Районна прокуратура гр.Свиленград за 5 дни постигна осъдителни присъди срещу две лица за помагачество при нелегално преминаване на държавната граница

4 Септември 2015 г.

Районна прокуратура гр.Свиленград за 5 дни постигна осъдителни присъди срещу две лица за помагачество при нелегално преминаване на държавната граница.

Районна прокуратура-Свиленград постигна осъдителни присъди за пет дни по бързо производство срещу две лица – Кирил Д, на 36 г. от гр. Харманли, и Хайри А.-, на 30 г. от гр. Хасково, обвинени за спомагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване – престъпление по чл. 294 ал. 1 от Наказателния кодекс.  

 

На 17 август 2015 г. автопатрул на Граничен полицейски участък – Ново село, в района на село Мезек, общ. Свиленград, забелязва два леки автомобила с тъмни стъкла, с хасковска регистрация. При подаден сигнал със стоп палка едната от колите спира, а другата не се подчинява на разпореждането. Малко по-късно в град Любимец автопатрул успява да спре втория автомобил – „Опел Астра“. При проверката се установява, че двата автомобила, единият от които миниван, са превозвали общо 31 нелегални емигранти от Афганистан и Пакистан. Автомобилите са били управлявани от Кирил Д. и Хайри А., които е трябвало да прекарат чужденците през територията на България. Тяхната цел е била да заминат за държави от Западна Европа.  Установено е, че чужденците са влезли нелегално в България като са преминали през териториите на Република Турция и Република Гърция. В землището на с. Мезек ги очаквали двамата водачи – Кирил Д. и Хайри А., които незабавно са задържани на 17 август 2015 г.. Срещу чуждите граждани е образувано отделно наказателно производство за преминаване на границата на страната без разрешение на властите – престъпление по чл. 279 ал. 1 от Наказателния кодекс. Настанени са в Специализиран дом за временно настаняване на чужденци в гр. Любимец към дирекция „Миграция“ на МВР.

        

На 21 август  2015 г. Районен съд-Свиленград е осъдил Кирил Д. на три месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, а Хайри А. на осем месеца пробация. По искане на Районна прокуратура-Свиленград съдът е постановил да бъде конфискуван в полза на държавата лек автомобил марка “Опела Астра“, собственост на Кирил Д., с която са превозвани нелегалните емигранти.

        

„Това е поредният случай на незаконно преминаване на хора през границата с помощта на български водачи и при нас е почти ежедневие. Наблюдава се тенденция на раздвижване на криминалния контингент от Хасковско, който се е насочил към превозване на нелегални емигранти, но им противодействаме“, обяснява Антон Стоянов, районен прокурор на гр. Свиленград.

          
От началото на годината до 20 август 2015 г. по наказателни производства на Районна прокуратура-Свиленград са осъдени 596 лица  за преминаване на държавната граница без разрешение на властите – престъпление по чл. 279 ал. 1 от Наказателния кодекс. 63 лица са получили присъди за превеждане на отделни лица или групи от хора през границата без разрешение на надлежните органи на властта – престъпление по чл. 280 от Наказателния кодекс.  44 лица са осъдени за спомагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване – престъпление по чл. 294 ал. 1 от Наказателния кодекс.   
 
На снимката - Антон Стоянов, районен прокурор на гр. Свиленград, снимка вестник "Старият мост"