Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 334 150 лева

22 Ноември 2023 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 334 150 лева

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем Х.А., на 29 г., турски гражданин, за това, че на 16.11.2023 г., през ГКПП Капитан Андреево, обл. Хасково, с автобус с чужда регистрация пренесъл през границата на страната, от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно златни накити с общо тегло 3490,7 грама и на обща стойност 334 150 лева – престъпление по чл.242 ал.1 б.„Д” от Наказателния кодекс.

На 16 ноември 2023г. на ГКПП Капитан Андреево пристигнал автобус, пътуващ от Република Турция за Република Румъния. Шофьорът и пътниците обявили, че нямали стоки за деклариране. При извършена проверка, на превозното средство, митническите служители намерили на първи ред от пасажерските седалки чанта, съдържаща девет плика със златни пръстени, гривни, колиета, обеци и синджири с общо тегло 3490,7 грама. Установено е, че последните са били на 29-годишния турски гражданин Х.А.

При извършения на място анализ на изделията, вещо лице е констатирало, че бижутата са изработени от 14-каратово злато, като общата им стойност е 334 150 лева. Контрабандните златни изделия са иззети. По случая е било образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура–Хасково. На обвиняемия Х.А. е наложена забрана да напуска пределите на Република България с постановление на наблюдаващия прокурор и взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева.