Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за опит за контрабанда и държане на високорискови наркотични вещества

9 Януари 2023 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за опит за контрабанда и държане на високорискови наркотични вещества

На 08.01.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево при опит да напусне страната в посока Република Турция е бил отклонен за щателна митническа проверка товарен автомобил с чужда регистрация, управляван от 26-годишен турски гражданин. При проверката под пасажерската седалка в шофьорската кабина е открит пакет, съдържащ бяло прахообразно вещество с общо бруто тегло 1247,6 грама. При извършения полеви наркотест веществото реагирало на кокаин. След установяването на укрития наркотик водачът се е опитал да избяга, но след кратко преследване е задържан. Проверката продължила с извършване на личен преглед, при който митнически служител е открил в джоба на якето на мъжа две пакетчета, съдържащи пресовано вещество, което при тестване с полевия наркотест реагирало на марихуана.

За употреба на такова вещество водачът на товарната композиция е бил тестван с техническо средство „Drug Test“, чието показание дало положителен резултат за употреба на марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ полицай при РУ – МВР - Свиленград.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково на водача на товарната композиция- О.Т., са повдигнати обвинения за три престъпления - за това, че на 08.01.2023 г., на ГКПП „Капитан Андреево”, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил без надлежно разрешително направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – кокаин с общо нето тегло 1012 грама на обща стойност 121 440 лева, като деянието е останало недовършено по независещи от него причини - престъпление по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс.

За това, че на същата дата без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество – марихуана с общо бруто тегло 21 грама на стойност 126 лева – престъпление по чл. 354а ал.3 т.1 от НК.

И за това, че на 08.01.2023 г., на ГКПП „Капитан Андреево”, общ. Свиленград, обл. Хасково, е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотично вещество – марихуана, установено по надлежния ред с техническо средство „Drug Test 500 STK 6“- престъпление по чл. 343б ал.3 от Наказателния кодекс.

С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП-Хасково водачът на товарния автомобил е задържан за срок до 72 часа.

Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо О.Т.