Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа сирийски гражданин за убийство на негов сънародник в бежанския лагер в гр. Харманли, обл. Хасково

26 Юли 2023 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа сирийски гражданин за убийство на негов сънародник в бежанския лагер в гр. Харманли, обл. Хасково

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем Р.М., на 35 г., гражданин на Сирия, за извършено умишлено убийство на А.А., на 21 г., гражданин на Сирия – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

На 24 юли 2023 г., около 20 часа, е бил подаден сигнал на тел. 112 за възникнал инцидент в двора на Регистрационно-приемателен център – гр. Харманли /РПЦ/, обл. Хасково, където са настанени чужденци – мигранти, подали молба за международна закрила. Установено е, че при битов спор Р.М. намушкал с нож сънародника си А.А., двамата граждани на Сирия.

Според събраните до момента доказателства, повод за конфликта е създадена група в мобилно приложение, в която членували чужденци, пребиваващи в  РПЦ - гр. Харманли. В нея те си разменяли информация, свързана само с подаване на документи за получаване на статут на бежанци, както и по други административни въпроси за мигрантите. А.А. установил, че в групата започнали да се публикуват и обяви за продажба на различни стоки – дрехи, вентилатори и др. дребни вещи. Поради тази причина той направил забележка на Р.М. да не пуска подобни съобщения. Между двамата възникнал словесен конфликт, който прераснал в размяна на удари с пръчки, при което А.А. паднал на земята. В това време Р.М. го пробол с нож. Пострадалият е починал на място. А.А. е имал хуманитарен статут за пребиваване в България, а Р.М. бил в процес на получаване на такъв.

Обвиняемият Р.М. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Хасково и ОД на МВР – Хасково. В него взеха участия Делчо Лавчев, зам.-окръжен прокурор на ОП – Хасково и Чавдар Георгиев, директор на ОД на МВР – Хасково.