Окръжна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни и сребърни накити за 139 829 лева

2 Август 2022 г.

Окръжна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни и сребърни накити за 139 829 лева

На 31.07.2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево пристигнал автобус с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Румъния. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. При извършената такава в специално изграден тайник над резервната гума митническите служители открили 23 пакета, в които били укрити изделия от бял и жълт метал. От направената от вещото лице експертиза се установява, че 1431,47 грама от накитите са от 14-каратово злато, а 1571 грама са от сребро проба 925. Общата стойност на укритите бижутерийни изделия е 139 829 лева.

Контрабандните златни и сребърни накити са били задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на автобуса Г.Й., на 60 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура гр. Хасково.

Разследването по случая продължава.