Прессъобщения

08.06.2022

Горски инспектор  осъден за подкуп по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

         С присъда на Габровски окръжен съд, Ц.Н. е признат за виновен за това, че  от неустановена дата през периода април-май 2019 г. до 4 октомври 2019 г., в община Трявна, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице -„главен специалист - горски инспектор", приел от управител на търговско дружество дарове, които не му се следват - парични суми в размер на общо 200 лева, за да не извърши действие по служба (да не състави акт за констатирано нарушение) и за това, че не извършил действие по служба (не осъществил проверки на склад за дървен материал).

        За извършеното престъпление по чл. 301  ал. 1 във вр. с чл. 26 ал. 1 от НК, на подсъдимия Ц.Н. е наложено наказание една година лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от три години и глоба в размер на 1000 лева. Подсъдимият е лишен от право да заема държавна и обществена длъжност в областта на горското стопанство и да упражнява професия или дейност, свързана с контролни функции в системата на горското стопанство за срок от една година. Ц.Н. е осъден и да заплати в полза на държавата сумата от 200 лева, представляваща равностойността на предмета на престъплението.

       Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново.

6.04.2022

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд 50-годишна жена за пътно-транспортно произшествие с причинена  смърт

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Габрово срещу 50-годишната Р.К. от гр.София за това, че на главен път І-4 гр.София-гр.Варна, в землището на гр.Севлиево, при управление на лек автомобил марка “Фолксваген“ в посока гр.София, движейки се с превишена  скорост, навлязла в насрещната пътна лента и се ударила в движещия се в посока гр.Варна товарен автомобил марка“Даф“.В резултат на възникналото пътно-транспортно произшествие била причинена  смъртта на возещия се на задната седалка на управлявания от нея лек автомобил 74-годишен мъж.

       Деянието е квалифицирано по чл. 343 ал.1 б.“в“ във вр. с чл.342 ал.1 от НК.

       Предстои съдът да насрочи открито разпоредително заседание по делото.

4.04.2022

Eдна година и осем месеца затвор за държане на наркотици с цел разпространение по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово


       По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово мъж, държал високорискови наркотични вещества в дома си с цел разпространение, е осъден на една година и осем месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. 
        К.С. от гр. Габрово е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. На 25.08.2021 г., без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите в обитавания от него апартамент в гр. Габрово, той държал с цел разпространение три вида наркотични вещества - марихуана, метамфетамин и амфетамин. Намерените наркотици са на обща стойност 793.49 лева.
       Делото е приключило след одобрено от Окръжен съд – Габрово  споразумение, което има последиците на влязла в сила присъда.

31.03.2022

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово 44-годишна жена е осъдена на 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за убийство

       С присъда от 30.03.2022 г. на Габровски окръжен съд Ю.Й от гр. Сухиндол е призната за виновна  за това, че на 9/10.07.2021 г. в апартамент в гр.Габрово умишлено умъртвила 67-годишен мъж от същия град, като деянието е извършено по особено мъчителен за убития начин.
       Подсъдимата и пострадалият живеели на съпружески начала от пролетта на 2021 година. На горепосочената дата, след продължителна употреба на алкохол, подсъдимата нанесла на пострадалия множество удари с ръце, крака и твърди предмети, като в резултат на получените травми мъжът починал.
       След проведено пред ОС-Габрово съкратено съдебно следствие при условията на чл.371 т.2 от НПК, за извършеното престъпление по чл.116 ал.1 т.6 предл.“второ“ във вр. с чл.115 от НК, на подсъдимата е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години при първоначален строг режим.
       Присъдата на Окръжен съд - Габрово подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново.

24.02.2022

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд жена, умъртвила по особено мъчителен начин мъжа, с когото живеела

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Габрово срещу 44-годишната Ю.Й. за това, че на 09 срещу 10.07.2021 г., в апартамент в гр. Габрово умишлено умъртвила Б.Р., с когото живеела на съпружески начала. Деянието е осъществено чрез нанасяне на удари с ръце, крака и твърди предмети по главата и тялото на пострадалия, и чрез намушкване с вилица. В следствие на ударите на Б.Р. била причинена тежка съчетана травма на глава-шия, гръден кош и крайници, довела до смъртта му. Престъплението е извършено по особено мъчителен начин за убития чрез нанасяне на множество удари със значителна сила в чувствителни зони на тялото, довели до значителни болки.

       Деянието е квалифицирано по чл. 116 ал. 1 т. 6, пр. ІІ, вр. чл. 115 от НК.

       В хода на досъдебното производство на обвиняемата е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

---------------------------------------------------------

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд 23-годишен мъж от гр. Габрово за държане на наркотични вещества с цел разпространение

        Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт в Габровски окръжен съд срещу К.С. от гр. Габрово за престъпление по чл. 354а ал. 1 изр. 1 предл. 4 , алт. 1 от НК, за това че на 25.08.2021 г., в обитавания от него апартамент в жилищен блок в гр. Габрово, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества: 39,99 грама коноп (марихуана), 20.51 грама метамфетамин и 1.36 грама амфетамин, на обща стойност 793.39 лева.

       Деянието е осъществено, след като извършителят е бил осъждан и изтърпял наказание „Лишаване от свобода“ за държане на наркотични вещества, без надлежно разрешително за това.

       В хода на досъдебното производство на обвиняемия е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл. 31 ал. 3 от Конституцията на Република България и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

18.01.2022

Окръжна прокуратура - Габрово предаде на съд управител на ЕООД за неплатени данъчни задължения в големи размери

       Окръжна прокуратура - Габрово внесе обвинителен акт срещу П.К. за престъпление по чл. 255 ал. 1 т. 3 и 6 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК за това, че в периода от месец март 2017 г. до месец март 2019 г., в гр. Габрово, като управител на еднолично дружество с ограничена отговорност избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за данък добавена стойност и Закона за корпоративното подоходно облагане в големи размери -общо 19 381,73 лв.
       Повдигнатото обвинение е за това, че при упражняване на стопанската си дейност в период м. август 2017 г. - 15.11.2018 г. П.К. не издавал касови бележки, в следствие на което избегнал регистрация на дружеството по ЗДДС в законоустановения срок, с което избегнал установяване и плащане на ДДС в общ размер 16 391,49 лв. 
       Освен това, в периода от месец март 2017 г. до месец март 2019 г., пред териториално поделение на Национална агенция по приходите в гр. Габрово П.К. използвал документи с невярно съдържание (годишни данъчни декларации по чл. 92 от ЗКПО), декларирайки неверни, в по-малък размер приходи от търговска дейност, като избегнал установяването и плащането на данъчни задължения и не заплатил за трите години дължим корпоративен данък в размер на 2 990,24 лв.
       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.
       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

29.12.2021

По искане на Окръжна прокуратура – Габрово е задържа под стража британски гражданин, обвинен в даване на подкуп на полицейски служител и управление на МПС след употреба на алкохол

       Габровски окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура - Габрово за налагане на най-тежката мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо М.К. - гражданин на Кралство Великобритания, обвинен в две престъпления от общ характер. 

       Британският гражданин е привлечен в качеството на обвиняем  за престъпление по чл. 304а във вр. с чл. 304 ал. 1 от НК, за това че на 26.12.2021 г., около 1:10 часа, в гр. Габрово, в близост до хотел „Орловец“ дал подкуп /имотна облага в размер на 140 лв. и 10 евро/ на полицейски орган – старши полицай в група „Охрана на обществения ред“, сектор „Охранителна полиция“ при РУ - Габрово, за да не извърши действия по служба и да преустанови започнала полицейска проверка. За подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, е предвидено наказание лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

       Освен това, М.К. е обвинен в извършване на престъпление по чл. 343б ал. 1 от НК, за това че на същата дата, по същото време и на същото място управлявал моторно превозно средство - лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,59 на хиляда, което било установено чрез техническо средство алкотест „Дрегер 7510“. За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева.

       Съдът уважи становището на наблюдаващия прокурор, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията и е налице реална опасност обвиняемият да се укрие.

       Определението на Окръжен съд – Габрово може да бъде обжалвано пред Апелативния съд – Велико Търново.

18.11.2021

Жена, държала високорискови наркотични вещества с цел разпространение, е осъдена по обвинение на Окръжна прокуратура - Габрово

       По обвинение на Окръжна прокуратура - Габрово, жена от гр. Севлиево е осъдена за извършено престъпление по чл. 354а ал. 1, предл. четвърто от НК.

        Обвиняемата Б.А. е призната за виновна за това, че на 10.07.2020 г., без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държала с цел разпространение в обитавана от нея къща в гр.

       Севлиево и в себе си 371,30 грама марихуана и 29 свивки с метамфетамин.

       Наркотиците са на обща стойност 2 481,80 лева.

       За извършеното деяние на осъденото лице е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от една година, изпълнението на което е отложено на основание чл. 66 ал. 1 от НК с определен 3-годишен изпитателен срок.

       Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

16.11.2021

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово  водач е осъден за причинено пътно-транспортно произшествие, при което е загинал 76-годишен мъж

       С присъда на Габровски окръжен съд Д.Д. от гр. Елхово е признат за виновен и осъден за това, че на 28.07.2018 г., около 10:17 часа, на път Габрово – Севлиево, при управление на лек автомобил „БМВ Х5“ нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 76-годишен мъж от Габрово. 
       Тежкият пътен инцидент настъпил на изхода на гр. Габрово, в зоната на кръстовище с ул. „Винпрома“, между управлявания от обвиняемия, в посока гр. Севлиево, лек автомобил и навлезлия от ул. „Винпрома“ лек автомобил „Ситроен С5", управляван от пострадалия, който също нарушил правилата за движение по пътищата. След деянието Д.Д. направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия.  
       За посоченото престъпление на извършителя е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, изпълнението на което е отложено с определен 3-годишен изпитателен срок. При определяне размера на наказанието е взето предвид съпричиняването на произшествието от страна на пострадалия водач.
       Освен това подсъдимият Д.Д. е лишен от право да управлява МПС за срок от една година.

       Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново, в 15-дневен срок от постановяването й.

Окръжна прокуратура – Габрово предаден на съд мъж, обвинен в неправомерно ползване на чужда дебитна карта и кражба, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за престъпление против собствеността

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу М. В. за това, че на 27.06.2021 г. около 20:00 часа в гр. Севлиево отнел чужди движими вещи – дамски портфейл с намиращите се в него лични документи, две дебитни карти, пари и ваучери за храна на обща стойност 135 лв., от владението и без съгласието на собственика им, с намерение противозаконно да ги присвои. 
       Деянието е осъществено, след като обвиняемият е бил осъден за кражба с влязла в сила присъда. 
Същата вечер М.В. използвал една от отнетите банкови карти и намерения в портфейла ПИН код, като без съгласието на титуляра на дебитната карта изтеглил общо 3000 лв. от АТМ устройство в гр. Севлиево. 
       Обвиняемият е с мярка за неотклонение задържане под стража.
       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово. 

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

4.11.2021

По обвинение на Окръжна прокуратура-Габрово мъж е осъден за лихварство

       С присъда от 01.11.2021 г. на Габровски окръжен съд И.И. от гр. Севлиево е признат за виновен и осъден за това, че в периода от април 2015 г. до края на  февруари 2019 г. в гр. Севлиево, като физическо лице, без надлежно разрешително от БНБ по Закона за кредитните институции, е извършвал по занятие банкови сделки, като предоставял кредити на различни лица при уговаряна и варираща по размер лихва. В резултат на дейността си И.И. е получил неправомерни доходи на обща стойност 2985,97 лв. 
       За посоченото престъпление против кредитната система на извършителя е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, изпълнението на което е отложено с 5-годишен изпитателен срок.
       На основание чл. 53 ал. 2, б. „б“ от НК подсъдимият е осъден да заплати в полза на държавата сумата от 2985,97 лева, представляваща равностойността на придобитото чрез престъплението.
       Освен това И.И. е осъден да заплати на един от пострадалите, конституиран като граждански ищец и частен обвинител по делото, част от претендираното обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди.
       Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок от постановяването й.

20.09.2021

Осъден за подкуп  инспектор в Регионална здравна инспекция-Габрово по обвинение на  Окръжна прокуратура – Габрово

       С присъда от 20.09.2021 г. на Окръжен съд – Габрово е признат за виновен К.С. от гр. Габрово по обвинението, повдигнато срещу него  от Окръжна прокуратура- Габрово за това, че в периода от  януари 2019 г. до 1.06.2020 г., в гр. Габрово, при условията на продължаваното престъпление, в качеството си на длъжностно лице – „инспектор“ в Регионална здравна инспекция - Габрово, е поискал и приел облаги, които не му се следват – парични суми в различен размер от пет лица. Незаконните облаги обвиняемият получавал от управители на търговски обекти в града, от които е поискал обща сума от 7150 лева и е получил обща сума 6785 лева, за да ги предупреждава за предстоящи проверки от РЗИ гр. Габрово в заведенията им, за да не изпълни той служебните си задължения да бъдат съставяни актове за констатирани нарушения.

       По делото е  проведено съкратено съдебно следствие , като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти.

       За извършеното престъпление  подсъдимият  е осъден на една  година и четири месеца лишаване от свобода и глоба в полза на държавата в размер на две хиляди лева. Изтърпяването на наказанието лишаване от свобода е отложено за срок от три години. Подсъдимият е лишен от право да упражнява професия и дейност в държавни контролни органи за срок от две години. Наред с това, съдът е  отнел в полза на държавата 105 лева като предмет на престъплението и го е осъдил да заплати 6680 лева-равностойността на липсващия предмет на престъплението.

       Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

28.07.2021

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд инспектор от РЗИ – Габрово, обвинен в получаване на  подкуп

        Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу инспектор от РЗИ – Габрово, обвинен в искане и получаване на подкуп.

       Повдигнато му е обвинение за това, че в периода от м. януари 2019 год. до 1.06.2020 год., в гр. Габрово, в качеството си на длъжностно лице – „инспектор“ в Регионална здравна инспекция - Габрово, поискал общо 7 150 лв. и приемал парични суми на обща стойност 6 785 лв., които не му се следват. Посочените незаконни облаги обвиняемият получавал от управители на търговски обекти в града, за да ги предупреждава за предстоящи проверки от РЗИ - Габрово в заведенията им и за да не изпълни служебните си задължения за съставяне на актове за констатирани нарушения.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

23.07.2021

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж, теглил пари от кредитна карта на бившата си приятелка

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу мъж, теглил пари от чужда кредитна карта. Обвинението срещу Н.Н. от гр. Габрово, е за това, че за времето от 06.08.2020 г. до 07.08.2020 г., в гр. Габрово отнел кредитната карта на бившата си приятелка от дома ѝ и осъществил два броя транзакции на обща стойност 500 лв., без нейното знание и съгласие. 
       Деянието е квалифицирано по чл. 249 ал. 1 във вр. с чл. 26 ал. 1 от НК.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово. 

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

1.06.2021

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд горски инспектор за подкуп и престъпления по служба

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу горски инспектор, обвинен в подкуп и престъпления по служба по чл. 282 ал. 1 и чл. 284  ал. 1 във вр. с чл. 26 ал. 1 от НК.

       На него му е повдигнато обвинение за това, че в периода от 15.04.2016 г. до 17.10.2019 г., в качеството си на длъжностно лице „главен специалист - горски инспектор“ към РДГ – В. Търново поискал и приемал дарове - парични суми и вещи на обща стойност 4 271 лева, които не му се следват, от физически и юридически лица, занимаващи се с дърводобив, експедиция и производство. Посочените незаконни облаги обвиняемият получавал от представители на обекти за складиране, преработка и/или търговия с дървесина, които проверявал,  за това, че нарушавал служебните си задължения за контрол на дейността им и реализиране на отговорността им за допуснати нарушения чрез неиздаване на констативни протоколи и несъставяне на актове за нарушения.

       Освен това, той е предаден на съд за това, че в периода от 01.01.2017 г. до 30.09.2019 г., в качеството си на длъжностно лице, нарушил служебните си задължения, като не извършвал проверки в обекти на две търговски дружества, не отстранил нарушения при движението на добита дървесина и воденето на електронните дневници за тези обекти. Чрез престъпно нарушаване на служебните си задължения, обвиняемият предварително съобщавал на посочените фирми за предстояща проверка в обекта и ги предпазвал от проверки на негови колеги и по този начин осигурявал възможност за неправомерното им облагодетелстване от държавни и частни горски територии.

       Третото обвинение срещу горския инспектор е за това, че в периода 26.07.2019 г. - 14.10.2019 г., в качеството си на длъжностно лице към РДГ – В. Търново, съобщавал на работещи в няколко конкретни фирми информация, свързана с предстоящи проверки от длъжностни лица на Изпълнителна агенция по горите – София във връзка с дейността им по Закона за горите и по Закона за лова и опазване на дивеча, която информация му е известна по служба и за която знае, че представлява служебна тайна.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

26.04.2021

9 години затвор за дрогиран шофьор, причинил смъртта на спътничката си в ПТП по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

       На девет години лишаване от свобода бе осъден обвиняем, предаден на съд от Окръжна прокуратура – Габрово, за това, че е управлявал лек автомобил след употреба на наркотици и нарушил правилата за движение, като причинил пътнотранспортно произшествие с един загинал човек.

       С присъда на Габровския окръжен съд, Л. М. бе признат за виновен и осъден за това, че на 08.03.2020 г., около полунощ, на път в землището на с. Душево, общ. Севлиево, движейки се в посока с. Столът, общ. Севлиево, при управление на лек автомобил „Нисан Cъни“ без регистрационни номера, нарушил правилата за движение по пътищата, при което управляваното от него превозно средство напуснало пътното платно и се ударило в крайпътно дърво. В резултат на пътнотранспортното произшествие по непредпазливост причинил смъртта на возещата се на предната дясна седалка в автомобила И.Х. Деянието било извършено след употреба на наркотични вещества  (амфетамин и метаамфетамин). След катастрофата деецът избягал от местопроизшествието.

       Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново.

21.04.2021

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд двама  мъже, направили опит да произведат високорискови наркотични вещества с цел разпространение

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу С.Н. от гр. Габрово и непълнолетно лице от същия град, за което е установено, че при осъществяване на престъплението е могло да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си.

       Обвиняемите са предадени на съд за това, че на 27.04.2018 г. в къща в с. Враниловци, общ. Габрово, в съучастие като извършители, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, направили опит да произведат с цел разпространение високорисково наркотично вещество метаамфетамин.

       С.Н. и непълнолетното лице са обвинение и за това, че на 27.04.2018 г. в къща с. Враниловци, общ. Габрово, в съучастие като извършители, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държали прекурсори и материали за производство на метаамфетамин.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

15.04.2021

Двама осъдени за отвличане и закана с убийство по обвинение на Окръжна прокуратура - Габрово

       Двама мъже са осъдени за отвличане и закана с убийство на мъж от гр. Велико Търново по обвинение на Окръжна прокуратура - Габрово.

       На 11.12.2020 г., пред жилищен блок в гр. Габрово, 34-годишният М.А. и 20-годишният С.Р. , заедно с още двама мъже, отвлекли Б.М. от гр. Велико Търново. Извършителите нанесли множество удари с юмруци по лицето и тялото на пострадалия. Хванали го за ръцете и тялото, и влачейки го, насила го вкарали в лек автомобил, след което напуснали мястото. Освобождаването на Б.М. било поставено в зависимост от изпълнение на определено условие, което друго лице (В.Е.) трябвало да изпълни - незабавно да се завърне и заживее отново със С.Р. в дома им.

       С.Р. се признава за виновен и за това, че на същата дата в къща в гр. Угърчин се заканил с убийство на Б.М. Извършителят опрял нож към шията на пострадалия и му се заканил с убийство, като поведението му могло да възбуди основателен страх за осъществяване на заканата - престъпление по чл. 144, ал 3, вр. ал. 1 от НК.

       М. А. и С. Р. се признаха за виновни по обвинението на Окръжна прокуратура - Габрово за извършване на престъпление по чл. 142, ал. 3, т. 5, вр. ал.2, т. 2, вр. ал. 1 от НК и сключиха споразумение с прокуратурата, одобрено от съда.

       За извършеното престъпление по чл. 142 от НК на М.А. е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от три години. Изпълнението на наказанието е отложено с определен 5-годишен изпитателен срок. За противоправното отвличане и закана с убийство на С.Р. е определено едно общо наказание в размер на три години "лишаване от свобода", изпълнението, на което е отложено с определен  5-годишен изпитателен срок.

07.04.2021

Окръжна прокуратура - Габрово предаде на съд земеделски производител, съставил неистински документи с цел получаване на средства от европейски фондове

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу земеделски производител от гр. Габрово, представил неверни сведения към заявления за подпомагане по схеми и мерки за директни плащания за кампании 2018 г. и 2019 г., финансирани от Европейски фонд за гарантиране в земеделието, Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и националния бюджет на Република България.

       Обвиняемият С.С. бил регистриран като земеделски производител.

       В периода от 10.07.2017 г. до 05.06.2018 г. той съставил общо 10 неистински частни документи - договори за наем на земеделски земи, находящи се в землището на с. Гарван и с. Поповци, общ. Габрово, в които посочил, че е наемател като лично изпълнил (имитирал) подписите на наемодателите.

       В периода от 05.04.2018 г. до 15.05.2019 г., за кампании 2018 г. и 2019 г., в заявления за подпомагане, в приложените към заявленията таблици и в карти на блокове за земеделско стопанство С.С представил неверни сведения пред Общинска служба „Земеделие“ – Габрово за използваните от него парцели, с което целял да получи парични средства във вид на безвъзмездна помощ.

       Деянията са квалифицирани по чл. 248а  ал. 2   вр. с ал. 1, вр. с чл. 26 ал. 1 от НК и чл. 309 ал. 1 във вр. с чл. 26 ал. 1 от НК.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

05.04.2021

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд водач на бетоновоз, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на 77-годишна жена от гр. Габрово

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд-Габров срещу М.И. от гр. Габрово за това, че на 08.07.2019 г., в междублоково пространство на ул. “Свищовска“ № 70 в гр. Габрово, при управление на товарен автомобил „Мерцедес Актрос“, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на М.С. Тежкият пътен инцидент настъпил, тъй като водачът на превозното средство потеглил, без да забележи движещата се по пътното платно пешеходка, която имала намерение да премине пред спрелия на улицата бетоновоз. Пострадалата била ударена с предната дясна ъглова част на кабината, паднала на земята и била прегазена с предна дясна гума на товарния автомобил през долната част на дясно бедро, лява и дясна подбедрица. Същия ден в следствие на травмите М.С. починала. Според обвинението, при управлението на товарния автомобил обвиняемият е нарушил чл.5 ал.2 т.1, чл.20 ал.1 и ал.2, чл.25 ал.1 и чл.116 от Закона за движение по пътищата и чл.77 ал.1 и чл.193 от Правилника за приложение на Закона за движение по пътищата, тъй като не осъществил контрол на управляваното от него превозно средство и без да се съобрази с възможностите си за видимост, с положението, посоката и скоростта на движение на възрастната пешеходка, без да се убеди, че маневрата му няма да създаде опасност за нея като уязвим участник в движението, привел в движение управлявания автомобил и не бил в състояние да го спре, за да избегне първоначалния удар и последвалото прегазване на пешеходката.

       Деянието е квалифицирано по чл.343 ал.1 б. “в“ предл.1 във вр. чл.342 ал.1 от НК.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

24.02.2021

Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда на бащата, убил 5-годишния си син

       Окончателно, по обвинение на Окръжна прокуратура - Габрово Д.Б. от гр. Габрово е осъден на доживотен затвор за убийството на малолетния си син.

Присъдата на Окръжен съд - Габрово бе потвърдена от Апелативен съд - Велико Търново. С решение от 22.02.2021 г. Върховният касационен съд не уважи искането на подсъдимия и защитата му за намаляване на наложеното наказание от "доживотен затвор" на 20 години "лишаване от свобода".

       Д.Б. бе предаден на съд и осъден за това, че на 03.07.2019 г., през нощта, около 04 часа, умишлено умъртвил 5-годишния си син, като го хвърлил от мост с височина 30.5 метра, изграден над р. Янтра, в района на Пречиствателна станция за отпадни води в гр. Габрово. Убийството на малолетното дете е било извършено предумишлено и при условията на опасен рецидив, почти 2 години, след като извършителят изтърпял ефективно наказание "лишаване от свобода" за други тежки умишлени престъпления.

       За претърпените неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от престъплението, Д.Б. е осъден да заплати на майката на починалото дете обезщетение в размер на 200 000 лв.

27.01.2020

34-годишна жена бе задържана за нанесен побой по искане на Районна прокуратура – Габрово 

       По искане на Районна прокуратура – Габрово, Районен съд – Габрово задържа под стража 34-годишната М.Н., която е привлечена в качеството ѝ на обвиняема за това, че на 31.12.2020 г., в гр. Габрово, около 11.00 часа, в къща, в резултат на нанесен побой, причинила средна телесна повреда на К.М. /на 21 години/, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота – престъпление по  чл.129 ал.1 от НК. От данните по делото е установено, че престъплението е извършено на битова основа, поради влошени взаимоотношения между обвиняемата и пострадалата. 
       Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.

26.01.2021

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж, умъртвил съпруга на сестра си в състояние на афект

        Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Габрово срещу А.А, за това, че на 20.07.2020 г., в апартамент, намиращ се в жилищен блок в гр. Севлиево умишлено умъртвил съпруга на сестра си чрез спиране на дишането като притиснал шията му чрез загърляне с мека двукатна примка и силен натиск към земята с концентрация на силата в областта между двете лопатки. По време на разследването е установено, че убийството е извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие. А.А. изпаднал в състояние на страхов физиологичен афект, породен от непосредствената заплаха за физическото му оцеляване, тъй като пострадалият го нападнал с нож в състояние на тежко алкохолно опиване и от поведението му било възможно да настъпят тежки последици за обвиняемия.

       Деянието е квалифицирано по чл.118, предл.1, във вр. чл.115 от НК.

       В хода на досъдебното производство на обвиняемия е наложена мярка за неотклонение „домашен арест“.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

19.01.2021

4 години лишаване от свобода за  рецидивист за кражба, ползване на чужда дебитна карта и противозаконно отнемане на МПС по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

       След проведено съкратено съдебно следствие Окръжен съд - Габрово призна за виновен 45-годишен рецидивист по повдигнатите му обвинения от Окръжна прокуратура – Габрово. Осъденото лице призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт.  
       М. М. от гр. Габрово е признат за виновен и осъден за това, че в периода 24.05.2020 г. – 25.05.2020 г., в с. Здравковец, общ. Габрово отнел оставени без постоянен надзор чужди движими вещи: сумата от 200 лв. и дебитна карта с ПИН код за нея, която лично и чрез посредствен извършител ползвал за плащане на стоки и теглене на суми от АТМ-устройства, като извършил 5 транзакции на обща стойност 355.03 лв. и 8 опита за транзакции. М.М. е осъден и за отнемане чужд лек автомобил от незаключено помещение на птицеферма в с. Здравковец, което ползвал от до гр. Габрово и обратно.
       За извършените деяния на подсъдимия е наложено наказание 4 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим и глоба в размер на 355 лева.
       Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново, в 15-дневен срок от постановяването й.

11.01.2021

Мъж, държал в дома си археологически обекти, нерегистрирани по съответния ред, и предлагал за продажба културни ценности, бе осъден след сключено споразумение с Окръжна прокуратура - Габрово

       След одобрено от Габровски окръжен съд споразумение, сключено между Окръжна прокуратура - Габрово и защитника на подсъдимия, Ц.Ц. бе признат за виновен в извършване на две престъпления по Глава осма, Раздел I от Наказателния кодекс.

       Осъденият се признава за виновен в извършване на престъпление по чл.278 ал.6 изр. първо предл. последно от НК за това, че на 23 юни 2020 г. в имот в с. Гостилица, общ. Дряново държал повече от три археологически обекти: общо 17 броя корозирали метални сечива, части от метални инструменти и амфора, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, съгласно Закона за културното наследство и Наредба № Н-3 /03.12.2009 г. за реда за извършване на идентификация и за водене на Регистъра на движимите културни ценности. Посочените вещи, притежаващи качества на движими културни ценности по смисъла на чл.7 ал.3 и чл.53 т.1 от Закона за културното наследство, са на обща стойност 600 лв.

       Освен това, Ц. Ц. се признава за виновен в това, че през периода 16.06.2020 г. – 23.06.2020 г. предложил посочените културни ценности за отчуждаване в интернет сайт за безплатни обяви – престъпление по чл.278а ал.1 предл. 1 от НК.

       За извършените деяния на осъденото лице бе наложено едно общо наказание от 8 месеца лишаване от свобода. На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на наказанието бе отложено с определен 3-годишен изпитателен срок.

       Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

31.12.2020

Обявен за международно издирване бе задържан по искане на Окръжна
прокуратура - Габрово

       По искане на Окръжна прокуратура – Габрово, Окръжен съд – Габрово взе мярка за неотклонение  „задържане под стража“ по отношение на български гражданин от гр. Севлиево, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, с цел осигуряване участието му в производство по изпълнение на Европейска заповед за арест. 
       Заповедта е издадена от компетентните власти в Кралство Белгия с цел провеждане на наказателно преследване срещу исканото лице, заподозряно в участие в организирана престъпна група, измама, пране на пари, престъпления против данъчната и осигурителната системи на молещата държава и други. 
       Определението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

30.12.2020

Мъж, плащал залoзи за хазартни игри на игрални автомати с чужда дебитна карта, бе осъден по обвинение на Окръжна прокуратура - Габрово

       След одобрено от Габровски окръжен съд споразумение, сключено между Окръжна прокуратура - Габрово и защитника на подсъдимия, Б. Б. бе признат за виновен и осъден за това, че в периода от 20:47 часа, на 30.12.2019 г. до 00:42 часа, на 31.12.2019 г., на терминално устройство в игрална зала, в гр. Севлиево използвал чужда дебитната карта, без знанието и съгласието на титуляра ѝ – 91-годишен мъж. Осъденият осъществил седем парични трансфера на обща стойност 5200 лева от банковата сметка на титуляра на платежния инструмент, с които правил залагания за хазартни игри на хазартни автомати - престъпление по чл. 249, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. За извършеното деяние той бе осъден на четири месеца лишаване от свобода.

       В хода на досъдебното производство, Б.Б. е възстановил на пострадалия неправомерно изтеглените от сметката му парични средства.

       Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

23.12.2020

По искане на Окръжна прокуратура – Габрово задържаха обвиняеми за отвличане и закана с убийство

       По искане на Окръжна прокуратура – Габрово, Окръжен съд – Габрово взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.Р. и М.А., обвиняеми за отвличане и закана с убийство.
       С. Р. и М. А. са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство, разследвано под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово за това, че на 11.12.2020 г., пред жилищен блок в гр. Габрово, отвлекли, заедно с още две лица, Б. М. от гр. В. Търново, като освобождаването на отвлечения било поставено в зависимост от изпълнение на определено условие от трето лице. Деянието е квалифицирано по чл. 142, ал. 3, т. 5, вр. ал. 2, т. 2, вр. ал. 1 от НК. За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния.
       Освен това С. Р. е обвинен и за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК за това, че на същата дата, в гр. Угърчин, се заканил с убийство на Б. М.
       Определението на Окръжен съд – Габрово може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Велико Търново.

----------------------------------------------------------

По искане на Окръжна прокуратура – Габрово бе допуснато предаване на обявен за издирване с европейска заповед за арест

       С решение от 22.12.2020 г., на Габровски окръжен съд, беше допуснато предаването на българския гражданин Е.Ю., от гр. Севлиево, който е обявен за издирване с Европейска заповед за арест,  издадена от Районен съд – Мюнхен.  Е.Ю. е търсен от прокуратурата в гр. Мюнхен, Федерална Република Германия за престъпления по немския наказателен закон за укрити данъци и осигурителни вноски на наети на работа лица в дружество, на което е бил управител. Престъпленията, за които е издадена Европейската заповед за арест съответстват на престъпления по Наказателния кодекс на Република България – такива против данъчната и осигурителната системи съгласно Глава седма от Наказателния кодекс.
       На исканото лице е определена марка за неотклонение „Задържане под стража", до фактическото му предаване на германските власти.  
       Решението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

18.12.2020

Обявен за международно издирване бе задържан по искане на Окръжна прокуратура - Габрово

       По искане на Окръжна прокуратура – Габрово днес, 18.12.2020 г., Окръжен съд – Габрово взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на български гражданин, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, с цел осигуряване участието му в производство по изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд – Мюнхен, Федерална Република Германия.

       Издирваният е обвинен за извършени данъчни престъпления от Наказателния кодекс на Федерална Република Германия.

2.11.2020

Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу 45-годишен рецидивист от гр. Габрово, който извършил кражба, ползвал чужда дебитна карта без съгласието на титуляря и противозаконно отнел МПС с намерение да го ползва

       Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд рецидивист от гр. Габрово, който в периода 24.05.2020 г. – 25.05.2020 г., в с. Здравковец, общ. Габрово при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, отнел оставени без постоянен надзор чужди движими вещи: сумата от общо 200 лв. и дебитна карта, с която лично и чрез посредствен извършител ползвал на 25.05.2020 г. в гр. Габрово за плащане на стоки в магазин и теглене на суми от АТМ-устройства, като извършил 5 транзакции на обща стойност 355.03 лв. и 8 опита за транзакции. 
       Обвиняемият е предаден на съд и за това, че на 25.05.2020 г., през нощта, от незаключено помещение, при посредствено извършителство, отнел чуждо моторно превозно средство, което ползвал от с. Здравковец до гр. Габрово и обратно.
       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.
       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

27.10.2020

Трима, предадени на съд от Районна прокуратура – Габрово, бяха осъдени за нанесен побой и причинена телесна повреда на служител в магазин 

       След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура –Габрово, трима мъже бяха осъдени за нанесен побой и причинена телесна повреда на служител в магазин, като им бе наложено наказание лишаване от свобода. 
Подсъдимите Н.М., Й.А. и П.А. бяха признати за виновни, по повдигнато им обвинение, за това че на 07.04.2019 г., в гр. Габрово, в магазин на ул.“Николаевска“, действайки в съучастие като извършители, чрез нанасяне на побой, причинили на В. И., в качеството му на длъжностно лице при изпълнение на службата му (продавач-консултант в магазина), лека телесна повреда по хулигански подбуди, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота – престъпление по чл.131 ал.1 т.1,12, вр. чл.130 ал.1, вр. чл.20 ал.2  от НК.
       Пострадалият се опитал да потуши агресията на тримата мъже над друг клиент в магазина, но те се нахвърлили срещу него и му нанесли побой. Престъплението предизвика напрежение  сред гражданите на гр. Габрово и доведе до публични протести.
       Двама подсъдими бяха осъдени на по една година и девет месеца лишаване от свобода, като Н.М. следва да търпи наказанието при строг режим, а Й.А. – при общ режим. Третият подсъдим -  П. А. бе осъден на  една години  лишаване от свобода при строг режим. 
       Присъдата на Районен съд - Габрово подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.

26.10.2020

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд непълнолетно лице, отнело дебитната карта на инвалид и изтеглило 300 лв. от сметката му

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу непълнолетно лице, което на 07.06.2020 г., от банкомат на „ОББ“ АД, находящ се в гр. Дряново, неправомерно използвало платежен инструмент – дебитна карта, издадена от „Банка ДСК“ АД на лице с увреждания, придвижващо се с инвалидна количка, като изтеглило с една транзакция сумата от 300 лв. без съгласие на титуляра.

       При изготвена в хода на досъдебното производство съдебно – психиатрична експертиза е установено, че предаденото на съд лице е разбирало свойството и значението на извършеното и е могло да ръководи постъпките си.

       Обвинението е за престъпление по чл. 249 ал. 1 във вр. с чл. 63 ал. 1 т. 3 от НК.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

------------------------------------------------------------------

Близо 9 кг. високорискови наркотични вещества са установени и иззети на 23.10.2020 г. в подпокривното пространство на училище в село Горна Росица, общ. Севлиево при специализирана полицейска операция на ОД на МВР – Габрово и РУ - Севлиево при съвместно участие с Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура - Севлиево 

       На 23.10.2020 год., при специализираната полицейска операция по противодействието на престъпността чрез разкриване и разследване на престъпна дейност с предмет наркотични вещества, във връзка Заповед №РД-04-78/02.03.2020 год. на Главен прокурор, проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово, и административния ръководител на Районна прокуратурата - Севлиево, от служители на РУ – Севлиево и ОД на МВР - Габрово, в подпокривното пространство в сграда на неизползваемо училище в село Горна Росица, община Севлиево, са установени и иззети растения коноп/канабис, марихуана/, поставени за изсушаване. Теглото на отделената листна маса и съцветия е 8.690 кг. 
       На този етап от разследването са налице достатъчно данни за осъществено престъпление по чл. 354“а“, ал. 3, т.1 предл.1 от НК.
       Образувано е  досъдебно производства, по което продължава извършването на следствени действия от разследващи органи при РУ на МВР-Севлиево, под ръководството на Районна прокуратура- Севлиево.

 

18.10.2020

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд рецидивист, ограбил пенсията на възрастна жена в град Габрово

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу 61-годишен мъж, който на 09.08.2020 год., около 08:30 часа, в гр. Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи: калъф за документи с намиращите се в него парична сума от 390.00 лева и лична карта, от владението на възрастна жена, с намерение противозаконно да ги присвои като употребил за това сила.

       В хода на досъдебното производство на обвиняемия е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

16.10.2020

При специализирана полицейска операция на ОД на МВР – Габрово и РУ - Габрово при съвместно участие с Окръжна прокуратура – Габрово, на 14.10.2020 г., в къща в град Габрово са открити повече от 6 кг. високорискови наркотични вещества


       Повече от 6 кг. канабис е открит на 14.10.2020 г. в къща в кв. Киевци в гр. Габрово при специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, осъществена на територията на град Габрово от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД на МВР – Габрово и РУ – Габрово при съвместно участие с Окръжна прокуратура – Габрово. 
       Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354а ал.3 т. 1 от НК.

06.10.2020

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж, който без съответно разрешение от БНБ извършвал по занятие банкови сделки

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу 36-годишен мъж от град Севлиево, който неправомерно извършвал по занятие банкови сделки без разрешение от БНБ. Обвинението е за престъпление по чл. 252, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

       В периода от месец април 2015 г. до месец март 2019 г. обвиняемият  предоставил заеми на различни физически лица с общ размер 10 950 лв. срещу задължението на същите да му върнат получените в кредит суми, заедно с определена от него лихва. Размерът на незаконните кредити варирал от 300 лв. до 4000 лв. В резултат на деянието си обвиняемият получил значителни неправомерни доходи от лихви с общ размер 22 495,97 лв.

       Предстои насрочвана на делото за разглеждане от Окръжен съд-Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

29.09.2020

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд две лица за данъчни престъпления в особено големи размери - изпълнителния директор на акционерно дружество и лицето, извършвало счетоводното обслужване

        Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу изпълнителния директор на акционерно дружество и служителят, извършвал счетоводното обслужване под негово ръководството. Лицата са обвинени за престъпление по чл. 255 ал. 3 вр. с ал. 1 т. 2, т. 3, т. 5 вр. с чл. 26 ал. 1 вр. с чл. 20 ал. 2 от НК.

       Изпълнителният директор е привлечен да отговаря за това, че в периода от м.01.2009 г. до м.03.2015 г. в гр. Габрово като изпълнителен директор, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с ръководител финансов отдел избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери - общо 273 889,80 лв.: 182 820,80 лв. по ЗДДС и 91 069 лв. по ЗКПО. Обвиняемият пряко организирал и ръководел начина на документиране на реализирани продажби и начина на осчетоводяването им с цел неиздаване на фактури и касови бонове за всички реализирани продажби, като полагал лично подпис от името на дружеството в месечните справки–декларации по ЗДДС и годишните справки-декларации по ЗКПО, подадени пред ТД на НАП - Габрово, които не отразявали всички реално извършени продажби на суровини от името на дружеството, с което осъществил счетоводството на дружеството в нарушение изискванията на счетоводното законодателство и по този начин затаил истина в подадените декларации по ЗДДС и ЗКПО.

       Ръководителят финансов отдел е предаден на съд за това, че в същия период, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с изпълнителния директор избегнала установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери с общ размер 273 889,80 лв., като извършвал счетоводното обслужване на дружеството под ръководството на другия обвиняем, лично осчетоводявал и отчитал реализирани продажби и покупки, лично издавал фактури и вземал решение за неиздаване на фактури и касови бонове за реализирани продажби, изготвял месечните справки–декларации по ЗДДС и годишните справки-декларации по ЗКПО и ги предоставял за подпис лично на изпълнителния директор, като реално не осчетоводявал продажбите, по които не издавал фактура или касов бон и не ги отразявал в дневник продажби и в изготвяните от него месечни СД по ЗДДС и годишни декларации по ЗКПО, с което осъществил счетоводството в нарушение на счетоводното законодателство и по този начин затаил истина в подадени справки-декларации по ЗДДС, дневници за продажби към тях и годишни данъчни декларации по ЗКПО.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

28.09.2020

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд две лица за данъчни престъпления в особено големи размери - изпълнителния директор на акционерно дружество и лицето, извършвало счетоводното обслужване

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу изпълнителния директор на акционерно дружество и служителят, извършвал счетоводното обслужване под негово ръководството. Лицата са обвинени за престъпление по чл. 255 ал. 3 вр. с ал. 1 т. 2, т. 3, т. 5 вр. с чл. 26 ал. 1 вр. с чл. 20 ал. 2 от НК.

       Изпълнителният директор е привлечен да отговаря за това, че в периода от м.01.2009 г. до м.03.2015 г. в гр. Габрово като изпълнителен директор, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с ръководител финансов отдел избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери - общо 273 889,80 лв.: 182 820,80 лв. по ЗДДС и 91 069 лв. по ЗКПО. Обвиняемият пряко организирал и ръководел начина на документиране на реализирани продажби и начина на осчетоводяването им с цел неиздаване на фактури и касови бонове за всички реализирани продажби, като полагал лично подпис от името на дружеството в месечните справки–декларации по ЗДДС и годишните справки-декларации по ЗКПО, подадени пред ТД на НАП - Габрово, които не отразявали всички реално извършени продажби на суровини от името на дружеството, с което осъществил счетоводството на дружеството в нарушение изискванията на счетоводното законодателство и по този начин затаил истина в подадените декларации по ЗДДС и ЗКПО.

       Ръководителят финансов отдел е предаден на съд за това, че в същия период, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с изпълнителния директор избегнала установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери с общ размер 273 889,80 лв., като извършвал счетоводното обслужване на дружеството под ръководството на другия обвиняем, лично осчетоводявал и отчитал реализирани продажби и покупки, лично издавал фактури и вземал решение за неиздаване на фактури и касови бонове за реализирани продажби, изготвял месечните справки–декларации по ЗДДС и годишните справки-декларации по ЗКПО и ги предоставял за подпис лично на изпълнителния директор, като реално не осчетоводявал продажбите, по които не издавал фактура или касов бон и не ги отразявал в дневник продажби и в изготвяните от него месечни СД по ЗДДС и годишни декларации по ЗКПО, с което осъществил счетоводството в нарушение на счетоводното законодателство и по този начин затаил истина в подадени справки-декларации по ЗДДС, дневници за продажби към тях и годишни данъчни декларации по ЗКПО.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

-----------------------------------------------------------------------------------------

По искане на Районна прокуратура – Габрово, съдът  задържа обвиняем за кражби при опасен рецидив

       Районен съд – Габрово уважи искането на Районна прокуратура – Габрово и взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняем за извършена кражба при условията на опасен рецидив. Б. Д. е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство за това, че на  23.09.2020 г., в гр. Габрово, от паркиран лек автомобил “Мерцедес“ отнел чужди движими вещи – мултимедия, 2 чифта очила и парфюм от владението на собственика, без негово съгласие с намерение противозаконно да бъдат присвоени – престъпление по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1 от НК.

       Досъдебно производство е обединено с още две досъдебни производства – досъдебно производство, водено за престъпление по чл.194 ал.1 от НК и досъдебно производство за престъпление по чл.354а ал.3 пр.ІІ т.1 от НК, тъй като извършителят и по трите досъдебни производства е Б. Д.

       Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните  до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Б.Д. е извършил престъплението, за което е обвинен, както и още две престъпления, за които предстои да бъде привлечен в качеството на обвиняем. За престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем се предвижда наказание лишаване от свобода от две до десет години. Б.Д. е осъждан многократно за тежки умишлени престъпления и е налице опасност  да  се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като деянието е извършено при условията на опасен рецидив, няколко месеца след като е изтърпял ефективно наказание  лишаване  от свобода.

       Определението на РС Габрово, подлежи на обжалване пред ОС Габрово.

24.09.2020

Издирван с Европейска заповед за арест,  обвиняем за причиняване на телесни повреди на две лица, е задържан по искане на Районна прокуратура – Габрово

       Районен съд – Габрово уважи искането на Районна прокуратура – Габрово и взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняем на причиняване на телесни повреди на две лица. Т. Т. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 09.04.2017 г., около 03.30 часа, в гр. Трявна, на мост на майсторите и пред игрална зала, при условията на опасен рецидив, в съучастие с непълнолетния К., чрез удари с юмруци в областта на лицето и главата, е причинил на Г. К. средна телесна повреда, и чрез удари с крак в областта на лицето, главата и тялото, е причинил на Р. Р. лека телесна повреда. Престъпление по чл. 131а, пр. 2 вр. чл. 131, ал. 1, т. 4, пр. 3 вр. чл. 129, ал. 1 вр. чл. 130, ал. 1  вр. чл. 29, ал. 1, б. “а” вр. чл. 20, ал. 2 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до дванадесет години.

       При призоваване на посочения адрес, Т.Т. не е установен, като по данни на близки същия се е намирал на територията на Федерална Република Германия. Обявен е за общо държавно издирване с мярка „Принудително довеждане“ и му е издадена Европейска заповед за арест и постановление за задържане на обвиняем за 72 часа до довеждане пред съда. На 22.07.2020 г. Т. Т. е задържан в гр. Берлин и на 18.09.2020 г. в е приведен в Република България.

       Съдът уважи доводите на прокуратурта, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпления, които се наказват с лишаване от свобода и че съществува реална опасност той да извърши друго престъпление от общ характер и да се укрие в хода на наказателното производство.

       Определението на РС Габрово, с което на лицето е взета мярка за неотклонение задържане под стража, подлежи на обжалване пред ОС Габрово.

23.09.2020

Окончателно: четири години затвор за измама в особено големи размери по внесен от Районна прокуратура-Габрово обвинителен акт

       Влезе в сила присъда за измама в особено големи размери по внесен от Районна прокуратура-Габрово обвинителен акт.  56-годишният К.В.  е признат за виновен за това, че през периода 11.07.2018 г. – 01.02.2019 г., при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено лице, с цел да набави за себе си имотна облага, поддържал заблуждение у общо 20 лица от гр.Габрово, гр.Трявна и гр.Севлиево -  че участват в полицейска операция за залавяне на измамници, че е необходимо спешна операция на роднина и за получаване на пратка – с което им причинил имотна вреда общо в размер на 178 985 лв., като измамата е в особено големи размери – престъпление по чл.211, вр. чл.209 , вр. чл.20 ал.4, вр. чл.26 ал.1 от НК.

       К.В. работел като таксиметров шофьор. На 11.07.2018 г. при него се качил непознат клиент. По време на пътуването непознатият мъж, който се представил като „бизнесмен“,  му предложил да работи за него, като с таксиметровия автомобил трябвало по негова поръчка да пътува до различни места и да взема пари и документи. Подсъдимият се съгласил, въпреки че разбрал, че става  въпрос за измама. Гражданите били въвеждани в заблуждение чрез телефонни обаждания от неустановено по делото лице, че трябва да дадат определени суми за болен роднина, за получаване на пратка или за участие в полицейска операция, след което К.В. бил изпращан до уговореното място и вземал парите, а в голяма част от случаите и златни накити. Получените от измамените лица суми К.В. оставял на различни места, като за всяка  „поръчка“ получавал между  150 лв. и 400 лв.

       Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият изцяло е признал фактите и обстоятелствата по обвинителния акт. Въпреки чистото му съдебно минало, К.В. окончателно е осъден на четири  години лишаване от свобода.

-----------------------------------------------------------------------------------------

По искане на Районна прокуратура – Габрово, съдът  задържа обвиняем за извършени престъпления по транспорта

       Районен съд – Габрово уважи искането на Районна прокуратура – Габрово и взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняем за извършени престъпления по транспорта. Л. Б. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 15.09.2020 г. по общински път в посока с.Яворец, при управление на лек автомобил, си служил с табели с регистрационен номер, издадени за друго моторно превозно средство /престъпление по чл. 345, ал.1 от НК/ и за това, че управлявал лек автомобил, без свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за извършването на такова деяние /престъпление по чл. 343в, ал.2 от НК/. С постановление на РП – Габрово от 18.09.2020 г. Той е задържан за срок до 72 часа, до довеждането му пред съда.

       Съдът прие доводите на прокуратурта, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпления, които се наказват с лишаване от свобода и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие, тъй като от справката му за съдимост е видно, че е осъждан за извършени умишлени престъпления и е извършил горните престъпления след като срещу него се водят две непреключили наказателни производства /също за престъпления по транспорта/.

       Определението на РС Габрово, с което на лицето е взета мярка за неотклонение задържане под стража, подлежи на обжалване пред ОС Габрово.

18.09.2020

Осъдителна присъда за държане на прекурсори и материали за производство на наркотични вещества по обвинение на Окръжна прокуратура  - Габрово

       По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово бе осъден мъж за държане на прекурсори и материали за производство на наркотични вещества. Окръжен съд – Габрово е признал за виновен Р. Й.  за престъпление по чл. 354, ал. 3, т.1 от НК и чл. 354а, ал. 1, изр. 2 във вр. изр.1, пр. 4, във вр. чл. 20, ал. 2 от НК, за това че на 18.07.2015 г. в гр. Габрово, в съучастие с друго наказателно отговорно лице е държал прекурсори и материали за производство на наркотични вещества. За извършеното деяние той е осъден на три години и четири месеца  лишаване от свобода при общ режим и глоба в размер на 20 000 лв.

       Присъдата подлежи на обжалване пред АС – В. Търново.

       Съдът е потвърдил мярката за процесуална принуда задържане под стража, наложена на подсъдимия от 21.05.2020 г.

17.09.2020

По обвинение на Районна прокуратура – Габрово рецидивист бе осъден за извършена кражба

       След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Габрово и сключено в съдебната фаса споразумение, одобрено от Районен съд –Габрово, рецидивист бе осъден за извършена кражба. 29-годишен жител на с.Поповци, общ.Габрово е признат за виновен за това, че на 10/11.04.2020 г., с. Гъбене, общ. Габрово, при условията на опасен рецидив и чрез използване на технически средства /крик и гаечен ключ/, както и на МПС, отнел чужди движими вещи – 2 бр. автомобилни гуми и 2 бр. автомобилни джанти към тях – от л.а.“Мицубиши Шогун“, собственост на жител на с. Гъбене и на стойност 464 лв., без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.196 ал.1 т.2, вр. чл.195 ал.1 т.4, вр. чл.194 ал.1, вр. чл.29 ал.1 б.“б“ от НК.

       Подсъдимият е с взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от досъдебното производство. Отнетите вещи са върнати на собственика им.

       Споразумението има последици на влязла в сила присъда и осъденият Д.И. ще изтърпи наказание 1 година и 3 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.

10.09.2020

Окръжна прокуратура – Габрово ръководи разследването на тежък пътен инцидент, настъпил на 02.09.2020 г. на главен път гр. София – гр. Велико Търново в района на гр. Севлиево, при който двама души загубиха живота си


       Окръжна прокуратура – Габрово ръководи разследването на тежко пътно – транспортно произшествие, настъпило на 02.09.2020 г. около 08.20 часа на главен път гр. София – гр. В. Търново, в района на гр. Севлиево, край местността „Кална кория“ между лек автомобил „Опел Астра“ и бус „Фолксваген Транспортер“. По неустановени към момента причини, на ляв завой, при движение в посока гр. София, 29-годишният водач на буса навлязъл частично в лентата за насрещно движение и се ударил челно в движещия се в посока гр. В. Търново лек автомобил. В резултат на инцидента на място починала 64-годишната съпруга на водача на лекия автомобил, която се возила на предната дясна седалка. При пътнотранспортното произшествие пострадал тежко и 69-годишният водач на „Опел“-а, който бил хоспитализиран незабавно в реанимацията на МБАЛ „Д-р Т. Венкова“ – Габрово, но малко по-късно починал. Водачът на буса е без опасност за живота. Било установено, че не е употребил алкохол и наркотични вещества.  
       В хода на образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 343 ал. 3 б. „б“, във вр. с ал. 4, във вр. с ал. 1 б. „в“ от НК ще бъдат установени механизмът, причините и отговорността за възникване на инцидента. Следствените действия продължават.

11.08.2020

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд четирима мъже, извършили грабеж в центъра на града

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт срещу А.И. на 26 години, С.И. на 23 години, М.Г. на 20 години и Д.Т. на 18 години за това, че на 24.09.2019 г., в гр. Габрово при паметника на „Баба Зара“ в съучастие като извършители отнели чужди движими вещи (два мобилни телефона) на обща стойност 569,40 лева, портфейл и пари на стойност 200 лева от двама мъже от гр. Габрово, с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване - нанесли побой с юмруци на двамата пострадали и насочили ножове към тях. 
       При извършване на престъплението единият от извършителите бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си.
       Две от лицата, предадени на съд, са били осъждани многократно и са осъществили деянието си при условията на опасен рецидив.         
       В хода на досъдебното производство по отношение на двама от извършителите е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.
       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

10.08.2020

Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт  за грабеж срещу 22-годишен мъж от с. Кормянско, общ. Севлиево

       На 06.08.2020 г. Окръжна прокуратура – Габрово предаден на съд Д.Х. от с. Кормянско, общ. Севлиево за това, че на 19.09.2019 год. около 18,30 часа, в двор на къща в с. Кормянско, общ. Севлиево отнел чужди движими вещи – 110 лева, от владението на собственика им - мъж от същото село, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила. Извършителят нанесъл удар в десния крак на пострадалия, с което му причинил средна телесна повреда – открито счупване на десния долен крайник, довело до трайно затрудняване на движенията му за период от 7 – 8 месеца – престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 3 предл. 2-ро във вр. с чл. 198 ал. 1 от НК. 

