Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа мъж с българско и турско гражданство за контрабанда на 35 пистолета и 4 празни пълнители

17 Ноември 2022 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа мъж с българско и турско гражданство за контрабанда на 35 пистолета и 4 празни пълнители

Окръжна прокуратура -Хасково привлече като обвиняем М.М., на 47 г., с българско и турско гражданство, за това, че на 15.11.2022 г. през ГКПП-Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с микробус „Фолксваген“ с чужда регистрация, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, огнестрелни оръжия - 35 пистолета и 4 броя празни пълнители за такова оръжие - престъпление по чл.242, ал.1, б. „г“ от Наказателния кодекс. 

На 15 ноември 2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал микробус, марка „Фолксваген“, с чужда регистрация, управляван от М.М. Той пътувал сам от Турция за Германия. Водачът не декларирал пренасянето на стоки и други валутни ценности. При последвала физическа митническа проверка в естествени кухини на превозното средство – в лявата врата и около двигателния отсег, митническите служители намерили укрити 35 броя пистолети и 3 броя празни пълнители за такива оръжия. Още един празен пълнител за пистолет бил намерен и в якето на М.М.

Водачът на микробуса М.М. е задържан, като по случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. В хода на разследването е установено, че контрабандно пренесените огнестрелни оръжия са самоделно направени и са годни за употреба.

Под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково са извършени процесуално-следствени действия – оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели, оглед на веществени доказателства, изготвени са експертни справки и др.

Контрабандираните огнестрелни оръжия и пълнители за тях, както и превозното средство, са били иззети.

С постановление на Окръжна прокуратура-Хасково от 16.11.2022 г. М.М. е задържан за срок до 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Разследването по случая продължава.