Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за контрабанда на метамфетамин за 122 500 лева

13 Октомври 2022 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за контрабанда на метамфетамин за 122 500 лева

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем А.К., на 42 г., турски гражданин,  за това, че на 12.10.2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево, обл. Хасково, без надлежно разрешително е пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество – метамфетамин, с общо бруто тегло 4,900 килограма на обща стойност за 122 500 лева - престъпление по чл.242, ал.2, предл. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че А.К. с управлявания от него товарен автомобил пристигнал на ГКПП – Капитан Андреево на 12.10.2022 г. Той е пътувал от Турция през България за Германия. При извършена щателна митническа проверка е установено, че А.К. пренасял, освен декларираната стока, и високорисково наркотично вещество – метамфетамин. Наркотикът бил разпределен в 9 прозрачни полиетиленови плика и укрит в личната му посуда – две тенджери и грил тиган, поставени в шкафа за съхранение на хранителни продукти на превозното средство.

Образувано е досъдебно производство под ръководството на Окръжна прокуратура – Хасково. Разследването се извършва от разследващ митнически инспектор при ТД - Митница Бургас.

На 13.10.2022 г. с постановление на наблюдаващия прокурор турският гражданин е задържан за срок до 72 часа.

Предстои Окръжна прокуратура - Хасково да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.