По обвинителен акт на Районна прокуратура – Свиленград е осъден гражданин на Гана за хулиганство в Дома за настаняване на чужденци в гр. Любимец и за нанасяне на телесни повреди на полицаи

9 Септември 2020 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Свиленград е осъден гражданин на Гана за хулиганство в Дома за настаняване на чужденци в гр. Любимец и за нанасяне на телесни повреди на полицаи

По обвинителен акт на РП – Свиленград е осъден гражданин на Гана за хулиганство в Дома за настаняване на чужденци в гр. Любимец и за нанасяне на телесни повреди на полицаи

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Свиленград е осъден А.Г., на 45 г., гражданин на Република Гана, за това, че на 3.08.2020 г., около 22,30 ч., в гр. Любимец, обл.Хасково, в сградата на Специален дом за временно настаняване на чужденци „Любимец“ към дирекция „Миграция“ при МВР – София, по време на провеждане на режимен момент за поименна проверка за присъствие в стаите, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – викал, отказвал да се подчини на разпорежданията на полицейските служители и да се прибере в стаята си, в която бил настанен, блъскал с ръце в областта на гърдите един от полицаите, ругаел на английски език, а на втори полицай нанесъл удар в областта на  лявото ухо и направил опит да го удари с дървен стол и деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, като не изпълнил устните разпореждания да спре да буйства и оказал физическа съпротива – престъпление по чл.325, ал.2, пр.1,  вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

А.Г. е осъден и за това, че на 3.08.2020 г., около 22,30 ч., в гр. Любимец, обл.Хасково,  в сградата на Специален дом за временно настаняване на чужденци „Любимец“ към дирекция „Миграция“ при МВР – София, причинил, по хулигански подбуди, на двама полицейски служители, при изпълнение на службата им, лека телесна повреда - престъпление по чл.131 ал.2 вр. с чл.130 ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Свиленград е наложил на А.Г. за извършените престъпления едно общо наказание от 1 година „лишаване от свобода“ условно с три години изпитателен срок. Той е настанен  в Миграционен център у нас.

От 3 юли 2020 г., А.Г. пребивавал в Дома за настаняване на чужденци в гр. Любимец. Там се установило, че той по произход е от Република Гана, но от близо 15 години пребивавал в Испания. А.Г. бил без документи за самоличност. След като испанските власти потвърдили, че А.Г. постоянно пребивавал в страната, започнала административна процедура по предаването му. Обвиняемият А.Г. отказал да подпише документите за връщането в Испания.

На 3 август 2020 г., той също отказал да се подчини на полицейско разпореждане да се прибере в стаята си за проверка. Държал се агресивно, викал, обиждал дежурните полицаи и започнал да удря двама от тях. Според изготвената съдебномедицинска експертиза, А.Г. е причинил на двама от тях лека телесна повреда – на единия - травматично разкъсване на тъпанчева мембрана на ухото и нараняване на дясната ръка, а на  втория – нараняване на лявата предмишница и контузия на дясното рамо. По делото са били разпитани свидетели, изготвени експертизи  и др.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Хасково.