Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 285 336 лева

5 Март 2024 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 285 336 лева

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем В.К., на 35 г., турски гражданин, за това, че на 23.02.2024 г. през ГКПП „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, обл. Хасково, с автобус с чужда регистрация пренесъл през границата на страната, от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно златни изделия с общо тегло 2910,20 грама и на обща стойност 285 336 лева - престъпление по чл.242, ал.1, б.„Д” от Наказателния кодекс.

На 23 февруари 2024  г. на ГКПП „Капитан Андреево“ пристигнал автобус, пътуващ от Република Турция за Република Румъния. Шофьорът и пътниците обявили, че нямат стоки за деклариране. При извършена проверка на превозното средство, включително и с рентген, митническите служители намерили в естествена кухина в зоната на таблото пред водача 17 броя облепени с тиксо пакети, съдържащи изделия от жълт метал - корони, пръстени, гривни, колиета, обеци и синджири с общо тегло 2910,20 грама. Установено е, че те са били на 35-годишния турски гражданин В.К.

При извършения на място анализ от вещо лице е констатирано, че изделията са изработени от 14 и 22-каратово злато, като общата им стойност е 285 336 лева.

Контрабандните златни изделия са иззети. По случая е образувано досъдебното производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. На обвиняемия В.К. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 4000 лева, както и мярка за процесуална принуда „забрана да напуска пределите на Република България“.