ДП № 17/2012г. по описа на ОСлО при Окръжна прокуратура гр. Хасково, наблюдавано от Районна прокуратура гр. Харманли се води с оглед престъпление по чл. 335 ал.2 вр. ал.1 от НК за установяване причините за скъсване на стената на язовир край с.Иваново, вследствие на което по непредпазливост е причинено наводнение и е последвала смърт на 6 лица в с. Бисер и 2-ма в с.Иваново и значителни вреди.

ДП № 17/2012г. по описа на ОСлО при Окръжна прокуратура гр. Хасково, наблюдавано от Районна прокуратура гр. Харманли се води с оглед престъпление по чл. 335 ал.2 вр. ал.1 от НК за установяване причините за скъсване на стената на язовир край с.Иваново, вследствие на което по непредпазливост е причинено наводнение и е последвала смърт на 6 лица в с. Бисер и 2-ма в с.Иваново и значителни вреди.

Разследването продължава от екип следователи, а по разпореждане на Главния прокурор специален надзор се извършва от прокурори от ВКП-София, Апелативна прокуратура гр. Пловдив и Окръжна прокуратура гр. Хасково. Изясняват се причините за наводнението, както и предпоставките за търсене на отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира- собственик, ползватели и контролни органи.

Към настоящият момент са извършени множество действия по разследването: огледи, назначени са съдебномедицински експертизи, чиито заключения не са изготвени; оглед на скъсаната язовирна стена на яз.„Иваново" в землището на с.Иваново общ.Харманли с участието на хидроинженер и в присъствието на наблюдаващия прокурор, както и на моста на пътя с.Иваново – гр.Харманли, подстъпът към който откъм същото село е отнесен от водата; разпитани са 15 свидетели, сред които длъжностни лица – кмета на общ.Харманли, кметски наместник на с.Иваново, служители, осъществявали проверки на хидротехническото съоръжение, както и лица, участвали в строителството на язовира, местни жители и наследници на пострадалите от наводнението;

От всички институции е изискана документацията за собствеността и стопанисването на язовира, както и кореспонденцията за констатирани проблеми и предприетите мерки за отстраняването им.

Отговор на горните въпроси не е получен в пълнен обем, което не позволява да бъде назначена планираната хидротехническа експертиза, която да установи състоянието на язовирната стена преди скъсването, да отговори на въпроси, свързани с управлението и експлоатацията й, както и да установи причините за скъсването й. Предстои назначаване и на оценъчна експертиза за причинените материални щети, вследствие на наводнението.

Събраните до момента доказателства не позволяват прокуратурата да направи изводите си относно възможността за търсене на отговорност от  конкретни лица.

15.02.2012г.

На 14.02.2012г., след преценка на събраните доказателства във връзка с настъпилото на 12.02.2012г. на главен път Е-80 в района на с.Клокотница, обл.Хасково ПТП, Окръжна прокуратура гр. Хасково привлече като обвиняем Здравко Стоянов от гр. Пловдив. Повдигнато му е обвинение, затова че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на едно лице и телесна повреда на друго, след което е избягал от местопроизшествието – престъпление по чл.343, ал.3 пр. последно, б.”б”, вр.чл.343, ал.1, б.”в” вр.чл.342, ал.1 от НК.

С оглед предвиденото наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода, както и съдебното минало-11 осъждания за тежки умишлени престъпления, е постановено задържането на обвиняемия до отвеждането му в съда по повод искането за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

06.02.2012г.

Днес, 06.02.2012г. под прякото ръководство на Районна прокуратура гр. Харманли и под надзора на Окръжна прокуратура гр. Хасково, във връзка с наводнението в с. Бисер, общ. Харманли, обл. Хасково, е започнало досъдебно производство.

Същото се води с оглед престъпление по чл. 335 ал.2 вр. ал.1 от НК за установяване причините за скъсване на стената на язовир край с.Иваново, вследствие на което по непредпазливост е причинено наводнение и е последвала смърт и значителни вреди.

С оглед фактическата и правна сложност на случая с постановление на Окръжния прокурор на Окръжна прокуратура гр. Хасково разследването е възложено на екип от следователи.

При разследването, което продължава и в момента, ще се установяват причините за наводнението, както и евентуалната отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира.