Окръжна прокуратура-Хасково постигна осъдителна присъда срещу турски шофьор, предложил подкуп на служители на ДАИ

16 Декември 2015 г.

Окръжна прокуратура-Хасково постигна осъдителна присъда срещу турски шофьор, предложил подкуп на служители на ДАИ

Окръжна прокуратура-Хасково постигна осъдителна присъда срещу Сами Ч., на 47 г. турски гражданин, за предлагане на дар на длъжностно лице, който не му се следва – престъпление по чл. 304 ал. 1 от Наказателния кодекс. На 14 декември 2015 г. той е осъден от Окръжен съд-Хасково на 6 месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок и глоба от 500 лева.

Сами Ч. е признат за виновен за това, че на 25 ноември 2015, на 105-я километър на автомагистралата край гр. Свиленград, е предложил общо 20 евро или две банкноти от по 10 евро на двама инспектори в Областния отдел „Автомобилна администрация“ – Хасково, за да не извършат преглед на техническото състояние на автомобил, на документи за превозвана стока и да не съставят акт за нарушение.

Същия ден двамата служители извършвали контрол на идващите от Република Турция превозни средства. Спрели за проверка товарен камион „Мерцедес Актрос“ с турска регистрация. Поискали документите от шофьора  Сами Ч.  Той знаел, че има проблем с техническата изправност на автомобила и тахографския лист и поради тази причина поставил две банкноти от по 10 евро в паспорта си, който предал с останалите документи. Единият от служителите го попитал, защо дава сумата, а турският шофьор отвърнал: „Да се почерпите с кафе“.

Служителите не взели парите и незабавно уведомили разследващ полицай от РУ на МВР-Свиленград. Направен е оглед и двете банкноти били приобщени като веществени доказателства по делото. На турския водач е бил съставен и протокол за констатирани нарушения – липса на тахографски лист и разкъсана гума на автомобила. Присъдата на Окръжен съд-Хасково е произнесена по съкратеното съдебно следствие, при което подсъдимия е признал вината си и фактите по обвинителния акт.

Окръжна прокуратура-Хасково продължава активните процесуално-следствени действия по други две досъдебни производства срещу служители на Областния отдел „Автомобилна администрация“ – Хасково за поискан дар от длъжностни лица, който не им се следва – престъпление по чл. 301 ал. 1 от Наказателния кодекс. Първият случай е по досъдебно производство, образувано по публикуван в края на май 2015 г. в социалните мрежи видеоклип, за искана  парична сума от турски шофьор на камион на автомагистралата край гр. Свиленград. Второто разследване е срещу четирима служители от Областния отдел „Автомобилна администрация“-Хасково за това, че през м. октомври и м. ноември 2015 г. са искали и получавали пари от водачи на товарни автомобили, за да не им извършват проверки.

“Прокуратурата в Хасково ще продължи да преследва системно всички корупционни действия, независимо от кого са извършени - дали от предлагащи или приемащи подкуп”, заявиха от Окръжна прокуратура-Хасково