Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем косовски гражданин за контрабанда на прекурсори през ГКПП – Капитан Андреево

30 Август 2023 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем косовски гражданин за контрабанда на прекурсори през ГКПП – Капитан Андреево

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем С.Д., на 55 г., гражданин на Република Косово, за това, че на 29.08.2023г., през ГКПП  - Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с микробус марка “Мерцедес“, пренесъл без надлежно разрешение, през границата на страната от Република Турция в Република България, прекурсор по смисъла на §1, т.14 от Допълнителните разпоредби от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, а именно общо 25 грама ефедрин на стойност 1000 лева, съдържащи се в 500 броя таблетки „Ephedrine“ - престъпление по чл. 242 ал.3 предл. 1от Наказателния кодекс.

На 29.08.2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево пристигнал товарен микробус с чужда регистрация, който пътувал от Турция през България към Косово. Автомобилът се управлявал от С.Д., а с него пътували още двама негови сънародници, като никой не декларирал внос на стоки, вещи и валутни ценности. По метода „анализ на риска“ превозното средство било отклонено за щателна митническа проверка. В хода на последната в хладилна чанта, митническите служители открили укрити 10 шишета, всяко с по 50 таблетки с надпис „Ephedrine“ – вещество, което е описано в първа категория в Европейския регламент №111/2005 за мониторинг на търговията между Съюза и трети страни в областта на прекурсорите. Общото количество на задържания прекурсор е 25 грама и възлиза на стойност от 1000 лева.

Контрабандните прекурсори и микробусът са били задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура Хасково косовският гражданин С.Д., на 55 г., е бил привлечена към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.3 от Наказателния кодекс. Спрямо него е  взета мярка за неотклонение „гаранция“, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура - Хасково.