Окръжна прокуратура – Хасково осъди шофьор за умишлено причиняване на средна телесна повреда на граничен полицай.

1 Октомври 2015 г.

Окръжна прокуратура – Хасково осъди на 1,7 г. затвор шофьор за умишлено причиняване на средна телесна повреда на граничен полицай.

Окръжна прокуратура-Хасково постигна осъдителна присъда срещу 31-годишния Стефан Георгиев, от гр. Варна,  по обвинение за нарушаване на правилата за движение и умишлено причиняване на средна телесна повреда - престъпление по чл.342,  ал.3, буква Б, връзка с ал.1, предложение 3 от Наказателния кодекс. След одобрено споразумение Окръжен съд-Хасково го осъди на 1,7 г. лишаване от свобода при общ режим и лишаване от право да управлява моторно-превозно средство за срок от две години. Стефан Георгиев се е признал за виновен, че на 3 април 2015г. на третокласен път в землището на с. Варник, общ. Свиленград,  обл. Хасково при управляване на моторно превозно средство- лек автомобил, марка „Мицубиши Галант“ нарушил правилата за движение и умишлено причинил средна телесна повреда на А. М., изразяваща се в трайно затруднение в движението на дясната ръка, дължащо се на счупване на дясната раменната кост. А.М. е полицейски служител в Граничен полицейски участък в Свиленград. Стефан Георгиев е бил спрян от полицейските служители в момент, когато е качвал в автомобила си за превоз чужди граждани – мигранти, преминали през граничния пункт, което станало повод за проверка на граничните служители. При подаден сигнал със стоп-палка за спиране, не се е подчинил, продължил движението с лекия автомобил и ударил полицейския служител като му причинил средна телесна повреда. Престъплението е извършено виновно, при форма на вината пряк умисъл.

По делото са отделени материали срещу Стефан Георгиев, касаещи привеждането на лицата през границата и се провежда разследване в Районна прокуратура-Свиленград.

Определението на Окръжен съд-Хасково е окончателно и не подлежи на обжалване.