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

 

04.08.2020

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд 54-годишен мъж за държане на прекурсори, съоръжения и материали за производство на наркотични вещества

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт в Габровски окръжен съд срещу Р.Й. от гр. Габрово за това, че без надлежно разрешително държал прекурсори, съоръжения и материали за производство на наркотични вещества - престъпление по чл.354а ал.1 изр.2, вр. изр.1 пр.4, вр. чл.20 ал.2 от НК.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

21.07.2020

Образувано досъдебно производство по чл. 115 от НК

       На 20 юли в 20:28 часа, чрез ЕЕН 112 в дежурната част на РУ – Севлиево 68-годишен жител на града, подава сигнал за физическо спречкване между него самият и негов роднина – мъж на 60 години, живущ в апартамент на същия адрес. По първоначални данни, мъжът е бил нападнат с нож от лицето, при което в отговор на нападението, при самозащита, той е нанесъл на нападателя удар с юмрук в областта на лицето, като в последствие го е повалил на земята и го е завързал с текстилен колан. На мястото на инцидента, незабавно са изпратени полицейски екип и екип на спешна помощ, който констатира смъртта на поваленото лице. На местопроизшествието е извършен оглед в присъствието на съдебен лекар и е образувано досъдебно производство. Действията по разследването на случая продължават под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово за извършено престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

7.07.2020

По искане на Окръжна прокуратура – Габрово на рецидивист е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за грабеж на моторно превозно средство.

       На 03.07.2020 г. по искане на Окръжна прокуратура – Габрово Габровски окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за противозаконно отнемане на лек автомобил, при което деецът е употребил сила. Деянието е осъществено на 05.06.2020 г. в град Габрово при условията на опасен рецидив.

       Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

24.06.2020

Районна прокуратура – Габрово задържа за 72 часа мъж за хулиганство при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив

       Районна прокуратура – Габрово привлече в качеството на обвиняем С. Б. за това, че на 16.06.2020 г., в гр. Габрово, в условията на продължавано престъпление, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото и деянието представлява опасен рецидив, като:

-         Около 14.50 ч., в заведение за бързо хранене се държал нападателно към В. Д., като му се заканил неколкократно, агресивно крещял и използвал вулгарни и обидни думи и изрази;

-         Около 16.20 ч., в обществена пералня, отправял заплахи към служителите, държал се нападателно към Н. К., като се заканвал и се опитал физически да се саморазправи с него, и счупил две стъкла на вратата на входното помещение.

       С постановление на наблюдаващ прокурор С.Б. е задържан за срок от 72 часа, в срока на които прокуратурата ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

22.06.2020

По обвинение на Районна прокуратура – Габрово бяха осъдени двама за измама

       След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Габрово, Д.Б. и С.С бяха признати за виновни за това, че през периода 11.07.2016 г – 21.07.2016 г. в гр. Девня и в гр. Габрово, при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор, с цел да набавят  за себе си  имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение  у В. К.  от гр. Варна, че ще го наемат на работа и с това му причинили имотна вреда за общо 73800 лв. /на 11.07.2016 г.,  в гр. Девня, чрез продажба на земеделски земи – две ниви и на 21.07.2016 г., в гр. Габрово, чрез замяна на недвижим имот – апартамент в гр. Варна/, като измамата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

       За извършеното деяние съдът е осъдил Д.Б. на пет години и четири месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 24 от НК, е увеличил така определеното наказание  с една година  или същото става шест години и четири месеца лишаване от свобода при строг режим.

       С. С. бе осъдена на три години и четири месеца лишаване от свобода при общ режим.

       Присъдата на РС Габрово бе потвърдена от ОС Габрово и е влязла в сила.

19.06.2020

       Днес, 19.06.2020 г., състав на Окръжен съд – Габрово по внесен от Окръжна прокуратура – Габрово обвинителен акт срещу Д. М. Б. по обвинение по чл. 116, ал. 1, т. 3 предл. 3, т. 4 предл. 2, т. 5, т. 6 предл. 2 алт. 1, т. 9 и т. 12 предл. 1 във вр. Чл. 115, вр. Чл. 29 ал. 1 б „б“ от НК е постановена присъда и е наложено наказание „Доживотен затвор“ при специален режим на изпълнение.

-----------------------------------------------------------------------------------------

По внесено в съда постановление от Районна прокуратура-Габрово бе наложено административно наказание на длъжностно лице, допуснало подчинена нему да извърши престъпление

       Днес Габровски районен съд, по внесено от Районна прокуратура -Габрово постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, призна М.Л. за виновна за това, че на неустановена дата през  април 2017 г., в гр.Габрово, на ул.“Хризантема“, като длъжностно лице – ръководител на „Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания“, съзнателно допуснала подчинено й лице – медицинска сестра в Центъра, да извърши престъпление по чл.130 ал.2 от НК, свързано със службата й – да причини лека телесна повреда чрез удари с ръце /шамари/ по ръцете на непълнолетния И.С от гр.Габрово, което е довело до болки и страдания – престъпление по чл.285, вр. чл.130 ал.2 от НК.

       На неустановен ден през април 2017 г. М.Л. била на работа в Центъра на горния адрес. Тя станала свидетел на това как медицинската сестра в дома Д.К. нанесла на непълнолетния И.С. удари по ръцете. Вместо да се намеси и да преустанови действията на медицинската сестра, М.Л. само гледала, а друга нейна служителка – социалният работник Й.М. снимала случката с мобилния си телефон.

       За извършеното на основание чл.78а от НК съдът наложи на М.Л. административно наказание глоба в размер на 5000 лв.

       Решението подлежи на обжалване.

8.06.2020

С определение на Габровски окръжен съд обвиняемият за подкуп служител на Регионална здравна инспекция – Габрово е отстранен от длъжност.

       По искане на Окръжна прокуратура – Габрово с определение от 04.06.2020 г. на Окръжен съд - Габрово обвиняемият за престъпление по чл. 301 ал. 1 от НК служител на  Регионална здравна инспекция – Габрово е отстранен от заеманата длъжност „Инспектор“ в дирекция „Обществено здраве“.

       Определението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 3-дневен срок.

3.06.2020

Окръжна прокуратура – Габрово води разследване за получен подкуп от служител на Регионална здравна инспекция - Габрово

       На 01.06.2020 г. е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 301 ал. 1 от НК за това, че на 01.06.2020 г. в гр. Габрово от длъжностно лице – служител на Регионална здравна инспекция – Габрово е била приета облага – парична сума, която не му се следва, за да извърши или да не извърши действие по служба.

       Извършени са обиск и изземване, приобщени са веществени доказателства. Следствените действия продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

20.05.2020

Мъж е предаден на съд за убийство на 5 – годишния си син

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу баща, който умишлено е убил 5-годишното си дете, като го хвърлил от мост над р. Янтра.  Обвинението срещу Д. Б. е за това, че на 03.07.2019 г., около 04:00 часа, в гр. Габрово, на околовръстен път, при условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил малолетния си рожден син, който се намирал в безпомощно състояние, като извършил деянието предумишлено и по особено мъчителен за убитото дете начин (хвърлил го от мост с височина 30,5 метра, изграден над р.Янтра в района на Пречиствателна станция за отпадни води в гр. Габрово, в резултат на което при падането за около 3,6 секунди детето е осъзнавало ставащото и безнадеждността на ситуацията, изживяло страха от високото, от болка/смърт и след удара в земната повърхност и сътресението на тялото получило тежката и несъвместима с живота съчетана травма на главата и тялото с остра кръвозагуба, от която починало на място) - престъпление по чл.116 ал.1, вр.чл.115, вр. чл.29 ал.1 от НК.  

        Обвиняемият е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража”.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

-----------------------------------------------------------------------------------------

За нарушаване на карантинните мерки жена е предадена на съд по бързо производство на Районна прокуратура – Габрово

       Районна прокуратура - Габрово внесе в съда обвинителен акт по бързо производство за неспазване на карантинните мерки. Още 15 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки  води РП- Габрово, като всички дела са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура – В. Търново.

       На 25.04.2020 г. 45-годишната жена се завърнала от Република Гърция. При влизането си в страната, с предписание на РЗИ-Хасково, тя била поставена под 14-дневна карантина на посочен от нея адрес в гр. Габрово. На 06.05.2020 г., преди срокът на карантината да е изтекъл, Н.Г. била установена от автопатрулен екип на РУ-Габрово да управлява лек автомобил в централната градска част. При извършената проверка тя обяснила на полицейските служители, че е ходила да пазарува и отивала до автосервиз.  

       Предстои насрочване на делото в Районен съд-Габрово.

12.05.2020

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд две лица за извършено данъчно престъпление

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт  срещу две лица за извършено данъчно престъпление. Обвинението е за това, че през периода от  януари 2009 г. до март 2015 г., в гр. Габрово, К.Б., като изпълнителен директор на търговското дружество, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с Х.Х., като ръководител  финансов отдел на същата фирма, избегнали установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери - общо сумата от 273 889,80 лв., от които 182 820,80 лв. по ЗДДС и 91 069лв. по ЗКПО. К.Б. пряко организирал и ръководел начина на документиране на реализирани продажби от името на дружеството и начина на осчетоводяването им, извършено фактически от Х.Х., за неиздаване на фактури и на фискален касов бон за реализирани продажби от името на дружеството, като не отразявали всички реално извършени продажби на суровини, с което осъществили счетоводство на фирмата в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство, като затаили истина в подадени декларации - справки-декларации по ЗДДС и дневници за продажби към тях и годишни данъчни декларации по ЗКПО – престъпление по чл.255 ал.3, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК.

31.03.2020

Прокурори, следователи и съдебни служители от Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово дариха средства за подпомагане на МБАЛ „Д-р Т. Венкова - Габрово“ АД и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ АД – София в борбата с корона вирус COVID – 19.

27.03.2020

По искане на Районна прокуратура - Габрово, задържаха  рецидивист за извършена кражба

       Съдът уважи искане на Районна прокуратура - Габрово, като взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на рецидивист за извършена кражба от частен имот.  Делото се гледа чрез видеовръзка по скайп, между съдебната зала и задържаното лице и адвоката му в помещение на ареста.

       Прокуратурата е привлякла С.Е. в качеството на обвиняем по досъдебно производство за това, че в периода 18.03.2020 г. – 20.03.2020 г., от имот в с. Малини, общ. Габрово, при условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, чрез използване на техническо средство, отнел чужди движими вещи – 180 метра ел. проводници и един меден котел, без съгласието на собственика с намерение противозаконно да ги присвои.

       Съдът прие доводите на прокуратура, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че С. Е. е извършил престъплението, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години. Съществува реална опасност лицето да се укрие и да извърши ново престъпление, поради което взе мярка за неотклонение задържане под стража.

       Определението на съда подлежи на обжалване пред ОС – Габрово.

17.03.2020

Районна прокуратура –Габрово предаде на съд задържано лице за извършени  кражби и държане на наркотични вещества

       Районна прокуратура –Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу задържано лице за извършени кражби на велосипеди и мобилен телефон  и държане на наркотични вещества. Обвинението срещу Ц.И. е за това, че за времето 17.09.2019 г. – 16.10.2019 г., в гр. Габрово, при условията на продължавано престъпление, чрез използване на техническо средство, отнел чужди движими вещи – три велосипеда и мобилен телефон „Моторола С+“, собственост на различни лице, на обща стойност 1704 лв., без съгласието им, с намерение противозаконно да ги присвои  – престъпление по чл.195 ал.1 т. 4, вр. чл.194 ал.1, вр. чл.26 ал.1от НК.

       Предаден е на съд и за това, че за периода 06.10.2019 г. – 17.10.2019 г., в гр.Габрово, при условията на продължавано престъпление, у себе си и в дома си, без надлежно разрешително държал общо 410,34 грама коноп /канабис, марихуана/ и 0,02 грама метамфетамин, всички на обща стойност 2462,54 лв. – престъпление по чл.354а ал.3 т.1, вр. чл.26 ал.1 от НК.

       През нощта на 17/18.09.2019 г. обвиняемият отишъл до блок, където за парапета на входа бил заключен велосипед. Скъсал заключалката и го взел, а на следващия ден го продал като обяснил, че спешно се нуждаел от пари.

       На 26.09.2019 г., вечерта обвиняемият минал покрай къща, забелязал колелото в двора и го взел. След това го продал за 60 лв.

       На 29.09.2019 г., Ц.И. влязъл в блок  да търси свой познат. На площадката видял велосипед, скъсал заключалката и го взел. Същия ден го продал срещу  10 лв. и таблет.

       На 16.10.2019 г., влязъл в магазин за мобилни телефони и аксесоари и поискал да види калъфи за таблет. Докато собстеника бил с гръб Ц.И. отворил вратата на стъклената витрина, взел мобилен апарат „Моторола С+“ и го прибрал в чантичката си. След това заявил, че не харесва калъфите и си тръгнал.

       На 06.10.2019 г., вечерта обвиняемият бил на площадка с фитнес уреди. По същото време, по информация, че държи у себе си наркотични вещества, полицейски служители извършили проверка при която намерили канабис и метамфетамин.

       По отношение на извършителя е взета мярка за неотклонение задържане под стража.

13.03.2020

Районна прокуратура – Габрово предаде на съд трима за кражби на метални части от тъкачен цех

       Обвинението срещу тримата е за това, че за периода 02.01.2020 г. – 05.01.2020 г., в гр.Габрово, Б.В. /при условията на опасен рецидив/, Й. А. и М. А.  /при условията на продължавано престъпление/, след предварителен сговор, в немаловажен случай, отнели чужди движими вещи – 1858 кг. отпадъчно дебело желязо на обща стойност 510,55 лв., от бивш тъкачен цех, без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да ги присвоят.

       Обвиняемите живеели в близост до сграда, в която се помещавал бивш тъкачен цех. Цехът не работел от години, но в него се съхранявали голямо количество различни резервни метални части /желязо, чугун/ за тъкачните машини. Обвиняемият Б. В. бил влизал в тъкачния цех и вземал различни вещи, поради което познавал разположението на сградата. На 02.01.2020 г. той предложил на Й.А. и М. А. да отидат в цеха и да откраднат различни метални вещи, които да предадат за скрап. Така тримата отишли до сградата и влезли вътре. Напълнили няколко чувала с металните части /427 кг/. Чувалите отнесли и скрили в задната част на сградата, в която живеели. На следващата сутрин продали желязото в пункт за метални отпадъци. Същата вечер – 03.01.2020 г., отново отишли до цеха и взели метални детайли с общо тегло 817 кг., които също предали за скрап. На 05.01.2020 г., за трети път извършили кражба на  метални части /с общо тегло 614 кг./ и ги  предали за вторични суровини. Обвиняемият Б. В. е осъждан – има 14 присъда за извършени кражби. По искане на прокуратурата е с взета мярка за неотклонение задържане под стража.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

10.03.2020

Районна прокуратура – Габрово приведе в изпълнение осъдителна присъда за мъж, причинил телесна повреда

       Районна прокуратура – Габрово постигна осъдителна присъда за мъж, нападнал жена и й причинил телесна повреда. В. Г. е осъден на девет месеца лишаване от свобода при общ режим Той е признат за виновен, по повдигнато му от прокуратурата обвинение за това, че  на 05.12.2018 г. около 18.50 часа в гр. Габрово, пред жилищен блок на ул.“Венец“, чрез блъскане с последващо падане, причинил на жена от същия град средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дясната раменна кост и отчупване на костния израстък по горно-външната част на дясната раменна става, довело до трайно затрудняване на движението на десния горен крайник /престъпление по чл.129 ал.1 от НК/.

       По искане на прокуратурата лицето е с взета мярка за неотклонение задържане под стража. Присъдата е влязла в сила и е приведена в изпълнение.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Мъж, предаден на съд от Районна прокуратура – Габрово е осъден за незаконно извозване на 56 кубика дърва от горски фонд

       Наказание от четири месеца затвор е наложено на мъж за незаконно извозване на дървесина. След одобрено от съда споразумение, постигнато с Районна прокуратура – Габрово, Н. И. е осъден на лишаване от свобода при общ режим за това, че на неустановени дати  през периода от средата  на месец  май 2018 г. - началото на месец юни 2018 г., от  горски  фонд в землище с.Здравковец,  община  Габрово, при условията на продължавано престъпление, без  редовно писмено позволително /превозни билети/, с неустановени по модел и регистрационни номера моторни превозни средства, извозил дърва от горския  фонд и ги доставил в с. Яворец, община  Габрово на различни лица, като извозил и доставил общо количество 56 пространствени  кубически метра дърва, на обща стойност 3 920 лева /престъпление по чл.235, ал.1,  във вр. чл.26, ал.1 от  НК/. 

       Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

06.03.2020

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу четирима за грабеж на двама младежи

       Окръжна прокуратура – Габрово  внесе в съда обвинителен акт срещу  четирима за извършен грабеж на двама техни връстници.  Обвинението срещу А. И., С.И. /двамата в условията на опасен рецидив/, М.Г. и Д. Т. /по време на деянието е непълнолетен/ е за това, че на 24.09.2019 г., в гр. Габрово, при паметника на „Баба Зара“, в съучастие, отнели чужди движими вещи на обща стойност 569,40 лева – два мобилни телефона, марка „Самсунг“ и марка „Хуауей“, портфейл и пари на стойност 200 лева - от пострадалите В. Г. и Д. С., с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване – С.И. е насочил нож към пострадалия Д. С. и му причинил порезна рана, по време на което обвиняемият А. И. насочил нож към пострадалия В. Г., и освен това обвиняемите нанесли побой с юмруци на двамата пострадали - престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 29, ал. 1 от НК.

       На 24.09.2019 г. двамата пострадали, били с приятели в обща квартира. Употребили алкохол и решили да се забавляват. Влезли в „Интернет“-страници за развлечения. В една от страниците бил телефонът на обвиняемия С. И. и Д.С му се обадил.  Казал му, че си търсят компания за развлечения. Запознали се като се срещнали, а към тях се присъединили и А. И. и М. Г. Решили да отидат на по усамотено място, където смъркали наркотик, пушили цигари, пили кола и енергийно напитки. След това, двамата пострадали се прибрали. След няколко часа, обвиняемите били заедно в центъра на града и С. И. се обадил на В. Г. и Д. С., и ги поканил да се срещнат. Всички отишли при паметника на „Баба Зара“, за да смъркат „пико“. В един момент четиримата обвиняеми станали агресивни. Нанесли им побой, като обвиняемият С. И. извадил нож, насочил го към Д. С. и му нанесъл порезна рана в рамо. Накарали ги да извадят всичко от джобовете си, като счупили телефоните им и взели парите им.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

28.02.2020

Окръжна прокуратура – Габрово протестира оправдателна присъда за причинена смърт на пешеходец

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе протест срещу оправдателна присъда на Габровският окръжен съд, с която е признал подсъдимия Г. Г. за невиновен в това, че на 14.09.2017 г., около 7,55 часа, в гр. Габрово, на кръгово кръстовище, при управление на автобус „Ман“,  да е нарушил правилата за движение по пътищата, като преди момента на произшествието, след като е можел и е бил длъжен да възприеме пострадалия пешеходец /вече навлязъл неправомерно в кръстовището,  където се явявал като опасност на пътя/, не го видял своевременно, не изпълнил задълженията си да намали скоростта или да спре, за да го запази, продължил движението си и го ударил, и по непредпазливост причинил смъртта му, поради което го е оправдал по така предявеното му обвинение за извършено престъпление по чл. 343 ал. 1 б. „в“ във вр. с чл. 342 ал. 1 НК.

       Прокуратурата протестира присъдата като неправилна и незаконосъобразна, като иска от съда да я отмени и вместо нея да постановите нова, с която да осъди подсъдимия по предявеното му с обвинителния акт обвинение.  В протеста се сочи, че изводите на съда са неправилни, понеже са основани на извода, че подсъдимият е видял своевременно пострадалия пешеходец, но е продължил движението си в първия етап с нагласата, че той няма да продължи да пресича и ще може да мине с автобуса край него безпрепятствено. Пред съда подсъдимият е дал обяснения, че за пешеходеца не е реагирал своевременно, защото не го е видял, както е прието в обвинителния акт.

27.02.2020

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, извършвал неправомерно банкови сделки

       Обвинението на Окръжна прокуратура – Габрово срещу З. И. е за  това, че през периода януари 2014 г. - декември 2018 г., в гр.Севлиево, без съответното разрешение на БНБ, съгласно разпоредбите на чл.13 ал.1 от Закона за кредитните институции, извършвал по занятие банкови сделки  - като физическо лице предоставил кредити по смисъла на чл.2 ал.1 от ЗКИ на 24 лица, като уговарял периода на даден кредит, размера на паричния кредит, уговорена и изплащана лихва по кредита или дадено обезпечение за кредита за всяко от тези лица, с което получил от тези лица значителни неправомерни доходи под формата на уговорена и заплатена му лихва по предоставените кредити общо в размер на 205 343,40 лева и причинил другимо значителни вреди – на Н. Н. в размер на 9000 лв., на Р. С. и М. М. в размер на 115 000 лв. и на С. Д. в размер на 61 483,40 лв. – престъпление по чл.252, ал.2, вр. ал.1 от НК.

       В района, където живеел, обвиняемият бил известен като лице, което предоставя парични заеми срещу връщането им с уговорена лихва. Обикновено предоставял кредити на други лица, уговаряйки и лихва при просрочие, варираща от 7,5% - 25%, в зависимост от периода на връщане /без фиксиран краен срок, но при уговорена лихва за всеки месец или за целия период до връщане на заема/ и размера на заетата парична сума.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Районна прокуратура – Габрово  задържа рецидивист, извършил поредната си кражба три дни след излизане от затвора и веднага след това се укрил, като напуснал страната

       Районна прокуратура – Габрово внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на рецидивист, извършил поредната си кражба три дни след излизане от затвора и веднага след това се укрил, като напуснал страната. При връщането му в страната е задържа с постановление на наблюдаващ прокурор за 72 часа до довеждането му пред съда.

       Б. Б. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че за времето от 22:00 ч. на 02.01.2020 г. до 05:00 ч. на 03.01.2020 г., в гр. Габрово, от каса в помещение на магазин, при условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, отнел сумата от 5000 лева, от владението на дружеството, без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да я присвои.

       Прокуратурата счита, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на лицето. Обвинението по настоящото дело е за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от три до петнадесет години. Това престъпление е извършено при условията на опасен рецидив, след като е осъждан 16 пъти за кражби, което го определя като извършител на престъпления с висока обществена опасност. Налице е обосновано предположение за авторството на деянието, както и за опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.  Последната кражба е  извършена само три дни след като е бил освободен от Затвора – Ловеч, а непосредствено сред това той се е укрил, като напуснал а страната. Задържан е веднага при връщенето му в Р. България.

23.02.2020

Окръжна прокуратура- Габрово внесе в съда обвинителен акт за опит за убийство срещу брат

       Окръжна прокуратура-Габрово предаде на съд В.Г., който е обвиняем за това, че на 26.07.2019 г., около 03,30 часа, в стая в апартамент, направил опит умишлено да умъртви Я. Г., като го ударил с нож, причинявайки му прободно-порезна рана на лявата странична област на шията, което е можело да доведе до бърза смърт на пострадалия – престъпление по чл. 115 и вр.  чл.18, ал.І от НК.

       Обвиняемият е студент и междувременно работи. Живее с родителите си и по-малкия си брат – пострадалия Я. Между двамата братя имало неразбирателство, като Я. ревнувал брат си и му завиждал. В честите конфликти между двамата, надделява по малкия син, който бил физически по-здрав и тренирал бокс. На 25.07.2019 г., Я. отишъл в стаята на брат си да му иска пари, двамата се скарали и се сбили. В резултат на сбиването, на обвиняемия  било насинено окото, което наложило да не одите на работа. По късно през деня, братята се засекли в кухнята, скарали се отново, като Я. се опитал да души с ръце брат си, но майка им успяла да ги разтърве. През нощта на 26.07.2019 г., обвиняемият  решил да отиде в стаята на брат си да се разберат. Виждайки го да спи, го ударил с юмрук в лицето. Я. се събудил и тръгнал да става, но В. взел намиращ се близо керамичен нож и нанесъл един удар с него в лявата част на врата на Я., причинявайки му прободно-порезна рана на шията. След удара обвиняемият напуснал жилището.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

19.02.2020

Районна прокуратура Габрово задържа за 72 часа трима за кражби на катализатори, извършени при условията на рецидив и повторност

       Районна прокуратура Габрово задържа за 72 часа трима мъже за кражба. Доказателствата по делото сочат, че по отношение на задържаните   е налице опасност същите да се укрият или да извършат друго престъпление, поради което прокуратурата ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

       Тримата са привлечени като обвиняеми за тежко умишлено престъпление – множество кражби на катализатори от леки автомобили, извършени на територията на гр. Габрово. За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от една  до десет  години.

       М.И. е осъждан многократно за тежки умишлени престъпления, като е изтърпявал и ефективни наказания лишаване от свобода. Настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на последното осъждане, като деянието се явява извършено при условията на опасен рецидив.

       Л.М. е осъждан многократно. Последното му осъждане е за тежко умишлено престъпление /кражба/, като му е наложено  наказание 8 месеца лишаване от свобода, в изпитателният срок на което е извършил последното деяние, което е  в условията на повторост.

       В.И. за кратък период от време е извършил  няколко деяния, всяко от които осъществява признаците на престъплението, за което му е повдигнато обвинение – кражба.

18.02.2020

Районна прокуратура – Габрово установи факти по отношение на жена, получила акт за собствената си смърт от Германия

       Във връзка с постъпила жалба на жена, която се води починала, Районна прокуратура – Габрово, извърши проверка, която установи, че  представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина и от лице, което е чужденец, поради което изпраща материалите по преписката по компетентност на Районна прокуратура – София. 

       Преписката в Районна прокуратура – Габрово е образувана по жалба на Я. Г. от гр.Габрово, за това, че през декември 2019 г., след справка в НАП и Община – Габрово установила, че се води като починала на 08.06.2019 г. Актът за смърт от Община Габрово бил съставен въз основа на изпратено от Германия уведомление за смърт. В жалбата жената твърди, че никога не е пътувала извън България, но преди шест години, приятел на сина й, предложил да й осигури работа в Германия и по този повод й била издадена европейска здравна карта, която тя му изпратила в Германия, но не отишла да работи там.

       При извършената, по разпореждане на прокуратурата проверка е установено, че на 21.11.2019 г., от Генералното консулство на РБ в Мюнхен е получено в Община Габрово извлечение от акт за смърт на Я. Г., въз основа на който общинската администрация е съставила акт за смърт  на Я.Г., починала на 08.06.2019 г. в Германия, Фрайбург. От писмо на Дирекция „Консулски отношения“ към Министерство на външните работа на Р. България се установява, че в Службата по гражданско състояние към общ. Фрайбург, лице с имена Н. Т., легитимирало се като дъщеря на Я. Г. е представило в болница лична карта и дубликат на удостоверение за раждане на Я. Г. във връзка с починало лице. Установено е, че представената в Германия лична карта се различава съществено от тази, която притежава Я. Г., а в представеният дубликат на удостоверение за раждане има данни, които са различни от тези в актуалното удостоверение за раждане на Я.Г.

       С оглед извода, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина от лице, което е чужденец, РП –Габрово изпраща материали по компетентност на Районна прокуратура – София.

