След протест на Районна прокуратура-Свиленград съдът задържа издирван шофьор за незаконно превеждане на хора през границата

2 Декември 2015 г.

След протест на Районна прокуратура-Свиленград съдът задържа издирван шофьор за незаконно превеждане на хора през границата

След протест на Районна прокуратура-Свиленград съдът наложи постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Ерай Зинал, на 32 г. от гр. Стара Загора, привлечен като обвиняем за превеждане на група лица през границата без разрешение на органите на властта – престъпление по чл. 280 ал. 2 точка 3 и точка 4 във връзка с ал. 1 и във връзка с чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.  Той е бил обявен за общодържавно издирване като втори шофьор на ТИР с бургаска регистрация, който на 20 септември 2015 г.  е бил засечен на ГКПП-Капитан Андреево да превозва 146 лица – мъже, жени и деца от Ирак и Иран.

На 19 ноември 2015 г. Ерай Зинал е бил задържан от органите на МВР. На 20 ноември 2015 г. Районна прокуратура-Свиленград е внесла искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“. Районен съд-Свиленград наложил на Ерай Зинал мярка „парична гаранция“ от 500 лева, заради което определение е бил внесен протест от прокуратурата в Окръжен съд-Хасково. По делото е била представена справка, според която на 25 януари 2015 г. Ерай Зинал е бил задържан на ГКПП-Капитан Андреево, когато превеждал през границата на страната лица, укрити в товарен автомобил. Затова му деяние е осъден на 2 години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 4 години и присъдата е влязла в сила.

На 26 ноември 2015 г. Окръжен съд-Хасково е уважил протеста на прокуратурата и е взел постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Зинал.  По делото има и друг обвиняем – също шофьор на товарния автомобил, превозвал 146 лица от Ирак и Иран, който е в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“ от 8 октомври 2015 г.

Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград в момента се извършват активни процесуално-следствени действия с оглед установяване съпричастността към извършеното престъпление и на трето лице.