Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа български гражданин за опит за контрабанда на марихуана за 40 720 лева през ГКПП – Капитан Андреево

18 Юли 2022 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа български гражданин за опит за контрабанда на марихуана за 40 720 лева през ГКПП – Капитан Андреево

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем А.В., на 24 г.,  за това, че на 16.07.2022 г., на ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с лек автомобил, марка „Мерцедес“, без надлежно разрешително направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – марихуана, с общо бруто тегло 10,180  кг и на обща стойност 40 720 лв. Деянието е останало недовършено по независещи от него причини. Престъплението е квалифицирано по чл.242 ал.2 вр. чл.18 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 16.07.2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево в посока от Република България към Република Турция на трасе изходящи леки автомобили и автобуси се установил лек автомобил, марка „Мерцедес", с български регистрационен номер, управляван от българския гражданин А.В. Водачът пътувал сам в автомобила. Превозното средство било отклонено за щателна митническа проверка, при която в газовата бутилка била открита втора по - малка такава. В нея били намерени 2 броя полиетиленови чували, в които имало суха зелена листна маса. При извършения полеви тест е реагирала на марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. Водачът на автомобила А.В. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.