Окръжна прокуратура-Хасково иска арест за чужда гражданка, обявена за издирване за тероризъм

8 Октомври 2015 г.

Окръжна прокуратура-Хасково иска арест за чужда гражданка, обявена за издирване за тероризъм

Днес, 8 октомври 2015 г., Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в Окръжен съд-Хасково за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Ш.К., на 17 г., гражданка на Кралство Нидерландия /Холандия/, във връзка с издадена за нея Европейска заповед за арест. Ш.К. се издирва от Окръжна прокуратура Централна Нидерландия за тероризъм – участие в терористична организация, имаща за цел да извършва терористични престъпления, трафик на хора. Обявена е за международно издирване от холандските власти чрез Европейска заповед за арест. На 5 октомври Ш.К. е задържана при опит да напусне страната на ГКПП-Капитан Андреево, за което е уведомена Окръжна прокуратура-Хасково, която е разпоредила задържане за срок от 72 часа.

Окръжна прокуратура-Хасково счита, че спрямо лицето е издадена Европейска заповед за арест от компетентен орган на държава от ЕС, която подлежи на изпълнение в Република България.

  На 5 октомври 2015 г. Ш.К. е задържана на ГКПП-Капитан Андреево заедно с още две лица – Ю.А., на 18 г., холандски гражданин, и на И.Х., на 22 г., холандски гражданин, които също се издирват от прокуратурата на Кралство Нидерландия. На 7 октомври 2015 г. спрямо Ю.А. и И.Х. Окръжен съд-Хасково постанови постоянна мярка „задържане под стража“.