Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 101 056 лева

7 Декември 2021 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 101 056 лева

На 06.12.2021 г. на ГКПП Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Германия. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. При извършената такава нарушения не били констатирани. При последвалия личен преглед на водача в джобовете на дрехите му митническите служители са открили 4 броя пакети. В тях били укрити 1263,21 грама златни накити – синджири, пръстени, медальони, колиета, обеци, закопчалки и гривни. Според експертизата на вещото лице откритите изделия били от 14-каратово злато и на обща стойност 101 056,80 лева.

Контрабандните златни накити са задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния автомобил Р.Я., на 43 г., турски гражданин, е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“, както и „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

Разследването по случая продължава.