палежа се предвижда наказание от 5 до 15 години, а за оставянето на детето без надзор лишаване от свобода до 3 години и обществено порицание.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура - Русе.