Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми по две досъдебни производства турски граждани за контрабанда на златни бижута за над 1 млн. лева през ГКПП-Капитан Андреево

23 Май 2021 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми по две досъдебни производства турски граждани за контрабанда на златни бижута за над 1 млн. лева през ГКПП-Капитан Андреево

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми Т.К., на 52 г., и Е.Т., на 52 г., по две досъдебни производства, за контрабанда на златни изделия през ГКПП-Капитан Андреево – престъпление по чл. 242 ал. 1 буква „д" от Наказателния кодекс.

На 21 май и 22 май 2021 г., при извършени две проверки, митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване" и ТД "Южна морска" са открили над 12.5 кг контрабандни златни накити в  автобус и лек автомобил на ГКПП-Капитан Андреево.  За случаите веднага е бил уведомен дежурен прокурор от Окръжна прокуратура – Хасково, като са започнали действия по разследването.

На 21.05.2021 г. ,около 18.30 ч., на ГКПП - Капитан Андреево, лек автомобил, марка БМВ, с чужда регистрация, влязъл в страната от Турция на път за Румъния.  Автомобилът е бил управляван от Т.К., турски гражданин, който пътувал сам. Той заявил пред митническите служители, че не пренася стоки за деклариране. По метода „анализ на риска" превозното средство е било селектирано за щателна митническа проверка, включително със специализирана рентгенова апаратура. При последвалата физическа проверка се установило, че във фабрична кухина, около люка на тавана, са били укрити 23 полиетиленови плика, обвити в тиксо, с 1645 пръстена, гривни, медальони, обици, колиета, всички от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза е установила, че накитите с общо тегло 6161.20 грама, са от 14-каратово злато, на обща стойност 492 896 лева.

На 22.05. 2021 г., през нощта, на ГКПП – Капитан Андреево пристигнал автобус с турска регистрация, който пътувал от Турция за Северна Македония. Той бил управляван от Е.Т., турски гражданин. Митническите служители селектирали превозното средство за проверка със специализирана рентгенова апаратура, при която били отбелязани необичайни плътности около двигателя. При последвалия физически контрол е бил открит специално изграден тайник, в който са били укрити 1668 различни изделия от жълт метал. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14, 21 и 22-каратово злато, с общо тегло 6356.60 грама, на обща стойност 519 089 лева.

Задържаните златни изделия са с общо количество 12,517 кг на обща стойност 1 011 985 лева.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Хасково на двамата обвиняеми е наложена забрана да напускат страната и са им отнети документите за пътуване в чужбина. Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „гаранция" в размер на 10 000 лева.  Контрабандните златни накити и превозните средства са задържани.

Действията по разследването продължават.