Окръжна прокуратура - Хасково внесе искане в съда за задържане на двама обвиняеми за опит за контрабанда на марихуана за 70 752 лева

16 Октомври 2023 г.

Окръжна прокуратура - Хасково внесе искане в съда за задържане на двама обвиняеми за опит за контрабанда на марихуана за 70 752 лева

Днес, 16 октомври 2023 г., Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 42-годишната Д.М. и Р.К., на 57 г., за това, че на 13.10.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево, обл. Хасково, в съучастие помежду си, с лек автомобил с българска регистрация, без надлежно разрешително направили опит да пренесат през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – коноп (канабис, марихуана) с общо бруто тегло 4,422 килограма на стойност 70 752 лева, като деянието е останало недовършено по независещи от тях причини – престъпление по чл. 242, ал. 2, предл.1-во, вр. чл. 18, ал.1, вр. чл.20 от Наказателния кодекс.

На 13.10.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал лек автомобил с българска регистрация, управляван от българска гражданка – Д.М., на 42 г. Тя пътувала сама от България за Турция. По искане на ГД „Гранична полиция“ колата била отклонена за извършване на щателна митническа проверка. В хода на контролните действия митническите служители открили на различни места в купето на автомобила укрити пет полиетиленови пакета и две опаковки от чипс, всички съдържащи суха тревиста маса. Тествана с полеви наркотест последната реагирала на марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. В резултат на извършените по делото процесуално-следствени действия е била установена съпричастността и на още едно лице - Р.К., на 57 г., който е подбудил и спомогнал обвиняемата да извърши престъплението. На Р.К. е било повдигнато обвинение за престъпление по чл. 242, ал. 2, предл.1-во, вр. чл. 18, ал.1, вр. чл. 20, ал. 3 и 4 от Наказателния кодекс.

Окръжна прокуратура-Хасково счита, че от събраните до момента по досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение, като наред с посоченото се налага категоричен извод, че съществува и реална опасност Д.М. и Р.К. да се укрият или да извършат друго престъпление. Окръжен съд-Хасково ще заседава днес по искането на прокуратурата.