Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за контрабанда на хероин за 2 329 008 лева през ГКПП „Капитан Андреево“

23 Януари 2024 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за контрабанда на хероин за 2 329 008 лева през ГКПП „Капитан Андреево“

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем Е.А., на 42 г., турски гражданин, за това, че на 21.01.2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево”, общ. Свиленград, обл. Хасково, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество – хероин, с общо бруто тегло 12,030 килограма и на обща стойност 2 329 008 лв., като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък - престъпление по чл.242, ал.4, предл. 1, във вр. с ал.2, предл. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че Е.А., с управляваната от него товарна композиция (влекач и полуремарке), пристигнал на ГКПП „Капитан Андреево“ на 21.01.2024 г. Той пътувал от Турция през България за Нидерландия. При извършена щателна митническа проверка, включително и с рентгенова апаратура, се установила нетипична плътност в поставените на полуремаркето 2 броя пожарогасители. При физическата им проверка в тях били открити полиетиленови пакети, съдържащи общо 12,030 килограма бежово прахообразно вещество. Тествано с полеви наркотест то реагирало на хероин.

Образувано е досъдебно производство, под ръководството на Окръжна прокуратура-Хасково, по което разследването се извършва от разследващ митнически инспектор при ТД Митница Бургас. На 22.01.2024 г. с постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият турски гражданин е задържан за срок от 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Е.А.