Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за опит за контрабанда на 377 килограма марихуана за 6 044 480 лева

7 Март 2024 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за опит за контрабанда на 377 килограма марихуана за 6 044 480 лева

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем А.К., на 40 г., за това, че на 05.03.2024 г. през ГКПП „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил с чужда регистрация, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – марихуана, с общо бруто тегло 377,78 килограма на стойност 6 044 480 лв., като предметът на престъплението е в особено големи размери, случаят е особено тежък, и деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини - престъпление по чл.242, ал.4, пр. 1, вр. ал.2, вр. чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 05.03.2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево“, в посока от Република България към Република Турция, на трасе изходящи леки автомобили и автобуси, се установил товарен автомобил с чужда регистрация. Водачът А.К., турски гражданин, представил на митническите служители редовни документи за превозваната стока от Великобритания за Турция - пластмасови плоскости. По метода „анализ на риска“ превозното средство било отклонено за извършване на щателна митническа проверка. При извършената такава между палетите с декларираната стока, в предната част на товарното отделение, служителите на Агенция „Митници“ открили 12 кашона, съдържащи общо 344 броя полиетиленови пликове със суха тревиста маса. Тествана с полеви наркотест растителната маса е реагирала на марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП – Хасково водачът на товарния автомобил А.К. е бил задържан за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Подробности по случая бяха представени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Хасково и Агенция „Митници“, която се проведи на Митнически пункт „Капитан Андреево“.  В него участваха Иван Стоянов, окръжен прокурор на гр. Хасково и Георги Господинов, началник на Митнически пункт „Капитан Андреево“.