Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 84 191 лева

13 Декември 2023 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 84 191 лева

На 10.12.2023 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристигнала товарна композиция с чужда регистрация, превозваща стока от Турция през България за Нидерландия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е било селектирано за щателна митническа проверка. При извършването й във фабрична кухина в хладилния агрегат на полуремаркето митническите служители намерили укрит плик, съдържащ бижутерийни изделия от жълт метал – пръстени, гривни, колиета и синджири. Според експертизата на вещото лице откритите 859 грама бижута са от 14-каратово злато и са на обща стойност 84 191 лева.

Контрабандните златни накити и товарната композиция са задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния автомобил Е.Й., на 56 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242, ал.1 буква „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково. Разследването по случая продължава.