Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за задържане на турски гражданин, привлечен като обвиняем за контрабанда на екстази за 190 500 лева

6 Април 2023 г.

Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за задържане на турски гражданин, привлечен като обвиняем за контрабанда на екстази за 190 500 лева

Днес, 6 април 2023 г., Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.К., на 41 г., за това, че на 02.04.2023 г., на ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, с товарен автомобил, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – екстази / MDMA / с общо бруто тегло 7,620 кг на обща стойност 190 500 лева, като контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Деянието е останало недовършено по независещи от него причини. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.4 предл 1-во, вр. ал.2, вр. чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 02.04.2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево, в посока от Република България към Република Турция, на трасе изходящи леки автомобили и автобуси, се установил товарен автомобил с чужда регистрация. По метода „анализ на риска“ превозното средство било отклонено за извършване на щателна митническа проверка. При извършената такава в арматурното табло на шофьорската кабина, служителите на Агенция - Митници открили укрити 6 пакета със сини хапчета. Тествани с полеви наркотест таблетките реагирали на екстази.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

Окръжна прокуратура-Хасково счита, че от събраните до момента по досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянието, за което му е повдигнато обвинение, като наред с посоченото може да се направи категоричен извод, че съществува и реална опасност Д.К. да се укрият или извърши друго престъпление.

 

Окръжен съд-Хасково ще заседава днес по искането на прокуратурата.