Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем германски гражданин за контрабанда на златни накити за 249 543 лева

8 Август 2022 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем германски гражданин за контрабанда на златни накити за 249 543 лева

На 07.08.2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал лек автомобил с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Германия. В него се намирали пет лица, от които три непълнолетни. Никой от тях не декларирал внос на стоки, вещи или валутни ценности. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. При извършената такава в куфар с дрехи били открити 6 полиетиленови плика, съдържащи изделия от жълт метал – гривни, колиета и синджир. Според експертизата на вещото лице откритите 1980,50 грама бижутерийни изделия били от 22-каратово злато и са на обща стойност 249 543 лева.

Контрабандните златни накити са задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на лекия автомобил Д.К., на 43 г., германски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

Разследването по случая продължава.