Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа чужденец за контрабанда на опиум и метамфетамин за общо 215 184 лева, открити в автомобил на ГКПП – Капитан Андреево

2 Октомври 2023 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа чужденец за контрабанда на опиум и метамфетамин за общо 215 184 лева, открити в автомобил на ГКПП – Капитан Андреево

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем Р.Е., на 38 г., гражданин на Германия, роден в Иран, за това че на 29.09.2023 г през ГКПП - Капитан Андреево, обл. Хасково, с лек автомобил, марка  БМВ, с германска регистрация, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната - от Република Турция за Република България, високорискови наркотични вещества – опиум с тегло 8,856 кг на стойност  212 544 лв. и метамфетамин с тегло 110 грама  на стойност 2640 лв., като общата стойност на наркотичните вещества е 215 184 лева - престъпление по чл. 242, ал.2 пр.1 от Наказателния кодекс.

Р.Е. е обвинен и за това, че по същото време и място управлявал лек автомобил, марка БМВ, след употреба на наркотични вещества - амфетамин и метафетамин, установено по надлежния ред с техническо средство – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс.

На 29 септември 2023 г. на ГКПП – Капитан Андреево за влизане от Турция в България пристигнал лек автомобил, марка БМВ, управляван от Р.Е. Спрямо водача е имало издадена Европейска заповед за арест от съдебните власти на Германия, които го издирвали за трафик на наркотични вещества. При извършена митническа проверка в стените на хладилна чанта, намираща се в автомобила, било открито високорисково наркотично вещество, което при извършен полеви наркотест е реагирало на опиум. В автомобила било намерено и друго наркотично вещество, което при извършения полеви наркотест е реагирало на метамфетамин. Водачът Р.Е. е бил тестван с техническо средство за употреба на наркотични вещества, което е отчело, че той управлявал автомобила след употреба на амфетамин и метамфетамин. Р.Е. не е притежавал шофьорска книжка.

В автомобила са били намерени наркотични вещества – 8 кг и 856 гр опиум на стойност 212 544 лв. и 110 грама метамфетамин на стойност 2640 лв., като общата стойност на двете наркотични вещества е 215 184 лева.

Обвиняемият Р.Е. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Днес, 2 октомври 2023 г., Окръжна прокуратура – Хасково внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.