Окръжна прокуратура- Русе разследва инцидент със загинал работник в резервоар на газстанция

10 Юни 2020 г.

Окръжна прокуратура – Русе уведомява следното:

На 10.06.2020г., около 06,30 часа, е подаден сигнал за трудова злополука с починало лице в гр. Русе. Незабавно на мястото на инцидента е изпратен дежурен следовател от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Русе.

Окръжна прокуратура – Русе уведомява следното:

На 10.06.2020г., около 06,30 часа, е подаден сигнал за трудова злополука с починало лице в гр. Русе. Незабавно на мястото на инцидента е изпратен дежурен следовател от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Русе. Уведомен е директора на Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Русе. Произшествието е настъпило в резервоари-газохранилища за газ пропан-бутан в района на газ-станция на ул. „Потсдам“ в гр. Русе. По време на извършване на планирано почистване 50-годишният Я. А. М. от гр. Русе е влязъл в единия резервоар. Заради липса на достатъчно кислород се е почувствал зле и е потърсил помощ. Намиращ се в непосредствена близост служител на фирмата, на която Я. А. М. бил управител се опитал да му окаже помощ, но не успял да го издави от резервоара и подал сигнал на тел. 112. На място незабавно били изпратени екипи на Центъра за спешна медицинска помощ и РСПБЗН, които са констатирали смъртта на лицето.

По случая е образувано досъдебно наказателно производство за престъпление по чл. 123 от НК под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе. Извършен е оглед на местопроизшествието, назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причината за настъпване на смъртта, изискана е документация и се провеждат разпити на свидетели. По делото ще бъде назначена и техническа експертиза. Близките на починалото лице са уведомени.