Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми и задържа двама български граждани за опит за контрабанда на марихуана през ГКПП – Капитан Андреево

17 Януари 2023 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми и задържа двама български граждани за опит за контрабанда на марихуана през ГКПП – Капитан Андреево

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми З.Д., на 35 г., и Х.А., на 46 г., за това, че на 15.01.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, в съучастие като извършители с лек автомобил, марка „Форд“, без надлежно разрешително направили опит да пренесат през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – марихуана, с общо бруто тегло 4 килограма и 820 грама и на обща стойност 19 280 лева, като деянието е останало недовършено по независещи от тях причини - престъпление по чл.242, ал.2,вр. чл. 20 ал.2, вр. чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 15.01.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево, в посока от Република България към Република Турция, на трасе изходящи леки автомобили и автобуси се установил лек автомобил, марка „Форд", с български регистрационен номер, в който пътували З.Д. и Х.А. Превозното средство било отклонено за извършване на щателна митническа проверка. При извършената такава, в резервната гума били намерени 16 броя вакуумирани полиетиленови плика, в които имало суха зелена листна маса. При извършения полеви тест растителната маса е реагирала на марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП-Хасково водачът на автомобила З.Д. и спътникът му Х.А. са били задържани за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.