Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на цигари на стойност 219 870 лв.

22 Януари 2024 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на цигари на стойност 219 870 лв.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем М.С., на 39 г., турски гражданин, за това, че на 20.01.2024. през ГКПП „Капитан Андреево”, общ. Свиленград, обл. Хасково, с лекотоварен автомобил с чужда регистрация пренесъл през границата на страната - от Република България в Република Турция, без знанието и разрешението на митниците стоки за търговски цели в големи размери, а именно – 34 900 броя кутии с цигари на обща стойност 219 870 лева - престъпление по чл. 242, ал.1, б „Д“ от Наказателния кодекс.

На 20.01.2024 г. на пункта пристигнал лекотоварен автомобил с чужда регистрация, пътуващ от Турция през България за Германия и Нидерландия. Водачът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - картонени чаши. По метода „анализ на риска“ митническите служители селектирали микробуса за щателна проверка, включително с рентгенова апаратура. При проверката се установило, че в товарния отсек на превозното средство наред с декларираната стока контрабандно са били пренесени и 55 кашона, съдържащи общо 34 900 броя кутии с цигари. Акцизната стока с обща пазарна стойност 219 870 лева е задържана.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор при Териториална дирекция-Митница Бургас под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

Водачът на товарния автомобил М.С. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1 б “Д“ от Наказателния кодекс и му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв. Също така с постановление на Окръжна прокуратура-Хасково на обвиняемия е била наложена забрана да напуска пределите на Република България, освен с разрешение на прокурора.