По искане на Окръжна прокуратура-Хасково съдът наложи доживотна присъда за убийство по особено жесток начин край Харманли

13 Ноември 2015 г.

По искане на Окръжна прокуратура-Хасково съдът наложи доживотна присъда за убийство по особено жесток начин край Харманли

Днес, 12 ноември 2015 г., по искане на Окръжна прокуратура-Хасково съдът наложи доживотна присъда спрямо 38-годишния Ерол Мюмюн, от с. Надежден, общ. Харманли за убийство по особено жесток и мъчителен начин  – престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 6 във връзка с чл. 115 от Наказателния кодекс и за принудително полово сношение с лице от същия пол – престъпление по чл. 157 ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

Окръжен съд-Хасково призна Ерол Мюмюн за виновен в това, че на 2 март 2013 г. умишлено умъртвил на брега на язовир край с. Върбово общ. Харманли,  Калин Димитров, на 24 г., от с. Надежден, общ. Харманли.

 

На същата дата, около 9 часа,  подс. Ерол Мюмюн отвел със собствения си лек автомобил, марка БМВ, постр. Калин Димитров край язовира. Преди това двамата, в дома на пострадалия в гр. Харманли, продължително време употребили значително количества алкохол и наркотични вещества – метаамфетамини. На брега на язовира Ерол Мюмюн насилил полово пострадалия като преди и след това му  нанасял  множество удари с ръце, крака и къса дървена пръчка в областта на главата, крайниците, сърдечната област и по цялото тяло. Калин Димитров изпаднал в травматичен шок. Според съдебно-медицинската експертиза непосредствената причина за смъртта е механична асфиксия, довела до остра дихателна и сърдечна недостатъчност. По време на разследването е станало ясно, че причина за възникналия конфликт между двамата са били неуредени отношения, свързани с разпространението на метаамфетамини.  По делото е установено, че Ерол Мюмюн е бил осъждан в Република Турция през 2005 г. за трафик  на 300 кг. хероин в съучастие. Излязъл  от затвора през 2011 г.

„Мюмюн е изключителна опасна личност, защото въпреки че е излежал присъда за разпространение на наркотици, когато се е върнал в България е продължил да се занимава със същата дейност. По делото има доказателства, че не само в този случай, но и в други е подхождал жестоко към хора, с които е имал отношения от такъв характер. Досегашното му наказание не е довело до превъзпитание, което означава, че може да се стигне отново до същите посегателства. Убийството на Калин Димитров е извършено с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин. Затова единствения и справедлив начин, да се запази обществения интерес и човешките ценности, е Мюмюн да бъде изолиран от обществото с налагане на доживотна присъда“ , заяви в пледоарията си Петър Мидов, прокурор от Окръжна прокуратура-Хасково.

Ерол Мюмюн е осъден да плати 70 000 лева неимуществени вреди на майката на Калин Димитров.

Присъдата може да се протестира или обжалва пред Апелативен съд-Пловдив