Прессъобщение 20.07.2012

20 Юли 2012 г.

На 19.07.2012г. Районна прокуратура гр. Димитровград приключи предварителната проверка, започната във връзка с публикация във вестник „168 часа” от 29.05.2012 год. под заглавие „Парламентът проверява калинка ли е Иво Димов”, за изясняване наличието на данни за ...

На 19.07.2012г. Районна прокуратура гр. Димитровград приключи предварителната проверка, започната във връзка с публикация във вестник „168 часа” от 29.05.2012 год. под заглавие „Парламентът проверява калинка ли е Иво Димов”, за изясняване наличието на данни за извършено престъпление по чл.308 и сл. от НК.

Установено е, че на Иво Тенев Димов, понастоящем Кмет на Община Димитровград, няма издавана диплома за завършено висше образование.

В хода на проверката в Община гр. Димитровград и в личното трудово досие на кмета не са били открити документи, които да удостоверяват образователно-квалификационна степен, както и данни да са били представяни такива.

Иво Димов обяснил, че към момента е студент и не притежава диплома за завършено висше образование. Длъжността на кмет, която заемал в момента и предишната му на народен представител били изборни и за заемането им не е имало изискване за висше образование.

При проверката било установено, че Иво Тенев Димов в Анкетна карта от 20.09.2010 г. в Народното събрание е заявил, че има висше образование, специалност маркетинг със образователно-квалификационна степен – бакалавър и е завършил ПУ “Паисий Хилендарски”, към която е било приложено незаверено копие на диплома за висше образование.

С оглед събраните данни, че съдебен район Хасково не е извършено престъпление преписката е изпратена по компетентност на Софийска районна прокуратура.