14.02.2020

Окръжна прокуратура – Габрово приведе в изпълнение 12-годишна присъда за убийство в с. Скалско

       Дванадесет години лишаване от свобода при строг режим е окончателната присъда, която ще изтърпи 61-годишен мъж за убийство на брат си. Обвинителният акт срещу извършителя е внесен в съда от Окръжна прокуратура –Габрово. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, като всички съдебни инстанции са признали подсъдимия за виновен.

       И. А. е осъден, по повдигнатите му от прокуратурата обвинения,  за това, че на 01.06.2018 г., в къща в с. Скалско, община Дряново, област Габрово, умишлено умъртвил брат си М. А. /на 57-години/, използвайки нож тип ловджийски, с който го пробол в гръдния кош и в гърба, като причинил смъртта му /престъпление по чл.115 от НК/. Осъден е и за това, че по същото време и място, се заканил на майка си А. А. с убийство /при убийството на брат си й заявил „Казах ви, че ще ви ликвидирам, ще ви убия“, ударил я с юмрук в лицето, насочвал към нея нож, попитал я „Искаш ли и теб да наръгам?“ и замахнал към нея с мотика/ и това заканване е възбудило у пострадалата основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл.144 от НК.

       По искане на прокуратурата обвиняемият е с взета мярка за неотклонение „ задържане под стража“ до приключване на процеса.

       Присъдата е приведена в изпълнение.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Районна прокуратура–Габрово образува досъдебно производство за складираните отпадъци в с. Яворец. Разследването започна след самосезиране на Окръжна прокуратура – Габрово

       Районна прокуратура-Габрово, с постановление на наблюдаващ прокурор образува досъдебно производство за установяване, дали на неустановена дата през месец ноември/декември 2019г. в с.Яворец, общ.Габрово, на площадки на частно дружество е допуснато да се замърси почвата и водни течения и с това да ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за здравни, земеделски и други стопански цели -престъпление по чл.352 ал.1 от НК.

       Разследването започна след като Окръжна прокуратура – Габрово се самосезира за случая по публикации в медиите.

       Разследването е възложено на разследващ полицай при ОД-МВР  гр. Габрово, който да установи: от кога дружеството осъществява дейността си в с.Яворец,  издавани ли са разрешения, кога и за каква дейност, осъществяван ли е контрол относно суровините/отпадъците/ които се ползват в производството относно техния произход, има ли опасни отпадъци, преработват ли се такива, по какъв начин се осъществява почистването на суровината, ако е посредством вода, къде се излива отпадните води от това производство, от кога и въз основа на какво/договори/ осъществяват тази дейност, колко пъти, какви по вид материали и количества се извозвали от дружеството и къде са ги депонирали. Разпоредено е да се назначи експертиза, която да установи на територията на площадките на дружеството в с.Яворец или в непосредствена близост около тях, замърсени ли са почвата и водите, ако са замърсени, то станали ли са опасни за здравето и живота на хората и животните в населеното място.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Осъдителни присъди за двама рецидивисти, предадени на съд от Районна прокуратура  - Габрово

       По обвинение на Районна прокуратура –Габрово, двама рецидивисти са осъдени ефективно за извършени от тях престъпления.

       По повдигнато от прокуратурата обвинение, В. И. е осъден  на пет години  лишаване от свобода при строг режим, за това, че на 16.04.2019 г. в гр. Габрово, на бул.“Стефан Караджа“, в района на автобусна спирка, действайки  при условията на опасен рецидив, чрез нанасяне на удари с юмрук в областта на главата причинил средна телесна повреда на мъж от същия град, изразяваща се в счупване на левия крак – престъпление по чл.131а, вр. чл.129, ал.1, вр. 29, ал.1 б.“а“ от НК.         По уважено от съда искане на прокуратурата, лицето е с взета мярка за неотклонение задържана под стража.

       Предаденият на съд от Районна прокуратура- Габрово, С. С. ще изтърпи наказание от  две години лишаване от свобода при строг режим. Той е признат за виновен за това, че на 07.02.2019 г. в гр. Габрово, при условията на опасен рецидив, в магазин на бул.“Могильов“, отнел чужди движими вещи – три дамски портмонета със съдържащите се в тях вещи, документи и пари - всичко на обща стойност 750 лв., от владението на три пострадали лица, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да го присвои - престъпление по чл.196 ал.1 т.1 вр. чл.194 ал.1 вр. чл.29 ал.1 от НК. Наказателното производство е приключило с одобрено от съда споразумение, чието определение има последици на влязла в сила присъда.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Осъдиха четирима, предадени на съд от Районна прокуратура – Габрово за извършена от тях измама на възрастен мъж

       Четирима извършители на измама получиха осъдителни присъди по повдигнатите им обвинения от Районна прокуратура-Габрово. Подсъдимите Р.Г., А.М., М.И. и Г.М. са признати за виновни за това, че за времето от 7 до 11 септември 2015 г., в свищовското село Алеково и в гр. Габрово, след предварителен сговор помежду си, с цел да набавят за себе си и за подсъдимия Г.М. имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у възрастен мъж от с. Алеково, че неговият внук, живущ в Швейцария, настоява да се извършат разпоредителни действия със собствените му земеделски земи, и с това му причинили имотна вреда в размер на 20 088,36 лв.

       За извършеното престъпление А.М. и М.И., които са действали при условията на опасен рецидив са осъдени: А.М. - на пет години и М.И. - на четири години лишаване от свобода. На подсъдимия Г.М. е определено наказание от три години лишаване от свобода, а на Р.Г. - две години лишаване от свобода. По отношение на двамата, на основание чл. 66 от НК, изпълнението на наказанията е отложено с изпитателен срок от пет години.  Освен това четиримата подсъдими са осъдени солидарно да заплатят сумата 20 088 лв. обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди.

3.02.2020

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд водач на автомобил, шофирал с превишена скорост и предизвикал катастрофа с един загинал човек

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу водач на лек автомобил, който на 09.09.2018 г., при управление с превишена скорост предизвикал пътно – транспортно произшествие, при което загинала жена, която се возела на предната дясна седалка на автомобила му, без предпазен колан. 

       Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд водач на лек автомобил, който на 09.09.2018 г. предизвикал пътно – транспортно произшествие на път II-44 гр. Габрово – гр. Севлиево, на пътния участък между разклоните за с. Новаковци и с. Враниловци, общ. Габрово. С превишена скорост 22-годишният водач Т. Т. предприел изпреварване на лек автомобил, който извършвал маневра „завиване на ляво“. Между двете превозни средства настъпил удар, при който по непредпазливост била причинена смъртта на пътничката, която се возела на предната дясна седалка на автомобила му.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

27.01.2020

Окръжна прокуратура – Габрово внесе искане за задържане на италианец, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе искане в Окръжен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на италиански гражданин, обявен за международно издирване с цел арест и предаване/екстрадиция.

       42-годишен италианец, който продължително пребивава в страната ни, е задържан в гр. Севлиево, след като е установено, че се издирва. Европейската заповед за арест е издадена от съда в гр. Brescia, Италия, за причиняване на тежка телесна повреда в съучастие с други лица.

23.01.2020

Окръжна прокуратура – Габрово образува досъдебно производство за причинена смърт на жена, вследствие на лекарска небрежност

       Окръжна прокуратура – Габрово образува досъдебно производство за причинена смърт на 72 – годишна,  вследствие на лекарска небрежност проявена от дежурен лекар от ЦСМП – Габрово въз основа на резултатите от извършена проверка след самосезиране на прокуратурата от местни и национални медии, и сигнал на близките на починалата. 

       Окръжна прокуратура – Габрово образува досъдебно производство, въз основа на данните от извършена предварителна проверка, по сигнал на близките и самосезиране на прокуратурата от разпространената в публичното пространство информация за смъртта на жена, починала от масивен инфаркт с поставена диагноза гастрит. Според изявления на директора на ЦСМП Габрово лекарят от ЦСПМ е бил освободен поради несправяне с работата.

       Започнато е разследване за престъпление по чл. 123 ал. 1 от НК за това, че на 20.10.2019 г. в гр. Габрово е причинена смърт на 72 – годишна жена поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност при извършени два прегледа от екип на Център за спешна медицинска помощ при МБАЛ „Д-р Т. Венкова“ Габрово, прием и стационарно лечение в Спешното отделение на лечебното заведение.

21.01.2020

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово, осъдиха  рецидивист за извършен грабеж

       По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово, съдът одобри споразумение, с което наложи наказание от две години лишаване от свобода на рецидивист, за извършен грабеж.

       Окръжен съд – Габрово одобри споразумение по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово, с което С. Г. се призна за виновен за това, че на 04.08.2019 г., в жилище в гр. Севлиево, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи - дамско колие от жълт метал с висулка във форма на сърце, на стойност 5 лева, от владението на жена от гр. Севлиево, с намерение противозаконно да го присвои, като употребил за това сила и заплаха. На посочената дата, около 23.00 часа, обвиняемият влязъл в жилището на пострадалата, заплашително насочил към нея нож и с ръка силно дръпнал от врата й дамското колие, след което избягал /престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК/.

       Поради предишни осъждания, на извършителя е наложено ефективно наказание лишаване от свобода за срок от 2 години.

       Споразумението има последиците на влязла в сила присъда.

15.01.2020

По искане на Районна прокуратура – Габрово, задържаха рецидивист  за извършена поредна кражба

       По искане на Районна прокуратура – Габрово, съдът взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняем за извършена поредна кражба.

       Прокуратурата е привлякла Б. В. в качеството на обвиняем  за това, че през периода 02.01.2020 г. – 05.01.2020 г., в гр.Габрово, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, в немаловажен случай, след предварителен сговор с още две лица, от тъкачен цех, отнел чужди движими вещи – общо 1858 кг. отпадъчно дебело желязо от различни видове машинни части и менгеме, всичко на обща стойност 501, 66 лв. С постановление на наблюдаващ прокурор, лицето е било задържано за 72 часа до довеждането му пред съда.

       Съдът е приел доводите на прокуратурата, че от събраните до момента доказателства, по делото може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Лицето е многократно осъждано и към момента е привлечено като обвиняем по друго наказателно производство /за кражба/, и съществува опасност то да се укрие или да извърши друго престъпление.

       Определението на Районен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.

14.01.2020

Окръжна прокуратура – Габрово протестира присъда за трудова злополука

       Окръжна прокуратура – Габрово отстоява позицията си за виновността на техническия ръководител Г.Д. и отговорника по безопасност и здраве В.Ц. от две търговски дружества за независимо съпричиняване смъртта на 33-годишен строителен работник, който на 19.05.2017 г. паднал от скеле при полагане изолация на 9 етаж при саниране жилищна сграда на бул. „Хемус“ в гр. Габрово.

       След получаване на мотивите Габровска окръжна прокуратура внесе в Апелативен съд – Велико Търново допълнение към протеста си срещу присъда на Окръжен съд – Габрово, с която подсъдимите не са признати за виновни, тъй като не било доказано по несъмнен начин, че са причинили смъртта на Г.В. поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Изложени са мотиви в подкрепа на обвинението за това, че Г.Д. и В.Ц. не са изпълнили служебните си задължения и са допуснали Г.В. да работи на необезопасено място от скелето, в следствие на което е възникнала трудовата злополука и е настъпила смъртта на работника. Окръжна прокуратура ще отстоява искането си за постановяване на осъдителна присъда и налагане на справедливо наказание.

10.01.2020

Окръжна прокуратура – Габрово се самосезира и извършва проверка за ремонта на моста на Кольо Фичето в гр. Дряново

        Окръжна прокуратура – Габрово се самосезира от журналистически материал, излъчен на 09.02.2020 г. в сутрешния информационен блок на Нова телевизия, в който са изложени твърдения за извършен ремонт в основите на моста на майстор Кольо Фичето в гр. Дряново, без да са издадени разрешителни за това.

       Възложена е проверка на сектор „ПИП“ при ОД на МВР – Габрово за престъпление по чл. 277а и чл. 278б ал. 2 от НК. Изясняват се обстоятелствата, при които през месец декември 2019 година основите на старинния мост, за който се твърди, че e паметник на културата с местно значение, собственост на държавата, са били бетонирани от неустановени лица, без да са били издадени необходимите разрешителни.

       Проверява се допуснато ли е повреждане или видоизменение на моста при извършените строително -  ремонтни дейности.

       Резултатите от проверката ще бъдат обявени на обществеността.

7.01.2020

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд двама за опит за произвеждане на метаамфетамин и за държане на прекурсори и на наркотични вещества

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу двама за опит за произвеждане на метаамфетамин и за държане на прекурсори и на наркотични вещества.

       Обвинението срещу С.Н. и К.В. /като непълнолетен, но след като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си / е за това, че на 27.04.2018 г. в село в община гр. Габрово, в къща, в съучастие, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, направили опит да произведат с цел разпространение високорисково наркотично вещество – метаамфетамин /престъпление по чл. 354а,  вр. чл. 20, вр. чл. 18 от НК/.

       Двамата са подсъдими и за това, че по същото време и място, в съучастие, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държали прекурсори, съоръжения и материали за производство на високорисково наркотично вещество  метаамфетамин /престъпление по чл. 354а, ал. 1, вр. чл. 20 от НК/.

       К.В. е предаден на съда и за това, че на 27.04.2018 г., като непълнолетен, но след като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държал с цел разпространение наркотично вещество – марихуана, с общо нетно тегло 18.51 грама /престъпление по чл. 354а ал. 1, вр. чл. 63 ал. 1 от НК/.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

6.01.2020

Окръжна прокуратура-Габрово предаде на съд шофьор на автобус за опит за присвояване и за подкуп

       Окръжна прокуратура-Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор на автобус за опит за присвояване и за подкуп. Обвинението срещу Р. Д. е за това, че на 17.05.2019 г., в гр.Трявна,  на отбивка преди бензиностанция, намираща се на ул.“П.Р.Славейков“, от автобус „Мерцедес“, в качеството си на длъжностно лице в дружество – „шофьор на автобус“, съгласно трудов договор, направил опит да присвои чужди вещи - 48,430 литра дизелово гориво на стойност 100.25 лева, собственост на дружеството, връчени в това му качество и поверени му да ги пази и управлява, като деянието не е довършено по независещи от него причини, тъй като е задържан на местоизвършването му от полицейски орган, като случая е маловажен /престъпление по чл.204 б.“а“, вр. чл.201, вр. чл.18 от НК/. Предаден е на съд и за това, че на 17.05.2019 г., в гр.Трявна, на отбивка преди бензиностанция,  направил опит да даде подкуп в размер на 300 лева  на длъжностни лица - полицейски служители в РУ-Трявна към ОД МВР-Габрово, за да не извършат действия по служба - да не го задържат като лице, за което има данни, че е извършило престъпление, като деянието не е довършено по независещи от него причини /престъпление по чл.304а, вр. чл.304 ал.1, вр. чл.18 от НК/.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

11.12.2019

Районна прокуратура – Габрово, задържа за 72 часа извършител на кражба

       С постановление на наблюдаващ прокурор, по бързо производство на Районна прокуратура – Габрово, задържаха извършител на кражба за срок от 72 часа до довеждането му пред съда.

       Р. К. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 09.12.2019 г. в с. Драгановци, общ. Габрово, при условията на повторност, отнел чужда движима вещ: велосипед марка „Drag“, модел „С1“ на стойност около 600 лв., от владението на  собственика, без неговото съгласие, с намерение противозаконно да я присвои, като случаят е немаловажен - престъпление по чл.195, ал.1, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.28  от НК.

       21-годишният извършител има предходни присъди за извършени престъпления, като последното деяние е осъществено в срока на условно осъждане. Прокуратурата счита, че съществува реална опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление, поради което ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

07.11.2019

Окръжна прокуратура-Габрово предаде на съд  собственик на дружество за данъчно престъпление

       Окръжна прокуратура-Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу собственик на дружество за данъчно престъпление. Обвинението срещу Г. Т. е за това, че на 17.01.2015 г., в гр.Габрово, като собственик и управител на „Е“ ЕООД, избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в големи размери в Годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане  за данъчния финансов резултат и дължим корпоративен данък за 2014 година, която се изисква и подава по силата на закона, подадена в ТД на НАП-Велико Търново, офис-Габрово по електронен път, чрез Ц. Д. и подписана с електронния ѝ подпис, като затаил истина за действителната обща печалба от дейността на дружеството  в размер на 67158.52 лева, и укрит корпоративен данък в размер на 6715.85 лева, което е в големи размери - престъпление по чл.255, ал.1 от НК.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

06.11.2019

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж за неправомерно даване на кредити

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, давал неправомерно кредити.  Обвинението срещу З.И. е за това, че през периода януари 2014 г. - декември 2018 г. в гр. Севлиево, без съответното разрешение на БНБ, съгласно разпоредбите на Закона за кредитните институции, извършвал по занятие банкови сделки  - като физическо лице предоставял кредити по смисъла на ЗКИ на 24 лица, с което получил от тях значителни неправомерни доходи под формата на уговорена лихва по предоставените кредити общо в размер на 205 243,40 лева и причинил другимо значителни вреди – на Н. Н. в размер на 9000 лв., на Р. С. и М. М.в размер на 115 000 лв. и на С. Д. в размер на 61 483,40 лв. – престъпление по чл.252, ал.2, вр. ал.1 от НК.

       През посочения период, обвиняемият, без съответното разрешение от БНБ, като ФЛ предоставял кредити на други лица, уговаряйки и лихва при просрочие, варираща от 7,5% - 25% в зависимост от периода на връщане и размера на заетата парична сума, като в някой случаи искал и обезпечение чрез сделки с  недвижим имот. От тази дейност общо получил значителни неправомерни доходи под формата на уговорена лихва по предоставените кредити в размер общо на 205 243,40 лв. /143 760 лв. от заплатени лихви и 61 483,40 лв. облагата от придобит недвижим имот / и едновременно с това причинил значителни вреди на четири лица  - общо за 185 483 лв.

       Предстои насрочване на делото за раглеждане от съда.

22.10.2019

Окръжна прокуратура – Габрово ще протестира взетата от съда,  по отношение на обвиняем за подкуп, по-лека мярка за неотклонение

        Окръжна прокуратура – Габрово води досъдебно производство за подкуп на длъжностно лице. С постановление от 18.10.2019 г., прокуратура е привлякла мъж, в качеството на обвиняем за това, че в периода от началото на 2015 г. до 17.10.2019 г., на територията на община Трявна, действайки при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице в РДГ – Велико Търново, поискал и приел от представители на търговски дружества, занимаващи се с дърводобив, дарове – парични средства в размер на 1 100 лв., които не му се следват, за да не извърши действия по служба - да не състави АУАН, при констатиране на административно нарушение - престъпление по чл.301, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК. Прокуратура е постановила задържане на лицето за срок от 72 часа.

       С оглед събраните по делото доказателства, както и за това, че  за извършеното тежко престъпление, законът предвижда наказание до 6 години лишаване от свобода и глоба до пет хиляди лева, прокуратура е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. След разглеждане на делото, Окръжен съд – Габрово не е уважил направеното искане, като е определил мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лв.

       Прокуратурата ще протестира определението на съда в законовия срок.

27.09.2019

Районна прокуратура – Габрово задържа за 72 часа извършители на грабеж

        С постановление на Районна прокуратура – Габрово, за срок от 72 часа са задържани двама мъже, тъй като са налице достатъчно доказателства, че са извърши грабеж.

       С.И. и А.С. са с повдигнати обвинения  за това, че на 25.09.2019 г., около 11.20 часа, в гр. Габрово, на ул.“Оборище“, до паметника на „Баба Зара“ в съучастие, като съизвършители с още две лица, всичките от гр. Габрово отнели чужди движими вещи: сумата от 180 лева и мобилен телефон „Самсунг“ от владението на Д. С. от гр.Пловдив и сумата от 200 лева, кожен портфейл и мобилен телефон “Хюауей“ от владението на В. Г. от гр.Пловдив с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила - нанесли удари с ръце и ги заплашили с нож - престъпление по чл.198 ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал.1 от НК.

       Прокуратурата ще внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка задържане под стража по отношение на двамата извършители.

12.07.2019

Районна прокуратура- Габрово внесе в съда искане за задържане  на извършител на кражба

       Районна прокуратура- Габрово внесе в съда искане за вземане мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на извършител на кражба.

       Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняем В. Г. за това, че на 01.07.2019 г. около 03,35 часа в гр. Габрово, при условията на повторност, от магазин за хранителни стоки, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – счупване стъклото на входната врата,  отнел чужди движими вещи – кутии цигари различни марки, билети от Национална лотария, шоколад  и касова книга, всичко на обща стойност  650 лв. от владението и без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да ги присвои, като случаят е немаловажен – престъпление по чл. 195, вр. чл. 194, вр. чл.28 от НК.

       Прокуратурата счита, че от събраните до момента доказателства,  може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем. Същият е осъждан за престъпления против собствеността, като деянието е извършено при условията на повторност и в изпитателния срок на две, предходно влезли в сила присъди. За извършеното престъплението, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ и е налице реална опасност той да извърши друго престъпление, поради което прокуратура внася в съда искане за вземане на  мярка за неотклонение "задържане под стража".

08.07.2019

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд  рецидивист  за извършен грабеж на възрастен човек

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу  рецидивист  за извършен грабеж на възрастен човек.

       Обвинението срещу Н.Б. е за това, че на 09.09.2016 г., около 19,30 часа в гр.Габрово, при условията на опасен рецидив – след като е бил осъден на наказания “лишаване от свобода” повече от два пъти за умишлени престъпления от общ характер, отнел от владението на С. С., чужди движими вещи – мъжка чантичка с 32 лева, мобилен телефон „Нокия”, модел „2610”, свидетелство за управление на МПС, декоративна икона на Света Дева Мария, и ключове, всичко на обща стойност 142,40 лева, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – издърпал чантичката от рамото на пострадалия - престъпление по чл. 199, вр. чл.198, вр. чл.29 от НК.

       На 09.09.2016 г. вечерта, обвиняемият и негов познат отивали към центъра на града, за да си набавят наркотично вещество. По същото време недалеч от тях по ул.“Свищовска“ се движел сам пострадалия мъж, който  се  прибирал в къщи и носел мъжка чантичка, поставена на рамото. Виждайки, възрастния човек, обвиняемият решил да го ограби, приближил безшумно към него и издърпал със сила чантичката от рамото му.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

04.07.2019

       На 04.07.2019 г., в 11.00 часа, в сградата на ОД МВР-Габрово ще се проведе брифинг на представители на Окръжна прокуратура – Габрово и ОД МВР-Габрово във връзка със смъртта на 4-годишното дете, което беше открито вчера.

17.06.2019

По искане на Районна прокуратура –Габрово задържаха рецидивист за извършена кражба

       По искане на Районна прокуратура –Габрово, задържаха рецидивист за извършена кражба на метални части от кооперация.         

       Ц. И, е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 09.06.2019 г. около 13,00 часа в с. Гъбене, общ. Габрово, при условията на опасен рецидив, от помещение на ЧЗК, с. Гъбене, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, отнел чужди движими вещи – 4 броя сферични месингови спирателни крана и медни намотки от 4 броя бубини от владението на кооперацията с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 196, вр. чл. 195, вр. чл. 194, вр чл. 29 от НК.

       Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновани предположение за авторството на деянието. Съществува реална опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие - обвиняемият е многократно осъждан, настоящето деяние е извършено в условията на опасен рецидив и е наказуемо с лишаване от свобода. Поради което, съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на обвиняемия.

       Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата.

------------------------------------------------------------------------------------

По обвинение на Районна прокуратура – Габрово осъдиха двама извършители на телефонни измами

       По обвинение на Районна прокуратура – Габрово осъдиха двама мъже за  измама, с която въвели в заблуждение две жени,  че съдействат  на полицията за залавяне на телефонни измамници. В. А. е осъден на пет години и четири месеца лишаване от свобода при строг режим. На О.Б. е наложено наказание три години и четири месеца лишаване от свобода при строг режим.

       О. Б. и В. А /в условията на опасен рецидив/ са признати за виновни и осъдени за това, че през периода 08.01.2018 г. - 10.01.2018 г., в гр. Габрово, при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с В. П., с цел да набавят за себе си имотна облага възбудили  заблуждение у две  лица от гр.Габрово, с което им причинили имотна вреда на обща стойност 27 320,01 лева, като:

       - на 08.01.2018 г. възбудили у К. П. заблуждение, че трябва да съдейства на служител на полицията за залавянето на измамници, като остави пари и златни накити от външната страна на входната врата на жилището, с което й причинили имотна вреда в размер на 5224,65 лева;

       - на 10.01.2018 г. възбудили у Б. Т. заблуждение, че съдейства на служител на полицията и трябва да предаде пари и златни накити, които да послужат за залавянето на измамници, с което й причинили имотна вреда в размер на  22095,36 лева – престъпление по чл. 211, вр. 210, вр. чл. 209, вр. чл. 29, вр. чл. 26 от НК.

       Обвиняемите В. А., О. Б. и В. П. /починал/ действали заедно с цел  набавяне на парични средства чрез извършване на измами по телефона. Тримата имали уговорка, според която В. А. провеждал телефонни разговори с измамените лица, които били въведени в заблуждение, че помагат на полицейски служители, провеждащи акция за залавяне на телефонни измамници. След което съобщавал по телефона на О.Б. местото на парите, оставени от измамените лица О.Б. отивал до там, вземал ги, след това се уговарял по телефона с В.П. да  го вземе от уговорено между тях място с автомобил и като му предавал взетите пари и накити. В.П., от своя страна, предавал парите на В.А., който отделял една част за тях.

12.06.2019

Районна прокуратура –Габрово задържа за 72 часа рецидивист за извършена кражба

        С постановление на Районна прокуратура –Габрово, задържаха за 72 часа рецидивист за извършена кражба на метални части от кооперация.       В хода на разследването са събрани доказателства, че извършител на престъплението е Ц. И. На 11.06.2019 г. той е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 09.06.2019 г. около 13,00 часа в с. Гъбене, общ. Габрово, от складово помещение на ЧЗК „Липа“, с. Гъбене, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот –  отнел чужди движими вещи – 4 броя сферични месингови спирателни крана и медни намотки от 4 броя бубини от владението на кооперацията с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 195 ал. 1, т.3, вр. чл. 194 от НК.

       Предстои Районна прокуратура – Габрово да направи искане пред съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на обвиняемия.

       Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата.

11.06.2019

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж за опит за убийство

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за опит за убийство. Обвинението срещу Е.М. е за това, че на 17.12.2018 г. около 21,00 - 22,00 часа в постройка в близост до Студентско общежитие, в гр.Габрово направил опит умишлено да умъртви М. П. от с.Табашка общ.Севлиево, като му нанесъл множество прободни рани с нож /9 бр./ в областта на гръдния кош – престъпление по чл.115, вр.  чл.18 от НК.

       През декември 2018 г. обвиняемият се върнал от Гърция в гр.Габрово, като пребивавал на различни адреси и не работел. На 17.12.2018 г. си купил две шишета бронз, отишъл до новостроящ се тунел, където „дишал“ от него. Около 19,00 часа при него дошъл Ю.Ш. Двамата тръгнали към дома на Ю.Ш., като искали да „дишат“ бронз и за целта търсели подходящо място. Отишли до необитавана постройка в непосредствена близост до Студентското общежитие. Постройката имала две помещения, като на същата липсвали вратите и прозорците. Вътре нямало ток и било тъмно. Влезли в първото помещение, като от другото се чувало хъркане. Двамата „дишали“ бронз, слушали от телефон музика, но се скарали и Ю. Ш. си тръгнал. Обвиняемият останал сам и отново пуснал музика. Тогава чул човекът, намиращ се в другото помещение, да вика: „Махайте се оттук“. Обвиняемият се ядосал, скочил от прозореца, извадил нож, отишъл в другото помещение и в тъмнината  започнал да нанася силни удари по купчина на земята, където възприемал, че има човек. В един момент се изплашил от извършеното, оставил пострадалото лице и бързо избягал от мястото, като се обадил на тел.112, казвайки, че е убил човек.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

30.05.2019

Обявен за международно издирване с ЕЗА, български гражданин ще ни бъде предаден от британските съдебни власти, по искане на Районна прокуратура – Габрово

       Български гражданин, обявен за международно издирване с ЕЗА, ще ни бъде предаден от британските съдебни власти, по искане на Районна прокуратура – Габрово.

       Д. К.  е обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 02.10.2018 г. от Районна прокуратура – Габрово, след като се е отклонил от правосъдие на територията на Република България.  

       Спрямо него има влязла в сила присъда, която следва да изтърпи. Осъден е за това, че на 19.10.2017 г. в гр. Габрово, управлявал лек автомобил след употреба на наркотични вещества – канабис на една година лишаване от свобода  при строг режим и глоба в размер на 500 лв. и е лишен да управлява  МПС за срок от една година. Със  същата присъда  спрямо Д.К., на основание чл. 68, ал 1 от НК, е приведено в изпълнение и отложеното му наказание по присъда на Окръжен съд Габрово – две години лишаване от свобода  при строг режим. Наложеното наказание е за това, че 10.03.2015 г в гр. Габрово, без надлежно разрешително държал  в ползвания от него автомобил високорискови наркотични вещества – 4,226 грама коноп на стойност 25.35 лв. и за това, че държал с цел разпространение и разпространявал на публични места в града наркотични вещества – коноп.

       След отклоняването си от правосъдие в България, Д.К. е установен на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, където е задържан. В изпълнение на издадената европейска заповед за арест на Района прокуратура – Габрово, издирваното лице ще бъде предадено на българските съдебни власти, за изтърпяване на наложеното му наказание лишаване от свобода.

14.05.2019

По обвинение на Районна прокуратура – Габрово осъдиха мъж , участвал в телефонна измама

       Мъж, предаден на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура – Габрово е осъден за участие в телефонна измама. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, при което обвиняемият се признава за виновен и приема за верни фактите изложени в обвинителния акт на Районна прокуратура - Габрово. За извършено деяние, на С.К. е наложено наказание от една година и четири месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 е отложено с три години изпитателен срок. Съдът е уважил предявения граждански иск в размер на 9759 лева.

       С.К. се призна за виновен за това, че през периода 31.05.2018 г. – 19.06.2018 г. в гр.Габрово,  при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор  с неустановено по делото лице,  с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у различни лица от гр.Габрово, с което им причинил имотна вреда, като:

       - на 31.05.2018 г. възбудил и поддържал заблуждение у С. Я., че участва  в  полицейска операция по залавянето на измамници, във връзка с което е необходимо да предаде пари и златни накити, с което му причинил имотна вреда  в размер на 4360 лева,

       - на 05.06.2018 г. възбудил и поддържал заблуждение у Т.Д., че участва  в полицейска операция по залавянето на измамници, във връзка с което е необходимо да предаде пари и златни накити, с което й причинил имотна вреда  в размер на 9757.80 лева,

       - на 19.06.2018 г. възбудил и поддържал заблуждение у Е. М., че е  необходимо да предаде пари за операция на дъщеря  й, с което направил  опит да й причини имотна вреда  в размер на 11 400лева, като деянието му е останало недовършено по независещи от него причини,

       всичко на обща стойност 25 517,80 лева  - престъпление по чл. 210, вр. чл. 209, вр. чл.26 от НК.

       В началото на февруари 2018 г. на обвивняемият по телефона се обадило неустановено по делото лице с предложение да работят заедно, като си набавят парични средства чрез извършване на измами по телефона. Във връзка с това, двамата се уговорили обвинемия да взема парите, оставени от различни лица, които предварително били въведени в заблуждение от неустановеното лице по телефона, че помагат на полицейски служители, които провеждат акция за залавяне на телефонни измамници или че са необходими пари за операция на техни близки. Съгласно постигнатата уговорка, след като неустановеното по делото лице съобщи на обвиняемия местонахождението на оставените от измамените лица пари или бижута, той трябва да отиде до там, да ги вземе и след това да ги остави на определено, посочено от това лице по телефона място, като преди това задържи част от парите за себе си.

       Присъдата на първоинстнационният съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.

23.04.2019

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж за държане на наркотици

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу  П. С. за това, че на 23.05.2018 г., в гр. Дряново, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държал, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества, като:

       - на 23.05.2018 г., в гр.Дряново, на ул. “Гурко“ пред апартамент, държал, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества - марихуана, с нетно тегло 0.43 грама, на стойност 2.58 лева,

       - на 23.05.2018 г., в гр. Дряново, в жилище, на ул.”Гурко” държал, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества - марихуана, три броя полиетиленови свивки -  общо количество 1 грам на обща стойност 6 лв. – престъпление по чл. 354а от НК.

       За обвиняемият в РУ “Полиция“ – гр. Дряново имало информация, че се занимава с притежание и разпространение на наркотични вещества. На 23.05.2018 г., около 12,00 часа обвиняемият  продал доза с марихуана за сумата от 10 лв. на клиент, който му се обадил преди това. Същият ден полицейски служители извършили проверка в жилището на П.С., при която открили наркотични вещества.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

------------------------------------------------------------------------------------

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд шофьор, нарушил правилата за движение и блъснал велосипедист

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение и блъснал велосипедист.

       Обвинението срещу Г. Г. е за това, че на 19.11.2015 г., около 16.15 часа, в гр.Габрово, на ул.”Хр. Смирненски”, при управляване на лек автомобил „Субару”, нарушил правилата за движение по пътищата /като водач на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към участниците в движението и при извършване на маневра, която е свързана с навлизане в съседна пътна лента, е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея/, като се движел в посока от центъра на града към площад „Белорусия“ и при маневра за отклоняване на автомобила на ляво, навлязъл изцяло в насрещната за него пътна лента, където ударил насрещно движещия се велосипедист Л. Ч. на 68 години, управляващ велосипед с допълнително монтиран двигател с вътрешно горене и по непредпазливост причинил смъртта му – престъпление по чл.343, вр. чл.342 от НК.

       На 19.11.2015 г., обвиняемият управлявал лек автомобил по ул. ”Хр. Смирненски” в посока към площад „Белорусия“. При приближаването на дом №19, намалил скоростта до 35,8 км/ч и предприел маневра за отклоняване на автомобила на ляво, към левият край на платното за движение, като навлизъл изцяло в насрещната за него пътна лента. В този момент, в лентата за движение в посока към центъра на града се движел велосипедиста Л. Ч., в полагащата му се пътна лента. При осъществяване на отклоняването на ляво, обвиняемият не възприел своевременно велосипедиста, за да спре, в резултат на което последвал удар между предната дясна част на автомобила и предната гума на велосипеда. От ударът велосипедистът получил травми, в резултата на които на 11.01.2016 г. починал, въпреки указваното му медицинско лечение.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

22.04.2019

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд жена, представила неверни сведения, с цел получаване на средства от еврофондове

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу жена за представяне на неверни сведения с цел получаване на средства от европейските фондове.

       Обвинението срещу П. Д. е за това, че през периода 20.06.2017 г. – 22.06.2017 г., при условията на продължавано престъпление, като управител на „К. - 2016“ ЕООД и „К.“ ЕООД,  пред Общинска служба „Земеделие” - гр. Трявна е представила неверни сведения в подадени заявления за подпомагане:

       - две заявления за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания за кампания 2017 г., че всички посочени парцели отговарят на изискванията за подпомагане към датата на подаване на заявлението /от 20.06.2017 г. и от 22.06.2017 г. /, а в действителност част от заявените парцели /в с. Белица, с. Престой и с. Станчов хан и част от заявените парцели в с. Белица, с. Престой,  гр. Трявна, с. Фъревци, с. Черновръх/, не са поддържани и не са отговаряли на изискванията, определени в Наредба №2 от 17.02.2015 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ, Наредба №6 от 24.02.2015 г., ЗАПОВЕД № РД 09-616 от 21.07.2010 г. на министъра на земеделието и храните, /тревната растителност не е косена, полето е обрасло с шипки и къпини, разпръсната дървесина, превърната в мулчирана маса/  - обща площ по двете заявления 5,54 хектара, като неверните сведения са представени, за да получи средства в размер общо 3397,99 лева. от фондове, принадлежащи на ЕС /Европейски фонд за гарантиране на земеделието и Европейски фонд за развитие на селските райони и от бюджета на РБ/ – престъпление по чл.248 а, ал.3, вр. ал.2, вр. чл.26 от НК.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

19.04.2019

След споразумение с Окръжна прокуратура – Габрово, земеделски производител е осъден за две престъпни деяния

       Съдът одобри споразумение, постигнато с Окръжна прокуратура – Габрово, с което земеделски производител е осъден за документно престъпление.

       Н. К. се призна за виновен за това, че на неустановена дата през периода 31.07. – 02.08.2017 г. в гр. Габрово, пред служители в Общинска служба „Земеделие“ гр. Габрово, съзнателно са ползвал от неистински частен документ – договор за наем на земеделска земя за имоти с обща площ 29.394 дка, в землището на с. Козирог, общ. Габрово, за да докаже, че съществува право да ги ползва, като от него за самото съставяне на документа не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл. 316, вр. чл. 309 от НК.

       Признал се е за виновен и за това, че на 04.06.2018 г., като земеделски производител физическо лице, в Общинска служба „Земеделие“ гр. Габрово, представил неверни сведения за кампания 2018 г., в нарушение на задължение да предостави верни такива съобразно ЗПЗП и Наредба № 5/2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за подпомагане на площ, като към Общо заявление за подпомагане, приложил копие от неистински частен документ – Договор за наем на земеделска земя с общо площ 29.394 дка, в землището на с. Козирог, с цел да получи средства от фондовете принадлежащи на ЕС – Европейски фонд за гарантиране на земеделието, Европейски фонд за развитие на селските райони, предоставени от Европейския съюз на българската държава за разпределение чрез ДФЗ по Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. и по Програма за национална помощ за земеделска земя на хектар за периода 2015-2020 г. -  средства от бюджета на Р България, с което извършил престъпление по чл.248а, от НК.

       За извършеното му е наложено наказание шест месеца лишаване от свобода, което на основание чл.66  от НК е отложено с изпитателен срок от три години и глоба в размер на 1000 лева.

       Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

17.04.2019

Районна прокуратура–Габрово наблюдава досъдебно производство за нанесена телесна повреда на ученик от учител

       Районна прокуратура – Габрово наблюдава досъдебно производство, образувано за това, че на 16.04.2019 г., около 15 часа, в гр. Габрово, в училище в града, от длъжностно лице – учител, е били нанесена лека телесна повреда на малолетно лице – ученик на 11 години, изразяваща се в болка и страдание – престъпление по чл.131, ал 1, т. 2, вр чл 130, ал 2 от НК.

       Извършени са неотложни следствени действия. Разпитани са пострадалото детето и майка му. Назначена е съдебно-медицинска експертиза за получените увреждания на детето.

        Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура – Габрово.

16.04.2019

По искане на Районна прокуратура – Габрово задържаха  обвиняем за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди

       По искане на Районна прокуратура – Габрово взеха мярка за неотклонение „задържане под стража по отношение на обвиняем за нанесена телесна повреда на жена по хулигански подбуди.

       С постановление на прокуратурата от 2.04.2019г., по бързо производство,  С. Б. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че  на 07.04.2019 г., около 19,30 часа, в гр. Габрово, в заведение в централната част на града причинил лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота, по хулигански подбуди на жена от гр. Габрово, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота – престъпление по чл.131, ал. 1, т. 12 във вр. с чл. 130, ал. 1 от НК

       Съдът прие доводите на прокуратура, че от събраните по делото доказателства може да се направи основателно предположение за авторството на деянието. Обвиняемият е осъждан, включително и за престъпления по чл. 131 от НК, поради което е налице реално предположение, че може да извърши друго престъпление и да се укрие. Предвид на това, съдът взе мярка за неотклонение “задържане под стража“ по отношения на същия.

       Определението на Районен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Окръжен съд Габрово.

12.04.2019

Районна прокуратура – Габрово повдигна обвинения и задържа за 72 часа мъж  за нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди

        С постановление на Районна прокуратура – Габрово, от 12.04.2019 г.  за срок от 72 часа е задържан С. Б. на 36 години.

       Прокуратурата е привлякла лицето в качеството на обвиняем за това, че на 07.04.2019 г. в гр.Габрово, в заведение в централната част на града причинил лека телесна повреда, по хулигански подбуди на жена от гр. Габрово, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота – престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 вр чл. 130 ал 1 от НК. 

       Районна прокуратура – Габрово ще направи искане пред РС – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” на лицето.

       Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата.

------------------------------------------------------------------------------------

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА ГАБРОВО НАБЛЮДАВА РАЗСЛЕДВАНЕТО ПО НАКАЗАТЕЛНИ ПРОИЗВОДСТВА, ОБРАЗУВАНИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОТЕСТИТЕ В ГРАДА

        След втория ден на протест в гр. Габрово са образувани три бързи производства и едно наказателно производство по общия ред за действия на участници в него.

       Бързите производства се водят срещу 27-годишния П.Р.П., 19-годишния П.М.П и 28-годишния П.А.А., всички от гр. Габрово за това, че на 11.04.2019 г. около 21.30 часа на ул. “Батак“ в гр. Габрово противозаконно са пречили на органи на власт /полицейски служители/ да изпълнят задълженията си – престъпление по чл. 270 ал. 1 от НК.

       Образувано е и досъдебно производство за това, че на 11.04.2019 г., около 22.30 часа, на ул. “Батак“ в гр. Габрово е запалено имущество със значителна стойност – две полумасивни едноетажни постройки – престъпление по чл. 330 ал. 1 от НК. В постройките не е имало хора.

       Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура-Габрово.

11.04.2019

По искане на Районна прокуратура – Габрово, съдът задържа под стража три лица за нанесен побой на служител

       По искане на Районна прокуратура – Габрово, съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на три лица, извършили побой на служител в магазин в гр. Габрово.

       Веднага след събиране на достатъчно доказателства за обвиняемите, още вчера след обед,  по указания на наблюдаващият прокурор и тримата са привлечени като обвиняеми и им е взета мярка задържане за 72 часа.

       С постановление на прокуратурата Н.М. /на 21 години/, Й.А. /на 20 години/, П.А. /на 30 години/ са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 07.04.2019 г. в гр.Габрово, в магазин „2+2“ на ул.“Николаевска“, действайки в съучастие като извършители, чрез нанасяне на побой, изразяващ се в нанасяне на множество удари с ръце и крака в областта на главата, тялото и краката, причинил на В. И. от гр. Габрово, в качеството му длъжностно лице при изпълнение на службата му (продавач-консултант в магазина), лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, вр. чл.130, ал.1, вр. чл.20, от НК.

       Съдът прие доводите на прокуратура, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Съдът взе предвид начина и характера на извършеното престъпление – извършено по хулигански подбуди, на обществено място, без да са провокирани от страна на пострадалия, при което с действията си са изразили явно пренебрежение към обществения ред и правата на гражданите. За това престъпление предвиденото наказание е лишаване от свобода и с оглед предишните им осъждания е налице реална опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

       Определението на съда подлежи на обжалване пред окръжен съд.

       Действията по разследването продължава под ръководството на прокуратура.

------------------------------------------------------------------------------------

ГАБРОВСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА ВНЕСЕ В РАЙОНЕН СЪД ГАБРОВО ИСКАНЕ ЗА ВЗЕМАНЕ НА МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТРИМАТА, ЗАДЪРЖАНИ ЗА ПОБОЯ НА СЛУЖИТЕЛ В МАГАЗИН.

РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЛОТО Е НАСРОЧЕНО ЗА 11.00 ч.

------------------------------------------------------------------------------------

Районна прокуратура – Габрово повдигна обвинения и задържа за 72 часа три лица  за нанесен побой на служител в магазин в гр. Габрово

        С постановление на Районна прокуратура – Габрово,от 10.04.2019 г.  три лица са задържане за срок от 72 часа, във връзка с нанесен побой на служител в магазин в гр. Габрово.   

       Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняеми Н.М. /на 21 години/, Й.А. /на 20 години/, П.А. /на 30 години/ за това, че на 07.04.2019 г. в гр.Габрово, в магазин „2+2“ на ул.“Николаевска“, действайки в съучастие като извършители, чрез нанасяне на побой, изразяващ се в нанасяне на множество удари с ръце и крака в областта на главата, тялото и краката, причинил на В. И. от гр. Габрово, в качеството му длъжностно лице при изпълнение на службата му (продавач-консултант в магазина), лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, вр. чл.130, ал.1, вр. чл.20, от НК.

       След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат за обосновано предположение за съществуваща реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат престъпление, тъй като са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление, след като са осъждани за други престъпления /Н.М. е осъждан за извършено престъпление по чл.198 от НК, Й.А. е осъждан за извършено престъпление по чл.346 от НК, П.А., е осъждан за извършено престъпление по чл.195 от НК/, Районна прокуратура –Габрово ще направи искане пред РС – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” на трите лица.

       Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата.

10.04.2019

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу двама за отвличане

        Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу двама за отвличане.

       Обвинението срещу В. С. и  А. Б. е за това, че на  на 07.12.2017 г. около 01:30 часа, като извършители, в съучастие, от къща в с. Градница, общ. Севлиево, отвлекли лицето Д. Б., като същото е било приведено чрез хващане за ръцете и издърпване от къщата до лек автомобил „Алфа Ромео“, с който е откарано в крайни части на с. Градница, (на мост в края на селото) - престъпление по чл. 142, вр. чл. 20 от НК.

       На В. С. е повдигнато обвинение и за това, че на 07.12.2017 г. около 01:30 часа, в с. Градница, в къща унищожил противозаконно чужди движими вещи като счупил: огледало, ДВД, преносим компютър „Асус“, монитор „Мицубиши“, дръвче мандарина и стъкло на вратата на камина - всички на обща стойност 379 лв., собственост на Б. Б. - престъпление по чл. 216 от НК.

       Пострадалият Д.Б. живеел при Б.Б. в къща в с. Градница. Двамата пострадали и обвиняемите се познавали. На 6 срещу 7 декември 2017 г. Д. Б. бил сам в къщата на Б.Б., но тъй като имало вероятност Б.Б. да се прибере, оставил входна врата отключена и легнал да спи.

       Същата нощ, около 1.00 - 1.30 часа с лек автомобил, двамата обвиняеми отишли до дома на Б.Б., тъй като искали да се срещнат с него и да решат възникнали между тях противоречия. Обвиняемите констатирали, че вратата е отключена и влезли в къщата. След като не открили Б.Б. в дома му, решили да отвлекат Д. Б., за да накарат Б. Б. да отиде при тях. Влезли в стаята, където бил Д.Б. и му нанесли удари, а обвиняемият В. С. започнал с бухалка да чупи мебели и уреди в жилището, собственост на Б.Б. Двамата обвиняеми хванали Д.Б. и против волята му го извели от къщата, насила го накарали да се качи в лекия автомобил и го откарали до мост в края на селото. През това време обвиняемите се свързали по телефона с Б. Б., с искане да се срещнат, като в противен случай Д.Б. щял да пострада, като ще го хвърлят от моста и ще запалят къщата му. След като срещата на обвиняемите с Б.Б. не се осъществила, те закарали Д.Б. извън селото, където започнали да го бият. Пострадалият Д.Б. успял да избяга и се скрил в гориста местност. През това време Б.Б. подал сигнал за отвличането на приятеля му.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

9.04.2019

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово осъдиха   рецидивист за извършен грабеж на пари от възрастен мъж

       По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово осъдиха на три години лишаване от свобода рецидивист за извършен грабеж на пари от възрастен мъж.

       Обвиняемият С. И. е признат за виновен за това, че на 05.04.2018 г. около 11,30 часа в гр.Габрово на бул.“Столетов“ в близост до разклона за връх Шипка при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – сумата от 120 лв. от владението на И. М. с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – блъснал тялото на пострадалия, който паднал на земята, притиснал го с ръка към земята и взел от джоб на якето парите му - престъпление по чл.199 вр. чл.198, вр. чл.29 от НК.

       На 05.04.2018 г. обвиняемият, заедно с още трима мъже, тръгнали сутринта от с.Върбовка с лек автомобил,  за да търсят работа, като предлагали  ремонт на покриви и поставяне на изолации. Минавайки през различни населени места, около 11,00 – 11,30 часа спрели в гр.Габрово. Обвиняемият слязъл от колата и тръгнал сам да търси работа, уговаряйки живущи в района да им извърши ремонт. В двора на една от къщата видял мъж и го попитал желае ли ремонт на покрива. Докато разговаряли, покрай тях минал пострадалият, който спрял пред къщата, бръкнал в десния джоб на якето си, за да извади кутия цигари. В този джоб се намирали и банкноти от взета същия ден пенсия. Пострадалият поседял при тях около 2 -3 минути и отново тръгнал, придвижвайки се бавно, поради заболяване. Обвиняемият веднага тръгнал с възрастния мъж, като го хванал с ръка. Вървейки, обвиняемият предложил да прави ремонт на покрив на къщата на пострадалия, но когато стигнали разклона за вр. Шипка, изведнъж го блъснал в храсти. Пострадалият паднал на земята, а обвиняемият се навел и го притискал към земята, бръкнал в джоба на якето и му взел парите. След това тичешком се върнал при групата, качил се в автомобила и потеглили и напуснали града. Обвиняемият е осъждан.

       По искане на прокуратурата обвиняемият е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

4.04.2019

Окръжна прокуратура - Габрово, внесе предложение за административно наказание на земеделски производител, подал неверни сведения при кандидатстване за подпомагане от ЕФ

       Окръжна прокуратура - Габрово, внесе в съда дело по чл.78а НК, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на земеделски производител, кандидатствал за подпомагане със земи, които не са отговаряли на изискванията като допустими за подпомагане.

       Обвинението срещу Б.Б. /на 72 години/ е за това, че на 14.06.2017 г. пред Общинска служба „Земеделие“ гр.Трявна е представил неверни сведения в подадено заявление за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания за кампания 2017 г., че всички посочени парцели отговарят на изискванията за подпомагане към датата на подаване на заявлението /14.06.2017 г./, а в действителност част от заявените парцели – пет парцела в  с.Плачковци и с. Радевци, общ.Трявна, с обща площ 1,58 хектара не са поддържани и не са отговаряли за изискванията  и критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ, /тревната растителност не е косена, полето е обрасло с шипки и къпини, разпръсната дървесина, превърната в мулчирана маса/, като неверните сведения са представени, за да получи средства  в размер на 889,05 лв. от Европейски фонд за гарантиране на земеделието и Европейски фонд за развитие на селските райони  - престъпление по чл.248а ал.2 вр. с ал.1 от НК.

       Предстои съдът да се произнесе по делото.

22.03.2019

Районна прокуратура – Габрово изпрати случая с побоя от ученичка на друга ученичка на КБППМН

       Районна прокуратура – Габрово отказва да образува наказателно производство спрямо 15-годишното момиче, нанесло побой на друго момиче, като изпрати преписката на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Габрово за прилагане на възпитателни мерки спрямо ученичката.

       Преписката е образувана от  прокуратурата  след самосезиране по повод публикации и излъчен видеорепортаж за нанесен на 10.03.2019 г. побой от ученичка на друга ученичка.

       В хода на проверката е установено, че 15-годишното момиче и 13-годишната пострадала са били приятелки, но отношенията им се влошили. На 10.03.2019 г., по инициатива на 15-годишната ученичка двете се срещнали в централната градска част. С тях били и трима други техни познати  ученици. При срещата, по-голямата заявила, че ще набие бившата си приятелка, защото интригантствала и се опитвала да я скара с нейни приятели, като започнала да й нанася удари с ръце и крака по тялото и да я скубе, съборила я на земята, където продължила да я удря и рита по тялото и главата. През цялото време пострадалата не отговаряла на ударите, а само молела да престане да я бие. Побоят, бил заснет от други момичета по настояване на извършителката. От побоя на 13-годишното момиче са причинени леки телесни повреди.  

       Проверката по преписката установила достатъчно данни за извършено престъпление по чл.131 ал.1 т.4 и т.12 от НК. Към момента на извършване на деянието извършителката е била непълнолетна – 15-годишна, тя не се води на отчет към ДПС при РУ-Габрово и до момента не са й налагани възпитателни мерки по ЗБППМН. Предвид възрастта на извършителката и липсата на други съществени противоправни прояви до момента от нейна страна прокуратурата намира, че деянието е извършено поради лекомислие, без достатъчно добра преценка за неговата обществена опасност и запретеност, както и за последиците от него и отзвука му в обществото. Поради това счита, че спрямо непълнолетното момиче успешно биха могли да бъдат приложени възпитателни мерки по ЗБППМН и изпраща преписката на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Габрово.

       Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжна прокуратура – гр. Габрово.        

21.03.2019

Двама са привлечени като обвиняеми за засаждане и отглеждане на канабис

       Районна прокуратура - Габрово привлече в качеството на обвиняеми мъж и жена за засаждане  и отглеждане на канабис.

       52-годишният В.П. е обвинен в това, че от неустановена дата  до 19.03.2019 г., в съучастие, като съизвършител с А.-Е.Ж. от гр.София, в сграда на ул.“Орловска“ в гр.Габрово засял и отглеждал растения от рода на конопа – канабис в нарушение на правилата, установени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите – престъпление по чл.354в ал.1, вр. чл.20 ал.2 от НК.

       21-годишната А.-Е.Ж. от гр.София е привлечена като обвиняема за това, че от неустановена дата  до 19.03.2019 г., в сграда на ул.“Орловска“ в гр.Габрово, в съучастие, като съизвършител с В.П., отглеждала растения от рода на конопа - канабис в нарушение на правилата, установени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите – престъпление по чл.354в ал.1, вр. чл.20 ал.2 от НК.

       От събраните до момента по делото доказателства е установено, че сградата на ул.“Орловска“, в която са били засадени и отглеждани растенията, е собственост на обвиняемия В.П., а не на завод „Импулс“. Растенията били засадени от него, а обвиняемата А.-Е.Ж. се грижела за отглеждането им. Освен това в друга, закупена от него сграда в с.Драгановци, общ.Габрово, обвиняемият В.П. също засял и отглеждал канабис.

       Разследването по делото продължава.

20.03.2019

Районна прокуратура – Габрово води разследване за засят и отглеждан коноп

       Под ръководството на Районна прокуратура – Габрово се извършват действията по разследването по досъдебно производство,  във връзка със засети и отглеждани растения от рода на конопа.

       Досъдебното производство е за това, че на 19.03.2019 г. в сградата в двора на завод „Импулс“, намиращ се в  гр. Габрово, са засети и отглеждани растения от рода на конопа – канабис, в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила – престъпление по чл. 354в, ал 1 от НК.

