Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 825 804 лева

11 Юли 2022 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 825 804 лева

На 10.07.2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристигнал автобус с чужда регистрация, пътуващ от Турция за България. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка, при която в тайник в двигателния отсег са открити 28 пакета. В тях имало укрити изделия от жълт метал – пръстени, гривни, обеци, синджири, колиета, колани, диадема и медальони. Според експертизата на вещото лице намерените изделия от жълт метал с общо тегло 7487,79 грама са от 14-каратово злато и са на обща стойност от 825 804 лева.

Контрабандните златни накити са задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура - Хасково водачът на автобуса А.Г., на 55 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б. „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”  без разрешение на Окръжна прокуратура - Хасково.

Разследването по случая продължава.