Окръжна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 691 958 лева

11 Март 2022 г.

Окръжна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 691 958 лева

На 10.03.2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристигнал товарен микробус с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Германия. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. Под шофьорската седалка на превозното средство митническите служители открили пакети, съдържащи изделия от жълт метал. Такива били намерени и в пакети, облепени по тялото на водача. Според експертизата на вещото лице откритите 6127,20 грама бижутерийни изделия били от 18 и 22-каратово злато и са на обща стойност 691 958 лева.

Контрабандните златни накити са били задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния микробус Е.М., на 57 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242, ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура - Хасково.

Разследването по случая продължава.