       Извършено е претърсване и в друг обект, стопанисван от същото лице, където също са намерени засадени растения канабис. Общото тегло на листната маса е около 92 кг.

       Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура – Габрово.

18.03.2019

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово осъдиха мъж, за теглене на пари от чужда банкова карата и кражба

       По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово, осъдиха на две години лишаване от свобода, с три години изпитателен срок и глоба 100 лева мъж, неправомерно теглил пари от чужда банкова карата и откраднал портмоне.

       Д. Й. е признат за виновен за това, че на 09.06.2018 г. в 13,26 часа и в 13,28 часа в гр.Габрово на АТМ, при условията на продължавано престъпление използвал платежен инструмент – дебитна карта, без съгласието на титуляра, като изтеглил на два пъти по 200 лв. /общо 400 лв./ и деянието не съставлява по-тежко престъпление – престъпление по чл.249, вр.  чл.26 от НК. Признат е за виновен и за това, че на 09.06.2018 г. около 13,10 часа от търговски щанд в магазин за хранителни стоки, отнел дамско портмоне, с намиращите се в него сума от 80 лв. и дебитна карта, всички вещи на обща стойност 117,80 лв. от владението на собственичката, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.194 от НК.

       На 09.06.2018г. около 13,00 часа пострадалата отишла до магазин за хранителни стоки. Докато била наредила на опашката, в един момент оставила на щанд до търговската везна портмонето си. Зад нея на опашка бил обвиняемият. След като продавачът обслужил пострадалата и следвало тя да заплати закупените стоки, жената започнала да търси портмонето си, но не го намерила и заявила, че ще се върне да плати. Обвиняемият  видял портмонето на плота, взел го, скрил го под тениската си, заплатил закупена каса с бира и напуснал обекта. Извън магазина отворил отнетото портмоне и видял, че вътре има дебитна карта ведно с лист с ПИН код и 80 лв. Веднага отишъл до близък банкомат, където на два пъти изтеглил по 200 лв. След това дебитната карта и портмонето изхвърлил в храсти наблизо.

       Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.

13.03.2019

Прокуратура в Габрово разпореди проверка за побоя на ученичка над друго момиче

        Районна прокуратура – Габрово се самосезира и разпореди проверка за побоя на ученичка над друго момиче.

       Възложена е проверка на РУ-Габрово за изясняване причините за възникването на побоя, начина на протичането му, евентуални свидетели, лицето, което е заснело клипа, както и получените от пострадалата ученичка наранявания.

       Във връзка с излъченият по БТВ репортаж, Районна прокуратура –Габрово и Окръжна прокуратура – Габрово, на 12.03.2019 г., се самосезираха по случая. Окръжна прокуратура -Габрово е изпратила преписката от самосезирането по компетентност на Районна прокуратура -Габрово, т.к. и двете прокуратура са приели, че в публикациите се съдържат данни за престъпление по чл.131 ал.1 т.12 от НК – телесна повреда по хулигански подбуди, което е от родовата компетентност на РП-Габрово.

12.03.2019

Районна прокуратура – Габрово предаде на съд четирима за извършена измама със земеделски земи

       Районна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу четирима за извършена измама със земеделски земи.
       Обвинението срещу М. В., А. М. /двамата при условията на опасен рецидив/, Р. Г. и Г. М. е за това, че за времето от 07.09.2015 г. до 11.09.2015 г. в с. Алеково, общ. Свищов и в гр. Габрово, след предварителен сговор, с цел да набавят за себе си и за Г. М. имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у мъж от с. Алеково, общ. Свищов, че неговият внук, живущ в Швейцария, настоява да се извършат разпоредителни действия със собствените му земеделски земи и с това му причинили имотна вреда в размер на 21 755,70 лева – престъпление по чл.210, вр. чл.209 от НК.

       Пострадалият мъж живее в с. Алеково и е собственик на недвижими имоти /нива с площ 13, 500 декара, нива с площ 9, 998 декара и лозе с площ 1 декар/. Възрастният мъж има ниско зрение и не може да възприема нормално околната среда, и слухова загуба, което му пречи да комуникира с околните. В началото на септември 2015 г., обвиняемите научил за имотите на пострадалия и се уговорили да въведат мъжа в заблуждение, с цел Г.М. да придобие собствеността върху тях. На 07.09.2015 г. обвиняемите отишли с лек автомобил в с. Алеково. Там те се срещнали с пострадалият и му казали, че ги изпраща внука му Георги, който живеел в Швейцария и който поръчал той да тръгне с тях. Възрастният мъж им се доверил и се качил в автомобила, след което бил откаран в гр.Габрово, където пренощувал. Обвиняемите му дали да говори по телефона, като го заблудили, че разговаря с внука си, който настоял да подпише всички документи, свързани с разпоредителни действия със земите му, които му дадат. На следващият ден обвиняемите закарали пострадалият при нотариус. Въпреки, че нямал никакво намерение да продава или да се разпорежда по друг начин с имотите си, заблуден от разговора с мнимия си внук, възрастният мъж положил пред нотариуса отпечатък от палеца си в пълномощно, с което упълномощил обвиняемия Р.Г. да извършва всякакви разпоредителни сделки с имотите му. Въз основа на това упълномощаване, обвиняемите се снабдили с необходимите документи за имотите на пострадалия и прехвърлили собствеността им. Стойността на причинената имуществена вреда е в размер на 21755,70 лева.
       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

----------------------------------------------

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово осъдиха трима за престъпления свързани с наркотици

        Окръжен съд - Габрово одобри споразумение, по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово, с което трима подсъдими са осъдени за производство и държане на метамфетамин и марихуана.

       Обвиняемият М. Г. е осъден на четири години лишаване от свобода при строг режим и глоба 10 000 лв.  Той е признат за виновен за това, че през периода декември 2017 г. – 12.02.2018 г., в къща в с. Чукили, общ.Габрово, при условията на опасен рецидив и в съучастие с И. Т., без надлежно разрешително  по ЗКНВП произвел с цел разпространение високорисково наркотично вещество – общо 110,48 гр. метамфетамин и на същата дата държал посочения метамфетамин с цел разпространение – престъпление по чл.354а, вр. чл.29, вр. чл.20 от НК.  

       Признат е за виновен и за това, че през посочения период и място, без надлежно разрешително по ЗКНВП, държал прекурсори, съоръжения и материали за производство на високорисково наркотично вещество – туби с тоулен, солна киселина, ацетон, колби, ромпи, вакуум помпи, защитно облекло, маски, противогази, мензури и др. – престъпление по чл.354а от НК.

       Признат е за виновен и, че на 12.02.2018 г., в лек автомобил “Хонда“, на път в землището на с. Чукили, държал и ползвал радиосредство – устройство заглушител, който излъчва в етера, като заглушител на сигналите на мобилните оператори на територията на РБ, без да има за това писмено разрешение – престъпление по чл.348 от НК.

       Обвиняемият И. Т. е признат за виновен за това, че през периода декември 2017 г. – 12.02.2018 г., в къща в с. Чукили, в съучастие с М.Г., без надлежно разрешително  по ЗКНВП произвел с цел разпространение високорисково наркотично вещество – общо 110,48 гр. метамфетамин и на същата дата държал посочения метамфетамин с цел разпространение – престъпление по чл.354а, вр. чл.29, вр. чл.20 от НК. Същият е признат за виновен и за това, че на 12.02.2018 г., в съучастие с Б. Г., в апартамент в гр.Габрово, без надлежно разрешително  държал високорисково наркотично вещество – конопено растение – престъпление по чл.354а, вр. чл.20 от НК. За двете престъпления на И. Т. е наложено наказание една година и десет  месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено за срок от четири години,  и глоба в размер на 4 500 лв.

       Обвиняемата Б. Г.  е призната за виновна за това, че на 12.02.2018 г., в съучастие с Б.Г., в апартамент в гр. Габрово, без надлежно разрешително  държала високорисково наркотично вещество – конопено растение, като й е наложено наказание единадесет месеца лишаване от свобода, което е отложено с тригодишен изпитателен срок.

       Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

01.03.2019

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд   рецидивист за извършен грабеж на пари от възрастен мъж

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу   рецидивист за извършен грабеж на пари от възрастен мъж.

       Обвинението срещу С. И. е за това, че на 05.04.2018 г. около 11,30 часа в гр.Габрово на бул.“Столетов“ в близост до разклона за връх Шипка при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – сумата от 120 лв. от владението на И. М. с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – блъснал тялото на пострадалия, който паднал на земята, притиснал го с ръка към земята и взел от джоб на якето парите му - престъпление по чл.199 вр. чл.198, вр. чл.29 от НК.

       На 05.04.2018 г. обвиняемият, заедно с още трима мъже, тръгнали сутринта от с.Върбовка с лек автомобил,  за да търсят работа, като предлагали  ремонт на покриви и поставяне на изолации. Минавайки през различни населени места, като около 11,00 – 11,30 часа спрели в гр.Габрово. Обвиняемият слязъл от колата и тръгнал сам да търси работа, уговаряйки живущи в района да им извърши ремонт. Видял, мъж в двора на една от къщата и го попитал желае ли ремонт на покрива. Докато разговаряли,  покрай тях минал пострадалия, който спрял пред къщата, бръкнал в десния джоб на якето си, за да извади кутия цигари. В този джоб се намирали и банкноти от взета на същия ден пенсия. Пострадалият поседял при тях около 2 -3 минути и отново тръгнал, придвижвайки се бавно, поради заболяване. Обвиняемият веднага тръгнал с възрастния мъж, като го хванал с ръка. Вървейки, обвиняемият предложил да прави ремонт на покрив на къщата на пострадалия, но когато достигайки разклона за вр. Шипка, изведнъж го блъснал странично в храсти. Пострадалият паднал на земята, а обвиняемият се навел и притискал падналия към земята, бръкнал в джоба на якето и му взел парите. След това тичешком се върнал към групата, качил се в автомобила и потеглили в посока вр.Шипка. Обвиняемият е осъждан.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

22.02.2019

Окръжна прокуратура-Габрово постигна осъдителна присъда за извършител на убийство

       По обвинение на Окръжна прокуратура-Габрово, осъдиха 61-годишен мъж за убийство на брат си, като съдът му наложи наказание 12 години лишаване от свобода при строг режим.

       И. А. е признат за виновен и осъден за това, че на 01.06.2018 г., около 17:30 часа, в кухненското помещение в къща в с. Скалско, община Дряново, област Габрово, умишлено умъртвил брат си М. А. /на 57-години/,  използвайки хладно оръжие  /нож тип ловджийски/, с което го пробол два пъти в лявата част на гръдния кош и един път в гърба, като причинил смъртта му – престъпление по чл.115 от НК. Осъден е и за това, че по същото време и място, се заканил на майка си А. А. с убийство /при убийството на брат си й заявил „Казах ви, че ще ви ликвидирам, ще ви убия“, ударил я с юмрук в лицето, насочвал към нея ножа, който държал, след убийството я попитал „Искаш ли и теб да наръгам?“ и замахнал към нея с мотика, без да я удря/ и това заканване е възбудило у пострадалата основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл.144 от НК.

        По искане на прокуратурата обвиняемият е с взета мярка за неотклонение „ задържане под стража“.

       Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.

28.01.2019

По искане на Окръжна прокуратура – Габрово задържаха рецидивист за извършен грабеж

        По искане на Окръжна прокуратура – Габрово задържаха рецидивист за извършен грабеж.

       На С.И. е повдигнато обвинение, за това, че на 05.04.2018 г. около 11,30 часа на бул.“Столетов“ в гр.Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – сумата от 120 лв. от владението на мъж от гр.Габрово, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила - блъснал с ръце тялото му, като човека паднал на земята и с ръце, притискайки тялото му към земята, взел от джоб на якето сумата от 120 лв. – престъпление по чл.199 вр. чл.198 вр. чл.29  от НК.

       Съдът прие доводите на прокуратура, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, предмет на повдигнато му обвинение. По отношение на обвиняемият  е повдигнато обвинение за престъпление, извършено при условията на опасен рецидив и съществува реална опасност деецът да се укрие или да извърши друго престъпление. Поради това съдът уважи искането на прокуратура и взе  мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на лицето.

       Определението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.

24.01.2019

Окръжна прокуратура-Габрово предаде на съд мъж, убил с нож  брат си

       Окръжна прокуратура-Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, убил с нож брат си в с. Скалско.

       Обвинението срещу И. А. е за това, че на 01.06.2018 г., около 17:30 часа, в кухненското помещение в къща в с. Скалско, община Дряново, област Габрово, умишлено умъртвил брат си М. А.,  използвайки хладно оръжие  /нож тип ловджийски/, с което го пробол два пъти в лявата част на гръдния кош и един път в гърба, като причинил смъртта му – престъпление по чл.115 от НК.

       Обвинен е и за това, че по същото време и място, се заканил на майка си А. А. с убийство /при убийството на брат си й заявил „Казах ви, че ще ви ликвидирам, ще ви убия“, ударил я с юмрук в лицето, насочвал към нея ножа, който държал, след убийството я попитал „Искаш ли и теб да наръгам?“ и замахнал към нея с мотика, без да я удря/ и това заканване е възбудило у пострадалата основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл.144 от НК.

       Обвиняемият е безработен и живеел в дома на родителите си в с.Скалско. Извършвал касапски услуги в селото, злоупотребявал с алкохол, бил конфликтен, агресивен и към всички отправял закани, малтретирал физически и психически 80-годишната си майка. През април 2018 г., след като останал без работа, брат му М. А. се преместил да живее при близките си в с.Скалско. Бил трудолюбив, грижел се за майка си и се ползвал с уважение. Двамата братя избягвали крайна конфронтация помежду си, но отношенията им били напрегнати и често влизали в конфликт.

       През деня на 01.06.2018 г., обвиняемият бил употребил алкохол. Вечерта двамата братята седнали на масата в кухнята и пиели ракия. Докато майката отсъствала от помещението, синовете й се скарали. Обвиняемият отишъл до стаята си и се върнал държейки ловджийски нож.  Насочил се към брат си, замахнал и го промушил в гърба. Пострадалият клекнал, свил се и помолил за помощ, но обвиняемият отново го нападнал, като два пъти го промуши в лявата част на гърдите. Майката застанала помежду им, за да предпазва пострадалия, но тогава обвиняемият я ударил, насочил към нея ножът, попитал я „Искаш ли и теб да наръгам?“. Жената чула как пострадалият й син казва „аз вече си заминавам“, разпищяла се и излязла от къщата. Обвиняемият я последвал, като се заканил „Казах  ви, че ще ви ликвидирам, ще ви убия“ и я ударил.

       По искане на прокуратурата А. А. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

23.01.2019

Окръжна прокуратура Габрово предаде на съд шофьор на камион, причинил катастрофа с един загинал и седем ранени

        Окръжна прокуратура Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор на камион, причинил катастрофа с един загинал и седем ранени.

       Обвинението срещу Я. Б. е за това, че на  26.06.2018 г., в община Габрово, на път III-4403, км 3+870, при управление на товарен автомобил  „Мерцедес Атего“, нарушил правилата за движение,  предизвикал ПТП с автобус „Пежо Карсан“, при което по непредпазливост причинил смъртта на С. Г. и средни телесни повреди на седем пътника в автобуса -  престъпление по чл.343, вр. чл.342 от НК.

       Обвиняемият работел като шофьор на товарен автомобил в ЕТ „М.“-гр.Севлиево.  На 26.06.2018 г. управлявал товарен автомобил “Мерцедес Атего“, като пътувал от гр. Пловдив за гр.Севлиево. Пътят гр.Габрово – гр.Севлиево бил в ремонт и обвиняемият, според указанията, минал по обходния път. Непосредствено преди кръстовището между път гр.Габрово – с.Рязковци и северен обходен път 5004, за движещите се по пътя на обвиняемия бил поставен пътен знак „Б1“ – „Пропусни движещите се по пътя с предимство“. В кръстовището имало пътен остров, като обвиняемият следвало да премине от неговата дясна страна и след острова да завие на ляво по път за гр. Севлиево. Вместо това обвиняемият завил наляво, като навлязъл от лявата страна на острова в платното, което било предназначено за МПС, движещи се по път III-4403 от с.Рязковци към гр.Габрово за включване в северния обходен път.

       По същото време по път III-4403 в посока с.Рязковци – гр.Габрово пътувал автобус „Пежо Карсан“, който превозвал работници на „Пътстрой“АД-Габрово, като в него пътували 8 работници. В района на км.3+870 управляваният от обвиняемият товарен автомобил навлязъл в път III-4403. Забелязвайки товарния автомобил шофьорът на автобуса  реагирал, като го отклонил наляво. В същия момент, забелязвайки автобуса, обвиняемият реагирал с натискане на спирачки. Въпреки това между двете МПС-та последвал удар. След ПТП обвиняемият установил, че в автобуса има пострадали хора и сигнализирал на тел.112. На мястото пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалите били откарани в ЦСМП-Габрово, но по пътя С. Г. починал в линейката.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

17.01.2019

Окръжна прокуратура – Габрово образува досъдебно производство за изясняване на причините за настъпила смърт на бебе

       Окръжна прокуратура – Габрово е образувала досъдебно производство по чл.115  от НК, за изясняване на причините за настъпилата смърт на бебе на една години и седем месеца.

       Под ръководството на прокуратурата се извършват процесуално – следствени действия, разпити  и  е  назначена  съдебно-медицинска експертиза.

10.01.2019

По обвинение на Окръжна прокуратура –Габрово осъдиха мъж за държане и разпространение на наркотици

        След внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура –Габрово и постигнато в съдебната фаза споразумение, осъдиха мъж за държане и разпространение на наркотици, на четири години лишаване от свобода при строг режим.

       Ц.Ц. се призна за виновен за това, че в периода от 19.10.2017 г. до 19:30 часа на 06.06.2018 г., в гр.Габрово, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, без надлежно разрешително по Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, в апартамент,  държал и разпространявал високорискови наркотични вещества: метамфетамин  с общо тегло 20,34 грама на стойност 508,50 лева,   хероин с тегло 6 грама на стойност 300 лева; екстази с тегло 3  грама на стойност 160 лева и амфетамин с тегло 2,5 грама на стойност 75 лева, чрез продажби на различни лица. И за това, че на 06.06.2018 г., с цел разпространение, държал в себе си високорискови наркотични вещества - хероин с тегло 1,22 грама и метамфетамин с тегло 0,57 грама, които при задържането се опитал да укрие чрез поглъщане и чрез изхвърляне до ползвания лек автомобил „Опел Корса“ - престъпление по чл.354а, вр. чл.26, вр. чл.29 от НК.

       Обвиняемият е осъждан за тежки умишлени престъпления. От месец април 2017 г., на територията на община Габрово, започнал да разпространява наркотични вещества - хероин, метамфетамин, екстази, амфетамин и марихуана. Получавал ги по неустановен начин, държал ги в  дома си и ги продавал на дози, съобразно заявеното количество от клиентите си. Част от наркотичните вещества  ползвал за лична употреба.

       На 06.06.2018 г., докато пътувал с лек автомобил „Опел Корса“, управляван от негов познат, бил спрян за проверка от полицейски екип. Обвиняемият оказал съпротива и бил изведен със сила от превозното средство. Извън автомобила, Ц.Ц. поставил в устата си част от наркотичните вещества, които носел, а останалата част изхвърли до лекия автомобил. Полицейските служители не успели да предотвратят поглъщането на наркотиците. Обвиняемият се почувствал зле и незабавно бил транспортирал в МБАЛ“Д-Тота Венкова“, където след проведеното интензивно лечение бил приет за лечение в ОАИЛ на МБАЛ „Д-Р Тота Венкова“АД-Габрово с диагноза „хероинова интоксикация“.

       По искане на прокуратурата обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража”. 

       Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

27.12.2018

По искане на Окръжна прокуратура-Габрово, задържаха българин, обявен за международно издирване с ЕЗА

       Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура-Габрово, като взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 38-годишен български гражданин, обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест.

       К.К. е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест,  издадена на 04.12.2018 г., от заместник-прокурор при Прокурор на Републиката, Окръжен съд в гр.Шамбери, Франция, за задържане и предаване на съдебните власти на българския гражданин, който се издирва за изпълнение на Заповед за задържане от 29.11.2018 г.,  с цел провеждане на наказателно преследване за извършено на 07.11.2015 г. в LES MOLLETES (Окръг 73), на френска територия, закононарушение - сексуално насилие.

       По искане на прокуратурата по отношение на К. К. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ с цел осигуряване участието му в производството по изпълнение на Европейска заповед за арест до фактическото му предаване на френските съдебни власти.

19.12.2018

Окръжна прокуратура – Габрово задържа за 72 часа извършител на опит за убийство

       Окръжна прокуратура – Габрово задържа за срок от 72 часа извършител на опит за убийство в гр. Габрово.

       Прокуратурата е привлякла  в качеството на обвиняем Е.М.  за това, че на 17.12.2018 г., около 22,00 часа, в необитаема постройка срещу Студентско общежитие, находящо се на ул.“Студентска“ в гр.Габрово направил опит умишлено да умъртви М. П. от с.Табашка общ.Севлиево, като му нанесъл 10 прободно – порезни рани с нож в областта на гърба, гърдите и краката – престъпление по чл.115 вр. с чл.18 ал.1 от НК.

       По досъдебно производство са събрани достатъчно доказателства сочещи, че  извършител на престъплението е Е.М., поради което с постановление на наблюдаващ прокурор лицето е задържано за 72 часа до довеждането му пред съда.

       Предстои Окръжна прокуратура – Габрово да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо същия.

14.12.2018

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд поръчител и извършител на двойно убийство в с.Богданчовци

        Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу поръчител и извършител на двойно убийство в с.Богданчовци.

        Срещу  В. И. са повдигнати три обвинения: за това, че през периода 09.07. – 11.08.2017 г., в гр. Габрово и в гр. В. Търново, като подбудител, склонявал Л. П. да се премахнат съседите му Е. С. и И. С., живущи в с. Богданчовци, Община-Габрово, като за това му обещал 25 000 евро и му дал 9 735 лева, и като помагач, в с. Богданчовци, завел и показал на Л. П. къщата, в която живеели пострадалите, и в съучастие с Л. П. – извършител, предумишлено на 11.08.2017 г. в с. Богданчовци,  умъртвил повече от едно лице – Е. С.  на 61 години и и И. С. на 70 години, чрез използване на огнестрелно оръжие -  чл.116, вр. чл.115, вр. чл.20 от НК.

       Повдигнато му е обвинение и за това, че като подбудител, склонявал Л. П. да унищожи къщата на съседите му Е. С. и И. С., в с. Богданчовци,  като за това му е обещал  25 000 евро и му е дал 9 735 лева, и като помагач, в с. Богданчовци, завел и показал на Л. П. къщата, в която живеели пострадалите и в съучастие с Л. П. – извършител, на 11.08.2017 г., в с. Богданчовци, запалил сграда и движими вещи (битова техника, мебели, посуда, пари и други) на обща стойност 35 983,80 лева – престъпление по чл.330, вр.чл.20 от НК;

       В. И. е обвинен и за това, че от неустановена дата до 12.08.2017 г., в дома си, в с. Богданчовци,  държал боеприпаси за огнестрелни оръжия - 74 броя бойни патрони, без да има за това разрешение – престъпление по чл.339 от НК.

       Срещу Л. П. са повдигнати обвинения за това, че на 11.08. 2017 г. за времето от 02:27 часа до 03:51 часа, в с.Богданчовци,  като извършител, в съучастие с В. И. – подбудител и помагач, предумишлено умъртвил повече от едно лице – Е. С. и И.С., чрез използване на огнестрелно оръжие / престъпление по чл.116, вр. чл.115, вр. чл.20 от НК/. За това че запалил сграда и движими вещи, на обща стойност 35 983,80 лева /престъпление по чл.330, вр. чл.20 от НК/ и за това, че от неустановена дата до 23.08. 2017 г., в гр. Бяла, Област-Русе държал в дома си и в лек автомобил боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешение /7 броя фабрични патрони/ – престъпление по чл.339 от НК.

       Обвиняемият В. И. и пострадалото семейство били съседи с. Богданчовци. Първоначално отношенията им били добросъседски, но в последствие се влошили. Повод за това било кучето на обвиняемия, което той пускал свободно да се движи по улицата. В по-късен момент конфликти се породили и между И. С. и синовете на обвиняемия, изразяващи се във взаимно отправени заплахи и закани за саморазправа. Друг повод за обтегнатите отношения бил спорът за отстоянието на започнатият строеж от обвиняемия, който граничел с имота на семейството. Същевременно обвиняемият изявявал желание да закупи имота на съседите си, за да го обедини със своя.

       На 09.07.2017 г., след погребението на сина си, В.И. се срещнал  със своя дългогодишен познат – обвиняемият Л. П. Споделил мъката по кончината на сина и проблемите със съседите. Няколко дни след това, В.И. завел Л.П. в дома си, в с. Богданчовци и му показал къщата на съседите и да намери хора да я сринат и, че освен къщата, иска и хората също да се унищожат. Обещал му 25 000 евро. Дал му 9 735 лева, за да пристъпи към уговореното. На 11.08.2017 г, между 02:27 ч. и 03:51 ч. обвиняемият Л. П., влязъл в дома на възрастното семейство и с неустановено огнестрелно оръжие, ги застрелял. След това залял с бензин къщата и я запалил, като допълнително поставил намиращата се в предверието на къщата газова бутилка с пропан-бутан, което допринесло за интензивното разпространение на огъня в цялата сграда.

       По искане на прокуратурата двамата обвиняеми са с мерки за неотклонение „задържане под стража“.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

11.12.2018

Окръжна прокуратура –Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за държане и разпространение на наркотици

        Окръжна прокуратура –Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за държане и разпространение на наркотици

Обвинението срещу Ц.Ц. е за това, че в периода от 19.10.2017 г. до 19:30 часа на 06.06.2018 г., в гр.Габрово, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, без надлежно разрешително по Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, в апартамент,  държал и разпространявал високорискови наркотични вещества: метамфетамин  с общо тегло 20,34 грама на стойност 508,50 лева,   хероин с общо тегло 6 грама на стойност 300 лева; екстази с тегло 3  грама на стойност 160 лева и амфетамин с общо тегло 2,5 грама на стойност 75 лева чрез продажби на различни лица. И за това, че на 06.06.2018 г., с цел разпространение, държал в себе си високорискови наркотични вещества - хероин с общо тегло 1,22 грама и метамфетамин с тегло 0,57 грама, които при задържането се опитал да укрие чрез поглъщане  и чрез изхвърляне до ползвания лек автомобил „Опел Корса“ -престъпление по чл.354а, вр. чл.26, вр. чл.29 от НК.

       Обвиняемият е осъждан за тежки умишлени престъпления. От месец април 2017 г., на територията на община Габрово, започнал да разпространява високорисковите наркотични вещества - хероин, метамфетамин, екстази, амфетамин и марихуана. Получавал ги по неустановен начин, държал ги в  дома си и ги продавал на дози, съобразно заявеното количество от клиентите си. Част от наркотичните вещества  ползвал за лична употреба.

