Районна прокуратура-Харманли внесе обвинителен акт срещу рецидивист за кражби

30 Септември 2015 г.

Районна прокуратура-Харманли внесе обвинителен акт срещу рецидивист за кражби

Районна прокуратура-Харманли внесе в съда обвинителен акт срещу 21-годишния Мариян Александров, от гр. Харманли, за кражби при опасен рецидив – престъпление по чл. 196 ал. 1 т. 1 връзка чл. 194 ал. 1 връзка чл. 26 ал. 1 връзка чл. 29 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Мариян Александров е осъждан многократно като пълнолетен и непълнолетен за извършени престъпления, предимно кражби. Последната  присъда за кражба - една година лишаване от свобода, излежал на 7 октомври 2014 г., когато излязъл от затвора в гр. Стара Загора.

Районна прокуратура-Харманли го предава на съд по нови три обвинения за кражби в града, извършени в периода от 6 декември 2014 г. до 11 февруари 2015 г.

На 6 декември 2015 г. Александров влязъл през незаключена врата в работилница, която се намира в двора на частен имот в гр. Харманли, откъдето отнел електрически машини за работа в строителството, а след това предоставил част от тях на двама свидетели, за да ги продадат, а другите скрил.

Александров е предаден на съд за това, че в периода от 28 декември 2014 г. до 7 януари 2015 г. проникнал през незаключена врата в механа в гр. Харманли и отнел четири броя сребърни и други прибори за хранене.

На 11 февруари 2015 г. Мариян Александров влязъл в къща в гр. Харманли, в същия имот, където се намира механата, и отнел пари в различна валута – левове, сръбски динари и турски лири на обща стойност 6 954 лева. Взетата сума отнесъл в квартала, където живеел , а част от парите раздал на свои близки и познати.

Общата стойност на отнетите вещи и пари е 8 505 лева.

Според обвинителния акт Мариян Александров е действал при пряк умисъл като съзнавал общественоопасния характер на извършените дейния.  По делото са извършени  общо четири експертизи – две оценъчни, техническа и лицево-идентификационна, разпитани са 18 свидетели.

Мариян Александров е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 12 февруари 2015 г. и се намира в затвора в гр. Стара Загора.

Предстои Районен съд-Харманли да насрочи първото съдебно заседание.