Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем сръбски гражданин за контрабанда на сребърни накити за 175 308 лева

21 Ноември 2022 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем сръбски гражданин за контрабанда на сребърни накити за 175 308 лева

На 19.11.2022 г., на ГКПП - Капитан Андреево пристигнал автобус с чужда регистрация, пътуващ от Турция през България за Сърбия. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. При извършената такава, включително и чрез рентгеново пролъчване, в два специално изградени тайника в гредата на задните гуми на превозното средство, митническите служители открили 19 броя картонени кутии. В тях били укрити бижутерийни изделия от бял метал. Според експертизата на вещото лице, откритите накити с общо тегло 29 кг и 218 грама са от сребро проба 925 на стойност 175 308 лева.

Контрабандните сребърни накити са били задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на автобуса А.Д., на 46 г., е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е била взета мярка за неотклонение „гаранция“, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура - Хасково.

 Разследването по случая продължава.