       На 06.06.2018 г., докато пътувал с лек автомобил „Опел Корса“ , управляван от негов познат бил спрян за проверка от полицейски екип. Обвиняемият оказал съпротива и бил изведен със сила от превозното средство. Извън автомобила Ц.Ц. поставил в устата си част от наркотичните вещества, които носел, а останалата част изхвърли до лекия автомобил. Полицейските служители не успели да предотвратят поглъщането на наркотиците. Обвиняемият се почувствал зле и незабавно бил транспортирал в МБАЛ“Д-Тота Венкова“, където след проведеното интензивно лечение бил приет за лечение в ОАИЛ на МБАЛ „Д-Р Тота Венкова“АД-Габрово с диагноза „хероинова интоксикация“.

       Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража”. 

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

-------------------------------------------------------------------------------------

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд шофьор, нарушил правилата за движение и причинил смърт на пешеходец

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение, при което блъснал пешеходец.

       Обвинението срещу П.И. е за това, че на 04.03.2017 г. , 19,10 часа, по път гр.Севлиево – гр.Габрово, в зоната на местност „Чакала“ общ. Севлиево, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Тойота Ланд Крузер 150 Серия”, в посока гр.Габрово, движейки се със скорост 84,1 км/ч, изискваща разстояние на спиране 82,9 м, което надвишава осветената от фаровете зона – около 40 метра, нарушил правилата за движение, като при избиране скоростта на движението не се съобразил с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре, когато възникне опасност за движението и по непредпазливост причинил смъртта на пресичащия отляво надясно платното за движение Б. Л.– престъпление по чл.343, вр. чл.342 от НК.

       На 04.03.2017 г., около 19,10 часа група от хора, движещи се с каруца по път гр. Севлиево – гр. Габрово, спрели до крайпътно заведение в местност „Чакала”. Било в тъмната част от денонощието и част от лицата, между които и пострадалия, слезли от каруцата и тръгнали да пресичат  платното за движение към намиращото се срещу тях крайпътно заведение.  В този момент обвиняемият, с лек автомобил „Тойота” приближавал към зоната на пресичане на пешеходците. Ускорявайки хода си, част от пешеходците преминали платното за движение, но Б.Л. не успял да освободи коридора на движение на лекия автомобил, като се осъществил удар между предна дясна ъглова част на автомобила  с тялото на пострадалия. Б.Л. бил транспортиран до МБАЛ Габрово, където на същата дата е починал.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

6.12.2018

По обвинение на Районна прокуратура – Габрово осъдиха шофьор нарушил правилата за движение и блъснал пешеходец

        След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Габрово и постигнато споразумение в съдебно заседание, шофьор нарушил правилата за движение по пътищата и на пешеходна пътека блъснал човек, като му причинил телесни повреди, е осъден на осем месеца лишаване от свобода при общ режим и две години лишаване от право да управлява МПС.

       И.М. се призна за виновен за това, че на 25.01.2018 г. на пешеходна пътека на ул.“Брянска“ в гр.Габрово, при управление на лек автомобил „Рено Еспейс” нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на П. Щ. – престъпление по чл.343 вр. чл.342 от НК.

       Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

30.11.2018

Осъдителни присъди по три дела на Районна прокуратура – Габрово

       По обвинение на Районна прокуратура – Габрово и след постигнато споразумение в съдебно заседание С. Т.  е осъден  на шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от  три години и на една година и осем месеца лишаване от право да управлява МПС, за това, че на 01.12.2017г. на пешеходна пътека на ул.“Свищовска“ в гр. Габрово, при управление на товарен автомобил „Форд Транзит” нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Р. Д. – престъпление по чл.343 вр. чл.342 от НК.

       След постигнато с прокуратурата споразумение в съдебната фаза К. П. е осъдена  на шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от  три години, за това, че от неустановена дата до 30.05.2017 г. засяла и отглеждала в обитавания от нея апартамент, в гр. Габрово, растения от рода на конопа в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като обща стойност на растителната маса в размер на 418, 50 лева – престъпление по чл. 354в  от НК.

       По обвинение на Районна прокуратура – Габрово и след постигнато  споразумение в съдебно заседание Р. А. е осъдена  на седем месеца лишаване от свобода при строг режим,  за това, че на 04.08.2017 г. от къща, находяща се в гр.Габрово, при условията на опасен рецидив, отнела чужда движима вещ-мобилен телефон марка „Lenovo“, на стойност 250 лева, от владението и собственика, без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвои - престъпление по чл.196, вр. чл.194, вр.  чл.29 от НК.

       Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди.

29.11.2018

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Габрово, осъдиха извършител на измама

        По внесен в съда обвинителен акт на Районна прокуратура – Габрово, извършител на измама е осъден  на една  година и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от  четири години.

       Й.Й. е признат за виновен  за това, че  на 20.12.2016 г. в гр.Габрово, сам и посредством Ц. Р., с цел да набави за себе си имотна облага /сумата от 16 150лв./, възбудил и поддържал заблуждение у Х. Ц. от гр.Габрово, че за да закупи 25 160 кг. слънчогледово семе  трябва да преведе по банков път на банковата сметка на „Деси Христова“ ЕООД гр.Враца, вместо на реалния продавач В. М. сумата от 16 228,20 лв. и с това причинил на „Агроформ 68“ ЕООД гр.Габрово имотна вреда в размер на 16 228,20 лв.-престъпление по чл.209 от НК.

       Х. Ц. като пълномощник на дружеството, извършвал търговска дейност, купувал и препродавал зърно. По този повод се познавал с Ц. Р., който намирал земеделски производители продаващи зърно.  В средата на декември 2016 г. Х. Ц. се свързал по телефона с Ц. Р.  и казал, че търси слънчогледово семе, който от своя страна се свързал с обвиняемия Й. Й. Около два дена след разговора обвиняемият се обадил на Ц.Р, като му съобщил, че е намерил арендатор, който продава слънчогледово семе. Ц.Р. отишъл на място, взел проба от слънчогледа и след като се уверил в качеството съобщил на Х.Ц. Последният решил да закупи един камион слънчогледово семе, като след натоварването му, на електронната му поща следвало да му се изпрати фактурата с точното количество на стоката и стойността, като плащането ще извърши по банков път. Х.Ц. изпратил камион, който от склад на арендатора бил натоварен с 25 160кг. слънчогледово семе, след което се свързал с обвиняемия, за да му даде номер на банкова сметка и фирмата на която преведе парите. Тогава обвиняемият посочил като фирма продавач „Деси Христова“ ЕООД, вместо тази на арендатора. Х.Ц. вярвайки, че плаща за натовареното слънчогледово семе превел по банков път парите.

------------------------------------------------------------------------

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу двама за причиняване на смърт на работник при трудова злополука

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу двама за причиняване на смърт на работник при трудова злополука.

       Обвинението срещу Г. Д., като „технически ръководител“  и срещу В.Ц. като отговорник по безопасност и здраве е за това, че на 19.05.2017 г. в гр.Габрово около 14.00 часа на бул.“Хемус“ на обект „Многофамилна жилищна сграда – прилагане на енергоспестяващи мерки по НПЕЕМЖС“ /национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради/, изпълняван от АБА трейд ЕООД Плевен, при независимо съпричинителство  причинили смъртта на  Г. В. на 33 години, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност /строително – монтажни работи/, като допуснали Г. В. до работа на обекта на скеле, което не отговаря на нормативните и технически изисквания, с което нарушили - неизпълнили задълженията си, произтичащи  от разпоредбите за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи -  престъпление по чл.123 от НК.

       Пострадалият паднал от скелето докато с още няколко строители работели на фасада на сградата на обекта, където на най-горното ниво – девети етаж довършвали полагане на изолация около прозорците на апартаментите и шпакловането й. При извършен на същата дата оглед на местопроизшествието било установено, че на работната площадка, от която е паднал пострадалият работник, липсвал средният предпазен парапет на скелето.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

29.10.2018

По искане на Окръжна прокуратура – Габрово, съдът допусна изпълнение на Европейска заповед за арест  по отношение на издирван в Гърция българин

       Съдът уважи искане на Окръжна прокуратура – Габрово, като допусна  изпълнение на европейска заповед за арест по отношение на 49-годишен български гражданин от гр. Габрово, издирван от гръцките власти.

       Габровецът е обявен за международно издирване от гръцките власти въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от съд в гр.Кalamata, Гърция с  цел изпълнение на наложено наказание 19 години лишаване от свобода за извършени престъпления – развратни действия по отношение на лице, ненавършило 14 години.

       Издирваното лице  е установено от полицейските власти и е задържано на територията на страната.

       На 29.09.2018 г. с постановление на Окръжна прокуратура – Габрово лицето е задържано за срок до 72 часа до довеждането му пред съда. С определение от 02.10.2018 г. Габровски окръжен съд е уважил искането на прокуратурата, като му  е взел мярка на неотклонение „задържане под стража“.

       След извършена проверка, прокуратурата установи, че ЕЗА отговаря на изискванията.

       Съдът уважи внесеното от Окръжна прокуратура – Габрово  искане по  ЗЕЕЗА и допусна изпълнение на Европейска заповед за арест и предаване на българския гражданин на искащата държава.

1.10.2018

Окръжна прокуратура – Габрово задържа за 72 часа българин, издирван с Европейска заповед за арест от гръцките власти

       С постановление на Окръжна прокуратура – Габрово за срок от 72 часа е задържан български гражданин, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест от гръцките власти.

       С. И.  е обявен за международно издирване от гръцките власти въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от съд в гр.Кalamata, Гърция във връзка със сексуална експлоатация на деца, детска порнография, изнасилване на непълнолетно лице.

       С. И. е установен в България, след като е обявен за международно издирване от гръцките власти и е задържан. Прокуратурата е постановила 72-часово задържане на лицето, с оглед пристигане на пълната документация по европейската заповед за арест, преценка на основанията по чл.36 ал.3 и чл.37 от ЗЕЕЗА и довеждането на задържания пред съда за вземане на мярка за неотклонение  „задържане под стража“.

3.09.2018

Окръжна прокуратура – Габрово внесе искане за задържане на  български гражданин, издирван с Европейска заповед за арест

        Окръжна прокуратура – Габрово внесе искане пред Окръжен съд - Габрово за вземане на мярка „задържане под стража“ спрямо български гражданин, издирван с Европейска заповед за арест от нидерландските съдебни власти. 

       На 26.08.2018 г. на територията на Габровска област, е задържан български гражданин от град Варна, спрямо когото, на 26.10.2017 г. от нидерландските съдебни власти е издадена Европейска заповед за арест за извършено предумишлено убийство – престъпление по чл. 289 от Наказателния кодекс на Кралство Нидерландия.

       На 28.08.2018 г. Окръжна прокуратура – Габрово е поискала от съда вземане спрямо българския гражданин на мярка „задържане под стража“, с оглед обезпечаване производството по предаване му на нидерландските съдебни власти. Искането е уважено от Окръжен съд – Габрово и определението подлежи на обжалване.

       Предстои разглеждане от съда на производство по изпълнение на Европейска заповед за арест по същество.

13.07.2018

Районна прокуратура – Севлиево постигна осъдителна присъда за участник в телефонна измама. 

       Съдът призна за виновен М. М.  за това, че на 18.01.2018 г., около 14.00 ч. в гр. Севлиево, като помагач, в съучастие с неустановено лице, с цел да набави за себе си и другиго /неустановеното лице/ имотна облага, умишлено улеснил неустановения извършител, да извърши телефонна измама, като взел хвърлена от пострадалата найлонова торба, съдържаща пари и златни накити. /Чрез телефонни разговори, пострадалата била заплашена, че  ще бъде ограбена, след което лице, представило се като служител от Криминална полиция с име Иванов, я накарало под предлог, че съдейства в полицейска операция по задържане на измамници да хвърлила през терасата парите и златото, които има./ Деянието е извършено при условията на повторност и в немаловажен случай. Причинената  имотна вреда в общ размер на 9 193.59  лева /от които 640 лева в банкноти и златни накити на стойност 8 553.59 лева/. Престъпление по чл.210, вр. чл.209, вр. чл.20, от НК,

       За извършеното престъпление М. М. е осъден на две години и четири месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим.

       Съдът е привел в изпълнение предходно наложено наказание от две години лишаване от свобода, отново за престъпление измама, изпълнението на което е било отложено със четири годишен изпитателен срок.

       Присъдата подлежи на обжалване пред ОС Габрово.

10.07.2018

По обвинение на Районна прокуратура – Габрово осъдиха жена, мамила и крала пари от възрастни хора

        По обвинение на Районна прокуратура – Габрово жена, мамила и крала пари от възрастни хора е осъдена на две години лишаване от свобода при общ режим. Делото е решено по реда на съкратеното съдебно следствие, при което подсъдимата се призна за виновна и прие за верни фактите изложени в обвинителния акт.

       Ц. В. е призната за виновна за това,  че през периода 24.10.2017 г. – 22.01.2018 г., в гр. Габрово, при условията на продължавано престъпление, отнела чужди движими вещи, всички вещи на обща стойност 1550, 90 лв., от владението на шест лица без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои. Престъпление по чл. 194,  вр. чл. 26 НК .    Призната е за виновна и за това, че  през периода 04.01.2018 г. – 13.02.2018 г., в гр. Габрово, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у   осем лица, че предоставя помощ на възрастни хора, и с това им причинила имотни вреди общо в размер на 854,70 лв. Престъпление по чл. 209,  вр. чл. 26, НК. /възбудила и поддържала заблуждение, че е служител на БЧК и предоставя помощ на възрастни хора, като вземала пари от тях под предлог, че ще им осигури по-евтини дърва или лекарства/.

       Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.

27.06.2018

Районна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж за  причиняване  на телесна повреда на агресивен клиент

        Районна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, причинил телесна повреда на агресивен клиент на заведение.

       Обвинението срещу П. Н. е за това, че на 30.12.2017 г. в гр. Габрово, в клуб „Ъндърграунд“, чрез нанасяне на удари с юмрук в лицето, причинил тежка телесна повреда на Н. А., изразяваща се в увреждания на очната ябълка на лявото око, довели до постоянна слепота с лявото око, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив и по хулигански подбуди. Престъпление по чл. 131а, вр. чл. 131, вр. чл. 128, вр. чл. 29 от НК.

       В ранните часове на 30.12.2017 г. пострадалият бил в клуб „Ъндърграунд“ и многократно смущавал спокойствието на другите клиенти на заведението. Около 04,00 часа той се приближил до компания  младежи и започнал да прави проблеми, като при  възникнал спор ударил едното момиче с юмрук в лицето. Момичето се разплакало и заедно с нейните приятели напуснали заведението. Същевременно барманът на клуба, разбрал за нанесения удар на момичето, решил, че повече не може да се справя сам с проблемния клиент и позвъни на обвиняемият и на още един мъж с когото имали уговорка, при конфликтни ситуации в клуб, да му оказват съдействие. Двамата мъже пристигнали в заведението, отишли до  проблемния клиент, след което обвиняемият му нанесъл тежки удари с юмрук в областта на лицето. От ударите Н. А. се  свлякъл на земята, след което мъжете го извели от заведението. Пострадалият си тръгнал, но в резултат на ударите, получил увреждания на очната ябълка  на лявото око, довели до постоянна слепота с лявото око.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

19.06.2018

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд едноличен търговец за престъпление против данъчната система

        Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу едноличен търговец за престъпление против данъчната система.

       Обвинението срещу Е. М. е за това, че през периода от 1.01.2007 г. до 31.12.2012 г. в гр. Габрово, като собственик и управител на ЕТ, при условията на продължаваното престъпление избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 236 106.19 лева - като потвърдил неистина и затаил истина в подадените пред ТД на НАП гр. Габрово ежемесечни справки – декларации по чл. 125 от ЗДДС – не е декларирал получени доставки от доставчици на лекарства и консумативи, с което е избегнал плащане на ДДС общо в размер на 236 106.19 лева. Престъпление по чл. 255 , вр. чл. 26 НК.

       Предстои разглеждане на делото от съда.

-----------------------------------------------------------------

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд  жена за кражба на вещи и ползване на чужди дебитни карти

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу жена за кражба на вещи и ползване на чужди дебитни карти.

       Обвинението срещу Ц. В. е за това, че на  06.12.2017  г., след обед, от служебно помещение на болнично заведение, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот - деформиране вратата на метален шкаф - отнела чужди движими вещи - дамска чанта, портмоне, 10 лева, пудра, две червила, спирала за очи, огледало, лична карта, дебитна карта, международна кредитна карта - всичко на обща стойност 69,20 лева, от владението на собственичката, без нейно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои. Престъпление по чл.195, вр. чл.194 от НК.

       Повдигнато й е обвинение и за това, че на  06.12.2017 г.,  в гр.Габрово, на АТМ устройство, при условията на продължавано престъпление, използвала платежни инструменти - международна кредитна карта и дебитни карти за осъществяване на  транзакции за теглене на парични суми, които не са реализирани поради погрешно въведен ПИН-код, като платежните инструменти са ползвани без съгласието на титуляра им и деянието не съставлява по-тежко престъпление. Престъпление по чл.249, вр. чл.26 от НК.

       Пострадалата работела в болнично заведение и при  застъпването на смяна оставила личните си вещи на съхранение в метално шкафче, което заключила с катинар. Помещението със служебни гардероби се намирало  в близост до санитарен възел, ползван само от персонала.

       Същият ден, без конкретен повод, обвиняемата посетила болничното заведение,  влязла в помещението с тоалетна и видяла металните шкафчета на персонала. Огледала ги и през процепа на едната врата забелязала, че в него има дамска чанта. Решила да я вземе и с ръка хванала горният край на вратата, изкривила я и през отвора издърпала чантата. Обвиняемата прегледала съдържанието й и взела портмонето и козметичните принадлежности, оставила чантата на носилка и излязла от болницата. Въпреки, че не разполагала с ПИН-кодове за чуждите карти, решила да ги използва, за да изтегли пари на АТМ, като извършила четири последователни опита за транзакции - теглена на пари. След  неуспеха изхвърлила двете пластики в река Янтра.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

18.06.2018

Районна прокуратура – Габрово предаде на съд  жена, мамила и крала пари от възрастни хора

        Районна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу жена, мамила и крала пари от възрастни хора.

       Обвинението срещу  Ц. В. е за това, че през периода 24.10.2017г. – 22.01.2018 г., в гр. Габрово, при условията на продължавано престъпление, отнела чужди движими вещи, /На 24.10.2017 г., от шкаф в съблекалня към бистро отнела два мобилни телефона, на обща стойност 396,30 лв. На 08.12.2017г., от болнична стая откраднала  мобилен телефон „Нокиа” и паричната сума от 390 лева, на обща стойност 422 лв. На 19.12.2017г., от къща – дамско портмоне и паричната сума от 200 лв., на обща стойност 212,60 лв. На 23.12.2017г., от къща взела паричната сума от 40 лв. На 04.01.2018г., от къща откраднала  440 лв. На 22.01.2018 г., от апартамент  –взела 40 лева./ Всички откраднати вещи са на обща стойност 1550, 90 лв., от владението на различни лица без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои. Престъпление по чл. 194,  вр. чл. 26  НК.

       Привлечена е като обвиняема и за това, че през периода 04.01.2018г. – 13.02.2018г., в гр. Габрово, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у различни лица, че предоставя помощ на възрастни хора  и с това причинила имотни вреди общо в размер на 854,70 лв. /Сумите вземала под предлог, че ще им осигури по-евтини дърва или лекарства/. Престъпление по чл. 209, вр. чл. 26 НК.

       Към края на 2017 г. и началото на 2018 г. обвиняемата имала финансови затруднения и решила да извършва множество кражби и измами, за да си набавя средства. В почти всички случаи търсела възрастни хора, представяла се за социален работник, като казвала, че може да им предостави помощи, свързани с безплатно лечение или предоставяне на социални услуги – храна и дърва, като ги мамела да ѝ дадат пари или използвайки временното им невнимание, открадвала пари или вещи от тях.

       По искане на прокуратурата на обвиняемата е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

----------------------------------------------------------------------

По искане на Районна прокуратура – Габрово задържаха мъж за извършени хулигански действия, свързани с посегателства срещу граждани

       По искане на Районна прокуратура – Габрово съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж за извършени хулигански действия, свързани с посегателства срещу личността на граждани.

       В. М. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 12.06.2018г. в гр. Габрово, в пункт за изкупуване на черни и цветни метали, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – отправил обидни думи, свалил си панталона и извършил неприлични действия, заплашил с побой и наранил китката на жена, обиждал, заплашил със саморазправа и ударил мъж, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

       Съдът прие доводите на прокуратура, че са налице законовите предпоставки, за вземане спрямо обвиняемия на мярка за неотклонение  задържане под стража. За извършеното престъпление се предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода. От материалите по делото може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и съществува реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление /лицето е осъждано 18 пъти и е изтърпявал многократно ефективни наказания лишаване от свобода – общо в размер на около 15 години. /

        Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.

11.06.2018

Окръжна прокуратура – Габрово води  досъдебно производство за държане и разпространение  на наркотици

       Окръжна прокуратура – Габрово наблюдава досъдебно производство за държане и разпространение  на наркотици – хероин и метамфетамин=

       С постановление на наблюдаващ прокурор Ц. Ц. е привлечен  в качеството на обвиняем за това, че в периода от 19.10.2017 г. до 06.06.2018 г., в гр.Габрово, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, без надлежно разрешение по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държал и разпространявал високорискови наркотични вещества - хероин с тегло 1 грам и метамфетамин с тегло 2,5 грама. Престъпление по 354а, вр. чл.26,вр. чл.29 от НК.

       Спрямо лице е постановено задържане за срок от 72 часа, с цел да се осигури явяване на обвиняемия пред Окръжен съд-Габрово за съдебното производство, в което да му бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

       Прокуратурата ще внесе в съда искане за задържане на обвиняемия.

07.06.2018

По искане на Районна прокуратура – Севлиево, задържаха  извършител на  хулиганство и нанасяне на телесна повреда

       По искане на Районна прокуратура – Севлиево, съдът  постанови вземане на мярка за неотклонение  “задържане под стража“ по отношение на мъж, за извършено хулиганство и нанасяне на телесна повреда.

       С. Х. е  привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 01.07.2017 г.в гр.Севлиево около 4,30 часа сутринта пред дискотека „Фейс“ в съизвършителство с Т. М., при условията на опасен рецидив и по хулигански подбуди, чрез нанасяне на удари с крак в областта на лицето и главата, причинили средна телесна повреда – мозъчно сътресение, представляващо разстройство на здравето, временно опасно за живота на Ю. М. Престъпление по чл.131а, вр.  чл.131, вр. чл.129, вр. чл.20, вр. чл.29 от НК.

       Съдът прие доводите на прокуратурата, че извършеното деяние е тежко умишлено престъпление, за които закона предвижда наказание лишаване от свобода от пет до дванадесет години. От събраните до този момент доказателства, може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Съществува реална опасност обвиняемият да извърши други престъпления и да се укрие, тъй като деянието, предмет на досъдебното производство, е извършено при условията на опасния рецидив, поради което съдът взе най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража”.

        Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.

04.06.2018

Окръжна прокуратура – Габрово задържа за 72 часа извършител на убийство

       Окръжна прокуратура-Габрово води разследване във връзка с убийство на 57-годишен мъж в с. Скалско. Досъдебно производство е за престъпление по чл.115 от НК.

       В хода на разследването е установено извършителят на престъплението.

       Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняем И. А.  за това, че на 01.06.2018 г. около 17.30 часа, в къща в село Скалско, община Дряново умишлено умъртвил  М. А.  - престъпление по чл.115 от НК.

       С постановление на наблюдаващ прокурор същият е задържан за срок от 72 часа за довеждането му пред Окръжен съд – гр.Габрово.

       Предстои прокуратурата да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

       Под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово  се извършват процесуално-следствени действия - огледи, разпити на свидетели, назначават се експертизи.

       Действията по разследването продължават

27.04.2018

По обвинeние на  Районна прокуратура – Габрово осъдиха извършител на кражби

       Присъда от една година и четири месеца лишаване от свобода при строг режим получи мъж за извършени кражби, по внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Габрово. Делото е решено при условията на съкратено съдебно следствие.

       П. У. е признат за виновен за това, че през периода 07.07.2017 г.-13.07.2017 година в гр.Габрово, при условията на продължавано престъпление и при условията на повторност, в немаловажен случай, чрез използване на техническо средство-оригинален ключ, отнел чужди движими вещи от жилище и от лек автомобил, на обща стойност 2428,20 лева, от владението на собственика/негов хазяин/ без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои. Престъпление по чл. 195 вр. чл. 194 вр. чл. 28 вр.  чл.26 от НК.

       Обвиняемият  търсел квартира в гр.Габрово и по този начин се свързал с пострадалия, който  предлагал квартира в дома си. Двамата се договорили за сумата от 10 лева на нощ. След няколко дни обвиняемият взел 40 лв. от пенсията на хазяина. В следващите дни  взел от жилището ключовете за притежавания от хазяина лек автомобил, отключил го и от вътре взел газов пистолет, 6  броя патрони и навигационна система. Ден по-късно отново отключил автомобила и го подкарал в посока с.Райновци, общ.Габрово с намерението да го продаде на части.Тъй като в с.Райновци не намерил лицето, което търсел, се върнал в посока гр.Габрово, като на разклона за с.Новаковци катастрофирал и изоставил колата.

       Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.

24.04.2018

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово мъж и жена са осъдени за данъчно престъпление

        По внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово мъж и жена, извършили  престъпление против данъчната система са осъдени на по две години и шест месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от четири години

       К. Б. и Х. Х. са признати за виновни и са осъдени за това, че в съучастие,  за периода от януари 2009 до март 2015 г., при условията на продължавано престъпление, избегнали установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС и ЗКПО в особено големи размери – 188 934,11 лв.  Престъпление по чл.255, вр. чл. 26, вр. чл.20 от НК.

       Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

17.04.2018

Окръжна прокуратура–Габрово предаде на съд шофьор за причиняване на смърт по непредпазливост

        Окръжна прокуратура –Габрово предаде на съд шофьор, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец.

       Обвинението срещу С. С. е за това, че на 19.09.2016 г. около 20,25 часа на път в землището на с. Душево, Севлиевска община, при управляване на лек автомобил „Мерцедес“ нарушил правилата за движение по пътищата – при възможността да види своевременно пострадалия на платното и след сигнал за опасност от маневрата за заобикаляне на движещия се отпред автомобил не предприел съобразяване на скоростта, намаляването и или спиране с цел да предотврати удара – и по непредпазливост причинил смъртта на М. П. Престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 от НК.

       Обвиняемият управлявал лек автомобил по пътя от с. Душево към с. Столът, като карал със скорост между 50 и 60 км/ч. Пред него, в същата посока се движил друг лек автомобил, като двата автомобила били с включени къси светлини. В същото време в средата на пътното платно и в обратна посока, се движел пострадалият пешеходец. Бил облечен в тъмни дрехи и видимо много пиян, като криволичел на зиг – заг  в средата на пътното платно. Водачът на първия автомобил, го видял късно, но успял да го заобиколи, чрез маневра на ляво. Обвиняемият обаче не възприел пострадалия своевременно. Когато предната кола заобиколила пострадалия, чак тогава видял пешеходецът в средата на платното, срещу него, криволичел и размахвал ръце. Обвиняемият се опитал да го заобиколи с маневра на ляво и да спира аварийно, но пострадалият също се отклонил в тази посока. Въпреки спасителната маневра шофьорът не успял да предпази пострадалия и го ударил с предната дясна част на колата си. Пострадалият бил откаран в болница, но въпреки предприетите спешни мерки починал в резултат на получените от удара травми.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

12.04.2018

Двама задържани по искане на Районна прокуратура – Севлиево

        По искане на Районна прокуратура – Севлиево съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на рецидивист за извършена поредна кражба и на системен нарушител на правилата за движение по пътищата.

       К. Н. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че около 23,00 часа на 01.04.2018 г., в гр. Севлиево, при условията на опасен рецидив,  от дворно място на ул. “Ботьо Ангелов”, отнел чужди движими вещи – 12 бутилки бира “Пиринско светло” и “Ариана”, 6 бутилки “Фанта портокал”  и  две бутилки бяло вино “Ловджийско”, на обща стойност 50,52 лв.,  от владението на търговска дружеството без съгласие на собственика, с намерение противозаконно да го присвои. Престъпление по чл.196, вр. чл.194 от НК.

       Съдът уважи искането на прокуратурата, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Налице е опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление. Повдигнато е обвинение за тежко умишлено престъпление, за които се предвижда наказание лишаване от свобода от две до десет години. 

       Районен съд Севлиево уважи искането на Районна прокуратура Севлиево да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и спрямо обвиняемият  Б. А. На същият са повдигнати обвинения за това, че на 30.03.2018г. около 22,50ч. в гр. Севлиево на ул. “Стефан Пешев” - управлявал лек автомобил “Фолксваген голф”, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда – а именно с 1,24 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство Алкотест Дрегер, след като е осъден с влязла в сила присъда за същото деяние. И за това, че е управлявал лек автомобил  без съответното свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние,  влязло в сила от 13.12.2017г. Престъпление по чл.343б  и чл.343в от  НК.

       Съдът  прие, че Б. А. има опасност да извърши и друго престъпление, както и да се укрие, тъй като многократно е осъждан, както и е санкциониран по административен ред за извършени нарушения на ЗДВП.

       Определенията  подлежат  на обжалване пред Окръжен съд Габрово.

03.04.2018

По обвинение на Окръжна прокуратура-Габрово осъдиха мъж за  престъпление против данъчната система

       По обвинение на Окръжна прокуратура-Габрово осъдиха мъж за  престъпление против данъчната система.

       А. А. е признат за виновен за това, че в периода от 1.06.2008 год. до 31.03.2013 г. в гр. Габрово, при условията на продължаваното престъпление, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, като не подал пред ТД на НАП офис гр. Габрово за посочените данъчни периоди данъчни декларации по чл. 92 от ЗКПО и справки декларации по чл. 125 от ЗДДС, а в подадената Годишна данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО за 2008 год. затаил истината, като декларирал занижен финансов резултат, като общият размер на избегнатия за установяване и неплатен корпоративен данък и данък върху добавената стойност от двете дружества за периода е в размер на 312 008,05 лева, от които     212 671,24 лева данък по ЗДДС и 99 336,81 лева данък по ЗКПО. Престъпление по чл. 255,  вр. чл. 26 от НК.

       За извършеното престъпление е осъден на три  години лишаване от свобода, като на основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на наказанието е отложено с изпитателен срок от пет години. Осъден е да заплати  на Държавата, представлявана от министъра на финансите, обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди в размер на  312 008,05 лева.

       Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

26.03.2018

По искане на Окръжна прокуратура – Габрово задържаха  български гражданин издирван с Европейска заповед за арест

        По искане на Окръжна прокуратура – Габрово по отношение на български гражданин е взета  вземане мярка за неотклонение „задържане под стража“ на  основание Европейска заповед за арест.

       Т. Б. е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, от 16.03.2018 г., издадена от Прокуратурата в гр.Франкфурт на Майн. Същата е издадена по повод обвинение в съставяне и ползване на неистински документи и документи с преправено съдържание както и обвинение в подпомагане на незаконно влизане и пребиваване в страната /касаещо сключване на фиктивни бракове между българки и косовари/. Престъпленията са наказуеми по Наказателния кодекс на Германия, съответстващи на НК на Р България, Закона за свободно движение/ЕС  и в ЗЕЕЗА/.

       След разглеждане на делото  съдът уважи искането на прокуратура и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на българския гражданин с цел осигуряване участието му в производство по изпълнение на Европейската заповед за арест.

22.03.2018

По искане на Районна прокуратура – Габрово задържаха жена, мамила и крала пари от възрастни хора

        Съдът уважи искането на Районна прокуратура – Габрово като взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на жена, мамила и крала пари от възрастни хора.

       Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняема  Ц. В. за това, че  в периода 08.12.2017 г. – 04.01.2018 г., в гр. Габрово, при условията на продължавано престъпление, отнела чужди движими вещи,  /На 08.12.2017г., от болнична стая,  откраднала 390 лв. и мобилен телефон.  На 19.12.2017г., от къща в кв. „Ябълка”, отнела портмоне с 200 лв. На 23.12.2017г., от къща, на бул. „Бойката”, взела  40 лв. На 04.01.2018г., от къща в кв. „Недевци“ - 440 лв./ Вещите са отнети от владението на собствениците без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои. Престъпление по чл. 194, вр. чл. 26 НК.

       Ц. В. е привлечена като обвиняема и за това, че през периода 04.01.2018 г. – 09.02.2018 г., в гр. Габрово, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у същите лица, че е служител на БЧК и предоставя помощ на възрастни хора, и с това им причинила имотни вреди общо в размер на 665 лв. /Сумите вземала под предлог, че ще им осигури по-евтини дърва или лекарства/. Престъпление по чл. 209, вр. чл. 26 НК.

       Съдът прие доводите на прокуратурата, че престъпленията, за които задържаната е привлечена като обвиняема са тежки умишлени, като предвидените наказания са от една до шест години лишаване от свобода за измамата и до осем години лишаване от свобода за кражбата. От материалите по делото може да се направи обосновано предположение  за авторството на деянието. Съществува реална опасност обвиняемата да извърши друго престъпление - делото се води за продължавано престъпление, извършено с 8 отделни деяния, като всеки път обвиняемата се е възползвала от добрината на възрастни хора, които са ѝ вярвали и са я допускали в дома си и след всеки случай, тя се е насочвала към следващата къща със стари хора, които да измами или да окраде.

       Определението на Районен съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.

19.03.2018

Районна прокуратура – Дряново внесе в Районен съд-Дряново искане за вземане на мярка „Задържане под стража“ по отношение на двама мъже за извършена кражба.

       К. Д. и И. Д. са обвинени за това, че при условията на повторност, след предварителен сговор помежду си, около 00.13 часа на 16.03.2018 г., от пицария в гр.Дряново, чрез разбиване на ПВЦ-плоскост на вратата на задния вход, отнели чужди движими вещи – сумата от 30 лв., без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да я присвоят – престъпление по чл.195 ал.1 т.3,5,7, вр. чл.194 ал.1, вр. чл.28 ал.1 от НК. 

       С постановления на РП-Дряново от 16.03.2018 г. двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа.

       Обвиняемите са осъждани многократно. По отношение на К. Д. има влезли в сила 9 присъди за извършени кражби и изнудване като непълнолетен.  Срещу него се води и друго наказателно производство за извършени кражби в РП – Трявна. Спрямо И. Д. има влезли в сила 10 присъди за кражби и принуда.

13.03.2018

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж за причиняване на смърт по непредпазливост

        Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за причиняване на смърт по непредпазливост.

       Обвинението срещу М. И. е за това, че на  30.05.2017 г., в гр.Севлиево, пред супермаркет, причинил на И. Р. смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда – чрез нанасяне на удар с ръка в лицето и последващо падане на земята на пострадалия му причинил счупване на лява бедрена кост, довело до трайно затрудняване на движението на долния крайник, вследствие на което се е развила мастна емболия в кръвоносните съдове на белите дробове, довела до остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност и смърт. Престъпление по чл.124, вр. чл.129 от НК.

       На 30.05.2017 г. в супермаркета влязъл И. Р. който  бил познат на персонала, понеже и друг път посещавал магазина в нетрезво състояние и зле облечен. Понеже бил видимо повлиян от алкохола, човек от персонала, го проследил поради съмнение за кражба. Служителят видял че И. Р. взел бутилка уиски и я скрил под дрехата си и тръгнал към изхода на магазина. Служителят го изпреварил и излязъл преди него, като казал за кражбата на обвиняемия, който работел на  грила. Обвиняемият бързо отишъл до И. Р. и го спрял, бръкнал под дрехата му и извадил бутилката с алкохол. След това се навел, оставил бутилката на земята и при изправянето си нанесъл удар с ръка в лицето му. И. Р. поради слабото си телосложение и въздействието на алкохола, паднал на земята. Междувременно управителката на магазина, заради кражбата натиснала паник-бутона. На място пристигнали полицейски служители, които откарали И. Р. за изясняване на случая с извършената от него кражба, като се наложило да го придържат при отиването и качването в автомобила, понеже пострадалия не можел да стъпва на левия си крак. От сградата на РУ-Севлиево бил откаран в Спешния център на МБАЛ, където бил придвижен  с болничен стол, но след обработка на раната го извели от манипулационната и го оставили на пейка пред болницата. Около 02.30 – 03.00 часа лекарите от нощната смяна видели, че пострадалият продължава да седи на пейката и след нов преглед установили, че левият му крак е счупен. Бил приет в ортопедично отделение, но на сутринта състоянието му рязко се влошило и починал.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

12.03.2018

Двама осъдени на лишаване от свобода за престъпления по транспорта след обвинение на Районна прокуратура – Габрово

        По обвинение на Районна прокуратура – Габрово двама мъж са осъдени на лишаване от свобода и глоба за извършени от тях престъпления по транспорта.

       Наказание от една година лишаване то свобода при строг режим и глоба в размер на 500 лв. е наложено на мъж за шофиране след употреба на наркотици.  Д. И. се призна за виновен за това, че  на 29.01.2018 г., около 21,10 часа, в гр. Габрово, управлявал  лек автомобил „Ситроен“, след употреба на наркотични вещества - канабис, амфетамин и метамфетамин,  установено чрез техническо средство „Drеger Drug Test 5000”. Престъпление по чл. 343б, ал. 3 НК.

       Наказание от една година и шест  месеца лишаване от свобода при общ режим и глоба в размер на 600 лв. ще изтърпи и неправоспособен  шофьор.  Д. М. е осъден  за това,  че на 06.09.2017 г. около 13.50 часа   в гр. Габрово, на път между с.Боженци и с.Трапезковци, управлявал лек автомобил “Рено 19“ без съответно свидетелство за управление на  моторно превозно средство, като деянието е извършено в едногодишен срок от  наказването му по административен  ред  за такова деяние Престъпление по чл.343 в ал.2 от НК.

       Постигнатите споразумения са  одобрени от съда и имат последици на влезли в сила присъди.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

По обвинение на Районна прокуратура – Севлиево двама мъже, изнасилили жена  са осъдени

        По обвинение на Районна прокуратура – Севлиево двама мъже са осъдени за изнасилване. А. Н. е осъден  на три години и четири месеца лишаване от свобода при общ режим. На М. М. е наложено наказание от две години и четири месеца лишаване от свобода при общ режим.

       Подсъдимите са признати за виновни за това, че на 13 април 2017 г., в гр.Севлиево в жилище, в съучастие, се съвкупили с лице от женски пол, като го принудили към това със сила и деянието е извършено от две лица. Престъпление по чл. 152, вр.чл.20 от НК.

       Двамата обвиняеми се познавали, тъй като били съседи. На 12.04.2017г. пострадалата била на гости заедно със сина си в дома на баща на обвиняемия А. Н., като употребили алкохол. След 23 часа си тръгнали, като се прибрала в жилището си. След като употребил значително количество алкохол, след полунощ обвиняемия А. Н. излязъл на улицата, където срещнал другия обвиняем – М. М., който също бил  употребил значително количество алкохол. Предложил му да отидат в дома на пострадалата  да  се „позабавляват“ и правят секс с нея, тъй като знаел, че тя е сама. Двамата обвиняеми отишли в къщата, разбили ключалката на единия прозорец, отворили го и влезли вътре, след което насили жената.

       По искане на прокуратурата двамата извършители са с взети мерки за неотклонение „ задържане под стража“.

23.02.2018

По обвинение на Районна прокуратура – Габрово осъдиха двама телефонни измамници

        По обвинение на Районна прокуратура – Габрово двама мъже са осъдени за извършена телефонна измама. Делото е решено по реда на съкратеното съдебно следствие при което подсъдимите се признават за виновни и приемат за верни фактите изложени в обвинителния акт.

       Й. Й. на 49 години  е осъден  на две години и шест месеца лишаване от свобода при строг режим. Съучастник му  Р. Ж. ще изтърпи наказание от една година и два месеца лишаване от свобода при строг режим.

       Двамата мъже са признати за виновни за това, че на 28.02.2017 г. в гр.Габрово, след предварителен сговор помежду си  и с неустановено по делото лице, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у жена от гр.Габрово, че за провеждането на полицейска операция по залавянето на измамници е необходимо да даде пари и златни накити, които впоследствие ще й бъдат върнати и с това й причинил имотна вреда в размер на 1501,14 лева. Престъпление по чл.211 вр. чл.210, вр. чл.209, вр. чл.29 от НК.

       Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.

21.02.2018

По обвинение на Районна прокуратура – Севлиево църковен настоятел е осъден за присвояване на пари

        Районна прокуратура – Севлиево, постигна осъдителна присъда, постановена от Районен съд Севлиево, с която член на църковно настоятелство е осъден за присвояване на пари.

       С. Г. е осъден за това, че на неустановена дата и месец през 2015 г., противозаконно присвоил чужди движими вещи – сумата от 953,67 лева, сума която владеел, получена от него в качеството му на член на църковното настоятелство,  собственост на църковното настоятелство, представляваща парични средства, получени от средно годишно рентно плащане за стопански години 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014 и 2014/2015 години, за ползване на църковна земя от земеделски фирми. Престъпление по чл.206 от  НК.

       За извършеното престъпление на С. Г., съдът наложи наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, което на основание чл.66 от НК, е отложено с изпитателен срок от  три години.

       Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.

16.02.2018

Окръжна прокуратура - Габрово внесе искане за задържане  на рецидивист

        Окръжна прокуратура - Габрово внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на рецидивист.

       М. Й. е обвинен за две престъпления: За производство и държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество метамфетамин, и за държане на прекурсори, съоръжения и материали за производство на наркотични вещества.

       С постановление на прокурор при ОП-Габрово той е задържан за срок до 72 часа до довеждането му пред съда.

Като обвиняем по делото е привлечен и съучастника на М. Й. -  И. Т. Той е обвинен за производство и държане на наркотични вещества с цел разпространение.

       Двамата обвиняеми са задържани заедно с други две лица, чието участие в престъплението е в процес на изясняване, при проведени на 12.02.2018 г. оперативни действия от служители на ОД МВР-Габрово под ръководството на Окръжна прокуратура Габрово. Установено е, че в частен имот в с.Чукили, общ.Габрово са произвеждани наркотични вещества. При претърсването са иззети множество прекурсори, съоръжения и материали, предназначени за производство на синтетични наркотици.

       Под ръководството на прокуратурата действията по разследването продължават.

14.02.2018

По искане на Районна прокуратура – Габрово задържаха рецидивист за причиняване на телесна повреда

        По искане на Районна прокуратура – Габрово съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на рецидивист за причиняване на телесна повреда.

       С постановление на разследващ орган на 12.02.2018 г. Р. И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 03.01.2018 г., около 16,00 часа, в гр. Габрово, в къща, при условията на опасен рецидив причинил на жена от същия град средна телесна повреда /контузия на гръдния кош с счупване на ребра/, нанасял удари с юмрук, блъскал я в шкаф, като травмите са довели до трайно затрудняване на движението. Престъпление по чл. 131 а, вр. чл. 129, вр. чл. 29 от  НК.

       Съдът прие основанията на прокуратурата, че са налице законовите предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Престъплението, за което Р. И. е привлечен като обвиняем е тежко умишлено, като предвиденото наказание е от пет до дванадесет години лишаване от свобода. От материалите по делото може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Налице е реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, което сочи  висока степен на обществена опасност на дееца, това  престъпление е шесто поред от страна на Р. И.  спрямо бившата му жена, като посегателствата ескалират. Поради което по отношение на обвиняемият е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

13.02.2018

Двама осъдени по обвинение на Районна прокуратура – Габрово

       По обвинение на Районна прокуратура – Габрово двама мъже, извършили различни престъпления са осъдени.

       Ц. М. е осъден на една година и четири месеца лишаване от свобода при строг режим и глоба в размер на 1000 лв. за това, че на 10.06.2017 г. около 09.00 часа в гр. Габрово, управлявал мотоциклет „Хонда“  без съответно свидетелство за управление на  моторно превозно средство, като деянието е извършено в едногодишен срок от  наказването му по административен  ред  за такова деяние. Престъпление по чл.343 в ал.2 от НК.

       Рецидивист  ще изтърпи наказание от една година лишаване от свобода при строг режим за извършена кражба.   Делото е решено при условията на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се признава за виновен и приема за верни фактите изложени в обвинителния акт. К. Ф. е осъден за това, че на 06.08.2017 г. около 01.00 часа в гр.Габрово, при условията на опасен рецидив, от сграда на бул.“Трети март“, чрез разрушаване и повреждане на прегради здраво направени за защита на имот /разбил врати/, отнел чужди движими вещи: кашкавал,  шунка, две опаковки печени кебапчета, бекон, захар, всичко на обща стойност 134,36 лв., от владението на собственика, без нейното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои. Престъпление по чл.196, вр. чл.195, вр. чл.194, вр. чл.29  от НК.

12.02.2018

Районна прокуратура- Габрово образува досъдебно производство за изтезаване на деца в ЦНСТ

        На основание  достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер Районна прокуратура – Габрово образува досъдебно производство за това, че в гр.Габрово, в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания са били изтезавани малолетно лице и непълнолетно лице, намиращи се под грижите на служителите в центъра, като извършеното не представлява по-тежко престъпление. Престъпление по чл.187 от НК.

       Под ръководството на прокуратурата се извършват действията по разследването. Дадени са указания за назначаване на експертизи относно получените от децата телесни увреждания, както и относно тяхното психическо състояние и годността им да бъдат свидетели. Освен това ще се разследва в посока изясняване действията на целия персонал на дома, както и на длъжностните лица от Община Габрово с цел установяване на евентуално извършени и други престъпления от лица, извън заснетите във видеоматериалите.

       Целта е  да бъдат изяснени всички релевантни факти и доказателства, за да се прецени дали има извършено престъпление и кой е неговия автор.

2.02.2018

По искане на Районна прокуратура Севлиево, задържаха  мъж за телефонна измама

        По искане на Районна прокуратура Севлиево, съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемият М. М.

       Той е обвиняем по досъдебно производство, за това, че на 18.01.2018 г., около 14.00 ч. в гр. Севлиево, на ул. “Хубан Кънев”, с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, в съучастие с неустановено лице, в качеството му на помагач, използвайки създаденото от неустановено лице заблуждение у Н. А. /което в телефонен разговор с пострадалата се е представил за длъжностно лице - служител от Криминална полиция с име Иванов и е възбудило заблуждение в пострадалата, че ще бъдат ограбени. Обяснил, че той участва в полицейска операция по задържане на измамници, за което трябва да събере парите и златото в жилището си и да ги хвърли през терасата/, с което причинил имотна вреда в размер на около 10 640 лева, от които 640 лева в банкноти имотна вреда за  Н. А.,  и златни накити на стойност около 10 000 лева, имотна вреда на Ф. А.,  като деянието е извършено при условията на повторност, в немаловажен случай– престъпление по чл. 210 , ал.1,  т. 1 и т.4  във вр чл.209, ал.1, вр с чл .20 ,ал.4  от НК.

       Пред съда обвиняемият поиска по-лека мярка. Съдът е уважил искането на прокуратурата, като е наложил най-тежката мярка за процесуална принуда - задържането му под стража.

       Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Габрово.

30.01.2018

По искане на Районна прокуратура – Габрово задържаха рецидивист за извършена поредна кражба.

        По искане на Районна прокуратура – Габрово съдът взе мярка „задържане под стража“ по отношение на рецидивист за извършена поредна кражба.

       Прокуратурата е привлякла П. А. в качеството на обвиняем  за това, че на неустановена дата през периода 10.11. – 02.12.2017 г., в гр. Габрово, при условията на опасен рецидив, от две къщи на ул.“Рила“, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – срязване на оградна мрежа и разбиване на катинар на врата, чрез използване на техническо средство, и след предварителен сговор с М. Н. отнел чужди движими вещи – моторна коса, ъглошлайф, виброшлайф, ел. лентов шлайф, бормашина, медни намотки от електрожен, медна каравана, всички на обща стойност около 2 000 лв. от владението на собственика, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като случаят не е маловажен. Престъпление по чл.196 вр. чл.195 вр. чл.194 вр. чл.29 от НК.

       Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Обвиняемият е осъждан 14 пъти за извършени от него престъпления против собствеността и за грабеж, като последното наказание лишаване от свобода три години и шест месеца е изтърпял на 09.11.2017 г. Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив и е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или  извърши и друго престъпление.

        Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд- Габрово.

29.01.2018

Прокуратурата в Габрово разшири проверката по сигнали за тормоз в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания

        По повод новопостъпили сигнали от М.Л. и Й.Г., както и от Дирекция „Социално подпомагане“-Габрово, на 29.01.2018 г. се проведе  съвместна среща между представители на РП-Габрово, ОП-Габрово, и РУ-Габрово, на която се взе решение за разширяване обхвата на извършваната проверка.

       По разпореждане на наблюдаващия прокурор предстои да бъдат проверени действията и на всички длъжностни лица, на които е вменен контрол върху двата центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания на територията на гр.Габрово, чийто ръководител е била М.Л. Предстои да бъде изяснено  извършвани ли са били проверки на място в центровете от съответните длъжностни лица и с каква честота, респективно какви констатации са били направени.

       До момента са снети обяснения от служителите в дом „Хризантема“. Установена е самоличността на лицата /служители и деца/, които са заснети в предоставения на Районна прокуратура- Габрово  видеоматериал. Приложени са документи за заеманата длъжност от заснетите служителки, правата и задълженията им, произтичащи от длъжностните им характеристики. Продължава проверка на документацията, свързана със здравословното състояние на децата – потребители на социалната услуга.

25.01.2018

Районна прокуратура -Габрово постигна  осъдителна присъда за  двама извършители  на измама в големи размери

        По обвинение на Районна прокуратура-Габрово и разглеждане на делото на две съдебни инстанции,  двама извършители  на измама в големи размери са осъдени. Присъдите на  А. М. -  четири години лишаване от свобода и на съучастникът му  Д. Б. -  пет години лишаване от свобода  влязоха  в сила.

       А. М.  и Д. Б. са признати за виновни и са осъдени за това, че за времето от 11.08.2015г.-17.08.2015г. в гр.Габрово след предварителен сговор, с цел да набавят за себе си имотна облага възбудили и поддържали у Н. П.  заблуждение /че постъпилите пари по банковата му сметка са собственост на фирмата на обвиняемите, поради което следва да ги изтегли и да им ги предаде във връзка с бъдещото му постъпване на работа в същата фирма/ и с това му причинили имотна вреда - в размер на 32 000 лв., представляваща големи размери. 

       Обвиняемите са осъждани. Пострадалият  притежавал наследствено жилище в гр.Габрово. На неустановена дата през август 2015 г. прибирайки се към домът си бил застигнат от обвиняемия Д. Б., който му се представил под името „Дачо“ и го заговорил, като му споделил, че знаел, къде бил работел и искал да му предложи да работи при него, като касиер и добавил, че притежава няколко магазина. След този разговор обвиняемите се срещнали няколко пъти с пострадалия, водели го в няколко града и го черпили. При срещите  Д. Б. обяснил на пострадалия, че ще го наеме на работа, като ще му плаща 600-700лв., ще му внася осигуровките и ще му открие банкова сметка, по която да получава преводи на служебни средства. За да бъдел сигурен, че няма да злоупотреби със служебните пари поискал, като гаранция пострадалият да упълномощи обвиняемия А. М. с права върху имота си. Пострадалият се съгласил  и дал пълномощно на А. М. да се разпорежда с жилището му в гр.Габрово. Използвайки даденото им пълномощно обвиняемите продали жилището на пострадалия за сумата от 32 000 лв., а парите били преведени по откритата преди това банкова сметка на името на Н. П. Знаейки, че по сметката вече има превод обвиняемите са обадили на пострадалия, като му казали, че трябва да изтегли средствата от сметката си и да им ги предаде, под предлог, че са  служебни.

24.01.208

По искане на Районна прокуратура – Севлиево, задържаха двама  мъже за изнасилване

       По искане на Районна прокуратура – Севлиево, съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на двама  мъже за изнасилване на жена.
       Прокуратурата е привлякла  А. Н. и М. М. в качеството на обвиняеми за това, че на 13 април 2017 г., в гр.Севлиево, в жилище, в съучастие, като съизвършители се съвкупили с лице от женски пол, като го принудили към това със сила. Престъпление по чл.152,  вр. чл.20 от НК.
       От събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняемите са извършили деянието. Повдигнати са им обвинения за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години. Съдът прие доводите на прокуратура, че е налице реална опасност двамата извършители да се укрият или да извършат друго престъпление.  Поради това  съдът взе мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо обвиняемите.
       Определението подрежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово. 

23.01.2018

Районна прокуратура- Габрово проверява сигнала за тормоз в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания

        В Районна прокуратура – Габрово на 15.01.2018г. от Окръжна прокуратура гр.Габрово е получена по компетентност преписка, съдържаща Сигнал от М. Л. с приложен към нея флаш памет с видео записи за допуснати нарушения.

       На 16.01.2018г. в РП гр.Габрово е постъпил сигнал от Кмета на Община-Габрово, съдържащ сигнала на М. Л.

       И в двата сигнала се излагат данни, че служители в центъра са упражнявали физически и психически тормоз над настанените в него деца и младежи.

       На 16.01.2018г.  Районна прокуратура – Габрово е възложила проверка на РУ-Габрово за събиране на данни за престъпление по чл.131 ал.1 т.2 от НК, като е даден 15 дневен срок за изпълнение.

       До момента проверката не е приключила и не е докладвана на прокурор.

По обвинение на Районна прокуратура – Габрово осъдиха мъж, който чрез „Скайп“ извършил блудство и създал порнографски материали с малолетна

        По обвинение на Районна прокуратура – Габрово осъдиха мъж, който чрез „Скайп“ извършил блудство и създал порнографски материали по отношение на деветгодишно момиче. За извършените деяния му е наложено наказание от две години лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от четири години и глоба в размер на 2000 лв.

       Делото е решено по реда на съкратено съдебно следствие, при което обвиняемият се признава за виновен и приема за верни фактите изложени в обвинителния акт.

        П. М.  е осъден за това, че в периода от 22.06.2016 г. до 16.07.2016 г. в гр. Габрово склонил чрез комуникация през приложението “Скайп“ ненавършила 14-годишна възраст /момиче на девет години/ да наблюдава похотливи действия /престъпление по чл.155 б ал.1 от НК/ и убедил същото момиче  да снима голото си тяло, като по този начин създал порнографски материал, като за създаването им е използвано  лице ненавършило 18 години /престъпление по чл.159 ал.4, вр. ал.1 от НК/.

       Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово.