Прессъобщение 27.05.2020 г.

27 Май 2020 г.

Извършителят на тежко престъпление в с. Ценово е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Русе  

Извършителят на тежко престъпление в с. Ценово е задържан за 72 часа, съобщиха днес на брифинг, на който присъстваха: районният прокурор на РП – Русе Яна Илиева, окръжният прокурор на ОП Русе Георги Георгиев, прокурор Радослав Косев от Апелативна прокуратура – В. Търново, като надзорен прокурор, директора на ОД МВР Русе ст. комисар Теодор Атанасов и началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ гл. инспектор Петър Ванев.

Досъдебно производство е за противозаконно проникване в къща в село Ценово и извършено изнасилване и грабеж на пари на стойност 70 лева от самотноживееща жена на пенсионна възраст, извършено на 20.05.2020г.

По делото са проведени неотложни следствени действия на мястото на престъплението, в присъствието на ръководството на ОД на МВР – Русе и Окръжна и Районна прокуратура – Русе. Проведен е оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства, изготвени са фотоалбуми, проведени са претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, включително и на пострадалото лице пред съдия от Районен съд – Бяла. Назначена и извършена е съдебномедицинска експертиза на пострадалата. Оказана й е психологична помощ от психолог на Центъра за психично здраве в гр. Русе. По разпореждане на Главния прокурор делото е взето на специален надзор в Апелативна прокуратура – Велико Търново и Окръжна прокуратура – Русе. След проведени беседи с пострадалата жена от криминалисти и психолози и след преодоляване на първоначалния шок от престъплението е получена от нея информация за евентуалния извършител на престъплението. Установен и задържан е С. С. С. – на 36 години от село Ценово. Проведен е повторен разпит на пострадалата жена, след което е извършено разпознаване по реда на НПК. По време на разпознаването тя посочва това лице като извършител на престъпленията. Впоследствие той е привлечен като обвиняем за тях. Назначен му е служебен защитник, тъй като са събрани доказателства, че е освидетелстван с ТЕЛК с диагноза „Умствено изоставане“. Проведен е разпит на обвиняемия в присъствието на неговия защитник, по време на който той признава фактите по обвинението, като отрича само упражнената принуда спрямо пострадалата жена. С постановление на наблюдаващия прокурор от Териториално отделение – Бяла на Районна прокуратура – Русе, С. С. С. е задържан под стража за срок от 72 часа. Приведен е в Сектор „Арести“ – Русе и му е назначена съдебно психиатрична и психологична експертиза. В зависимост от заключението на вещите лица и развитието на делото, Районната прокуратура ще внесе в Районен съд – Бяла искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

С. С. С. е обвинен в извършването на следните престъпления:

По чл. 152, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 2 до 8 години.

По чл. 198, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години.

По чл. 172, ал. 2 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 5 години.

До момента той не е осъждан и не са му повдигнати обвинения за други престъпления.

Разследването разкрива сексуален мотив за влизането в дома на пострадалата и спонтанно взето на място решение за отнемане на пари от нея. Извършителят на престъпленията е изпитвал сексуално влечение към пострадалата жена, която познавал във връзка с посещения в дом за изповядване на вероизповедание, който тя също посещавала.