Шофьор на автобус е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Хасково за контрабанда на златни накити за 606 252 лева, открити от митнически служители

29 Март 2021 г.

Шофьор на автобус е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Хасково за контрабанда на златни накити за 606 252 лева, открити от митнически служители

Шофьор на автобус е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Хасково за контрабанда на златни накити за 606 252 лева, открити от митнически служители

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем Р.Р., на 53 г., за това, че на 26.03.2021 г., през ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с автобус, марка „Ман“, пренесъл през границата на страната, от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно 1 674  броя златни пръстени, гривни, медальони, синджири,  с общо тегло 7,977 кг  на обща стойност 606 252 лева –  престъпление по чл.242 ал.1 б.„Д” от Наказателния кодекс.

Незаконно внесените златни накити са били открити при проверка от митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване”. 

По делото е установено, че на 26 март 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, пристигнал автобус, управляван от обвиняемия Р.Р., с двойно гражданство – българско и турско. Той се движел по линията от Турция към Северна Македония, през България. Когато пристигнали на митническия пункт, шофьорът, неговите двама помощници и 21 пътници, обявили, че нямат стоки за деклариране.  При извършена проверка, включително и на превозното средство със специализирана рентгенова апаратура, митническите служители установили наличието на подозрителна зона във фабрична кухина в автобуса. На мястото е бил открит специално пригоден тайник с достъп към багажното отделение. В него са били намерени 25 пакета, съдържащи бижутерски изделия от жълт метал - общо 1 674 гривни, пръстени, медальони, колиета, комплекти обеци и др., с общо тегло 7,977 килограма. 

Извършената експертиза на изделията от вещо лице е установила, че бижутата са изработени от 14-каратово злато, като те са на обща стойност 606 252 лева.

Контрабандните златни изделия са иззети. По досъдебното производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от ГД „Митническо разузнаване и разследване“, под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково, се извършват следствени действия.

На обвиняемия Р.Р. е наложена забрана да напуска пределите на Република България с постановление на наблюдаващия прокурор и му е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева.