08.02.2024

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово се провежда разследване за убийство на 73-годишен мъж

        Досъдебното производство за престъпление по чл.115 от НК е започнало с оглед на местопроизшествие в блоково дворно пространство в с.Градница, общ.Севлиево, където около 12.00 часа на 08.02.2024г. е бил умъртвен  73-годишният М.Р. от с.Дамяново, общ.Севлиево. Смъртта му била причинена с брадва, след употреба на алкохол, от 30-годишен мъж, с когото са живели в общо домакинство.
       Предстои извършване на аутопсия на трупа на пострадалия и назначаване на съдебно-медицинска експертиза относно механизма и причините за смъртта му,   разпит на свидетели и извършване на други следствени действия.
       След привличане на извършителя като обвиняем,   ОП-Габрово ще  внесе в ОС-Габрово искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
       Действията по разследването продължават под надзора на Окръжна прокуратура - Габрово.

22.01.2024

Окръжна прокуратура – Габрово се самосезира във връзка с журналистически материал с твърдения за сключена неизгодна сделка от представители на Община Габрово

       По повод  журналистически материал, излъчен на 20.01.2024 г. в ефира на националната телевизия, анонсиран: „Чешма за 7000 лв. вместо за 700 лв.: Как се стигна до завишаването на цената?“, Окръжна прокуратура-Габрово се самосезира, предвид съдържащите се в него  твърдения за евентуално извършено престъпление по чл. 220 от НК, свързано с нецелесъобразно изразходване на безвъзмездна финансова помощ, предоставена на Община Габрово от Националния доверителен екофонд, като за градинска чешма с цена на производител 700 лв., Община Габрово платила 7000 лв.
       Възложена е проверка от Окръжна прокуратура-Габрово на Сектор“Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Габрово за събиране на данни, с оглед престъпление по чл.220 от НК или друго престъпление от общ характер.

14.12.2023

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд председател на ТЕЛК в гр.Габрово за подкуп, извършен при условията на продължавано престъпление

       Окръжна прокуратура-Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд-Габрово срещу Ц.Д. за това, че през периода 10.05.2022 г. - 16.11.2022 г. в гр. Габрово и в гр. Трявна, като длъжностно лице съгласно чл.93, т.1 б.“б“ от НК - председател на Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) към болница в гр. Габрово, определен със заповед на изпълнителния директор на лечебното заведение, при условията на продължавано престъпление, приел от различни лица - свидетелите Н. С., Ц.Х., Р. Д., Н.П., М. Й., Г. И., К. И., А. Г. и А.А. дарове, които не му се следват – парични суми в общ размер 3570 лева, за да извърши действия по служба или загдето е извършил действия по служба, във връзка с издаване на експертни решения за освидетелстване или преосвидетелстване на различни лица с определяне на трайно намалена работоспособност от горепосочената ТЕЛК.
       Деянията му са квалифицирани по чл.301, ал.1, предложение 2-ро във вр. с чл.26 ал.1 от НК.
       В хода на досъдебното производство по отношение на Ц.Д. е била наложена мярка за процесуална принуда „отстраняване на обвиняемия от длъжност“, като с определение на Окръжен съд-Габрово същият е бил отстранен от длъжност по искане на Окръжна прокуратура-Габрово.
       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд-Габрово.
       Съгласно чл.31 ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

11.12.2023

Окръжният прокурор на Окръжна прокуратура - Габрово с лекция пред ученици за киберпрестъпленията и защита на личните данни в интернет 

       Окръжна прокуратура - Габрово продължава участието си в образователната програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" и през учебната 2023-2024 г. Представянето на правни теми от магистрати и съдебни служители пред ученици е по съвместна програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Целта е превенция и повишаване информираността на подрастващите относно структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. През настоящата учебна година програмата се реализира съвместно с Окръжен съд - Габрово. Желание за участие са заявили пет учебни заведения от Габрово.
       В рамките на програмата, окръжният прокурор Тихомир Петков изнесе лекция пред ученици от VII-ми клас на ОУ "Иван Вазов" на тема "Децата и компютърните/кибер престъпления. Опасностите в интернет и социалните мрежи.
Защита на личните данни в интернет пространството". При беседата, която се проведе на 05.12.2023г,  магистратът отговори на поставените конкретни практически въпроси по предмета на лекцията. На учениците беше представен пример, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и правомощията на прокурора при извършено престъпление.
       Реализацията на програмата започна с лекции пред ученици от единадесетите класове на Националната Априловска гимназия в периода 3-17 ноември 2023 г. В съдебни зали на Съдебната палата в гр. Габрово г-н Тихомир Петков - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Габрово, г-н Атанас Йорданов - завеждащ Окръжен следствен отдел - Габрово и г-жа Ива Димова - съдия от Окръжен съд - Габрово запознаха накратко аудиторията със структурата и функциите на органите на съдебната власт, основните функции на прокурора, разследващите органи и съда. Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание, кои лица са наказателно отговорни, участието на непълнолетните в наказателния процес, разликата между престъпление и нарушение и някои граждански правоотношения, които могат да бъдат предмет на съдебен спор.
       Магистратите отговориха на поставените въпроси за ролята на съдебните експерти за установяване на обективната истина, за сроковете, в които протичат производствата, практически детайли от работата на магистратите.
       При последвалите дискусии бе разяснена разликата между административно нарушение и престъпление. Засегнати бяха и темите за престъпленията, свързани с наркотични вещества и предвидените за тях наказания, както и органите, които следва да се сезират при данни за извършено престъпление.
Предстои магистратите да проведат срещи с ученици от ОУ "Иван Вазов", Природо-математическа гимназия "Акад. Иван Гюзелев", Професионална гимназия по туризъм "Пенчо Семов" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

24.11.2023

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Габрово се води разследване за пътнотранспортно произшествие с автобус, при което е настъпила смъртта на водача. 

       Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие, и се води за престъпление по чл. 343 ал. 1, б.“в“ във вр. с чл. 342 ал. 1 от НК за това, че на 23.11.2023 г., около 15,45 часа, в с. Гостилица, общ. Дряново, при управление на моторно превозно средство – автобус, управляван от правоспособен водач, са нарушени правилата за движение по пътищата, при което при мокра пътна настилка водачът напуснал пътната лента и се ударил в бетонни стълби на тротоара, с което е причинена смъртта на водача.
       Неотложните следствени действия са извършени от екип на ОД на МВР Габрово. Предстои назначаване на съдебномедицинска експертиза за установяване причината за смъртта на водача и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.     
       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Габрово.

14.11.2023

Две години затвор и глоба за мъж, държал марихуана с цел разпространение по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

       По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово 21-годишният Н.Н. бе осъден на 2 години лишаване от свобода при първоначален общ режим и глоба в полза на държавата в размер на 5000 лв. за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение.
       Окръжен съд – Габрово е признал подсъдимия за виновен по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. първо, предл. 4-то от НК, за това че през периода 14/15.12.2022 г., до гаражи на ул. "Кортен" в гр. Габрово, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държал с цел разпространение общо 28,44 грама коноп (марихуана), на обща стойност 170,64 лева.
       Н.Н. извършил престъплението в изпитателния срок на условното му осъждане по друга присъда, поради което, на основание чл. 68, ал.1 от НК, бе приведено в изпълнение и наложеното му наказание от 6 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи отделно.
       Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

07.11.2023

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово се води разследване за тежко пътнотранспортно произшествие с един загинал и двама пострадали

       Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.3, предл. 4 и 5, б.“б“ във вр. с чл.343 ал.1, б.“в“, във вр. с чл.342 ал.1 от НК за това, че около 19 часа на 06.11.2023 г., в землището на с. Душево, общ. Севлиево, при управление на лек автомобил „БМВ 330 HD“ са нарушени правилата за движение по пътищата, в следствие на което водачът изгубил контрол над автомобила, превозното средство се ударило в парапет на мост и паднало в река Видима. В резултат на тежкия пътен инцидент по непредпазливост е настъпила смъртта на 22-годишния водач и телесни повреди на двамата пътници, като единият е с опасност за живота. 
       Неотложните следствени действия са извършени от екип на ОД на МВР Габрово. Предстои назначаването на съдебномедицински експертизи за установяване причината за смъртта на водача и телесните увреждания на пътниците, както и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.      
       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.

23.10.2023

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово 43-годишен мъж бе  осъден за незаконен отстрел на застрашено диво животно

       ОП- Габрово е предала на съд Н.Н. от гр. Карлово за това, че на 25 ноември 2021 г., в района на връх „Зелениковец" в землище на с. Кръвеник, общ. Севлиево, противозаконно – в нарушение на чл. 38, ал. 1, т. 1, пр. 2 от Закон за биологичното разнообразие, умъртвил чрез отстрел с дългоцевно ловно оръжие застрашено диво гръбначно животно - дива коза от разред „Чифтокопитни“, семейство „Кухороги“ - престъпление, квалифицирано по чл. 278д предложение “първо“ от НК. Окръжен съд- Габрово го е признал за виновен  и е наложил на Н.Н наказание в размер на 1 година лишаване от свобода, което на основание чл. 66 ал. 1 от НК е отложено с изпитателен срок от 3 години, както  и глоба в размер на 6 000 лева. Оръжието, послужило за извършване на престъплението - ловна карабина марка  „TIKKA“, е отнето в полза на държавата.
       Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

13.10.2023

Окръжна прокуратура - Габрово ръководи разследване по досъдебно производство за тежка катастрофа с петима загинали

       Под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово се провежда разследване по досъдебно производство във връзка с възникнало  тежко пътно-транспортно произшествие между товарен автомобил “ТИР“ и микробус, при което е настъпила смъртта на петима мъже, пътували в микробуса. Данни от разследването бяха съобщени на съвместен брифинг на  Окръжна прокуратура – Габрово и ОД на МВР – Габрово, в който участваха Тихомир Петков, окръжен прокурор, старши комисар Илиян Иванов, директор на ОД на МВР - Габрово, Жени Шикова, наблюдаващ прокурор, Пламена Дичева, говорител на ОП Габрово и главен разследващ полицай Тодор Тодоров.
       Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343, ал.4,  във вр. с ал. 3  б. «б», във вр. с ал.1, във вр. с чл.342, ал.1, предложение трето от НК за това, че около 17.06 часа на 12.10.2023 г. в района на пътна връзка на третокласен път III-5004 (западен обходен път) с главен път I – 5 (Дряново - Габрово), общ. Габрово, при управление на товарен автомобил “ТИР“, са нарушени правилата за движение по пътищата, като е последвал сблъсък с насрещно движещ се микробус и по непредпазливост е причинена смъртта на повече от едно лице, а именно на пет лица. От пътуващите в микробуса общо девет лица, четирима са починали на място, а петото лице е починало от травмите си в болницата. Ранени са и останалите лица, като от едно от тях е с опасност за живота.
       Проведени са неотложни процесуално-следствени действия. Извършен е първоначален оглед на местопроизшествието с участие на дежурния прокурор и на автоексперт. Предстои назначаването на съдебно-медицинска експертиза и авто-техническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие, а също привличане на водача на товарния автомобил като обвиняем и задържането му за срок до 72 часа за довеждането му пред съда, където ще бъде внесено искане за определяне на марка за неотклонение „Задържане под стража“.
       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.

12.10.2023

13 години затвор за опит за убийство, отвличане и закана с убийство по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

       По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово 57-годишен мъж бе осъден на 13 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за  закана с убийство, отвличане и опит за убийство на 50-годишна жена.        
       Окръжен съд – Габрово призна за виновен Л.Р. (поданик на Обединеното кралство, пребиваващ на територията на страната) за това, че на 25.06.2021 г. в с. Дървари, общ.Трявна се заканил  с убийство на жената (поданик на същото кралство), с която живеел на съпружески начала, отвлякъл я, влачейки я за косата от къщата,  която обитавали и я вкарал в управлявания от него джип. След това я откарал в гориста местност в землището на селото и направил опит умишлено да я умъртви чрез обесване с въже. 
       Подсъдимият и пострадалата съжителствали от няколко години в къща в с. Дървари, общ. Трявна, нейна собственост. През пролетта на 2021 г. отношенията между тях се влошили и Л.Р. напуснал имота. На 25 юни 2021 г., при едно от инцидентните посещения в къщата, Л.Р. се заканил с убийство по отношение на бившата си съжителка. След това, влачейки я за косата, извел пострадалата от къщата и с паркиран пред имота ѝ джип я отвлякъл в гориста местност. Там направил опит умишлено да я умъртви чрез обесване, като действията му били осуетени от пристигналите на място полицейски служители. На 13 юли 2021 г., обаждайки се от телефонен пост в болнично заведение, където пребивавал, подсъдимият отново се заканил на пострадалата с убийство, като и двете закани възбудили у нея основателен страх за осъществяването им.
       За посочените престъпления, квалифицирани по чл. 144, ал. 3, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 26, ал.1 от НК, чл. 142, ал.1 от НК и чл.115, във вр. с чл.18, ал.1 от НК, на Л.Р. е наложено  общо наказание в размер на 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, което е било увеличено на основание чл. 24 от НК с 1 година, а именно – на 13 години лишаване от свобода.
       По отношение на подсъдимия Л.Р. е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в хода на досъдебното производство.
       Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

18.09.2023

20 години затвор за убийство на 46-годишна жена, извършено  по особено мъчителен начин, по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

       43-годишният С.А. е признат за виновен за това, че на 18/19.08.2022 г., в къща в кв. „Горни Бакойци“ в Габрово умишлено умъртвил 46-годишната И.С., с която съжителствал, като убийството е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с особена жестокост.

       Деянието му е извършено чрез нанасяне на множество удари с и върху твърди тъпи предмети, с юмруци, ритници и с патерица,  по главата, лицето и тялото ѝ, и със силно стискане с ръце на шията ѝ, в резултат на което на пострадалата била причинена черепно-мозъчна травма в съчетание с утежняващи фактори – причинена тежка шийна травма и кръвозагуба. Престъплението е извършено по особено мъчителен начин за нея, тъй като смъртта ѝ е настъпила постепенно, бавно и с дълъг агонален период.

       За посоченото престъпление, квалифицирано по чл. 116 ал. 1 т. 6 предл. второ и трето във вр. с чл. 115 от НК, на С.А. е наложено  наказание в размер на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

       По отношение на подсъдимия С.А. е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в хода на досъдебното производство.

       Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

---------------------------------------------------

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд двама обвиняеми за държане с цел разпространение на наркотични вещества и прекурсори, съоръжения и материали, предназначени за производство им

 

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Габрово срещу двама мъже за това, че на 07.04.2021 г., в апартамент в гр. Габрово, в съучастие помежду си, Ц.Ц. като извършител, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, а П.К. като помагач, без надлежно разрешително по ЗКНВП, са държали с цел разпространение прекурсори, съоръжения и материали, предназначени за производство на високорискови наркотични вещества - метамфетамин, както и затова, че са държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества - метамфетамин (41.55 грама на стойност 1038.75 лева), хероин (14.60 грама на стойност 910 лева) и екстази ( 8.61 грама на стойност 344.40 лева).

       По отношение на Ц.Ц. е повдигнато обвинение и за това, че на 09.09.2021г. в съдебна зала на Окръжен съд - Габрово, без надлежно разрешително по ЗКНВП, държал у себе си хероин с тегло 0.38 грама на стойност 34.20 лева, а по отношение на П.К. - за това, че на 07.04.2021г. в гр.Габрово, без надлежно разрешително по ЗКНВП, държал у себе си метамфетамин - 0.193 грама, на стойност 4.83 лева и хероин - 0.17 грама на стойност 11.05 лева.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       Съгласно чл.31 ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

15.09.2023

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд две лица, сговорили се помежду си да вършат на територията на община Севлиево  престъпления по чл.354а ал.1 от НК, чрез които да си набавят имотна облага, както и за държане с цел разпространение и за разпространение на високорискови наркотични вещества

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Габрово срещу В.А. и  И.Д. от  гр. Севлиево  за това, че през периода месец април 2022 г. – 11.01.2023 г. в гр. Севлиево, се сговорили помежду си да вършат на територията на община Севлиево престъпления по чл.354а ал.1 от НК, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да си набавят имотна облага.

       По отношение на И.Д. е повдигнато обвинение и за това, че през периода 29.09.2022 г. - 11.01.2023 г., при условията на продължавано престъпление, в гр. Севлиево, без надлежно разрешително по чл.32 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - марихуана с общо нетно тегло 1.13 грама и метамфетамин с общо нетно тегло 8.16 грама. По отношение на В.А. обвинението е за това, че през периода 09.01.2023 г. - 11.01.2023 г., при условията на продължавано престъпление, в гр.Севлиево, без надлежно разрешително по ЗКНВП, разпространил високорискови наркотични вещества - на И.Д. метамфетамин с общо нетно тегло 6.64 грама и на Х.М. марихуана с общо нетно тегло 4.67 грама и метамфетамин с общо нетно тегло  1.67 грама.

       Деянията им са квалифицирани по чл.321 ал.6 от НК и по чл.354а ал.1 пр. 4 и 5 алт.1 във вр. с чл.26 ал.1 от НК.

       Предстои Окръжен съд - Габрово да насрочи открито разпоредително заседание по делото.

13.09.2023

Под  ръководството на Окръжна  прокуратура - Габрово се води разследване  за  пътнотранспортно произшествие,   възникнало в резултат на удар между два леки автомобила, при което е настъпила смъртта на 67-годишната пътничка в един от тях

       Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК, за това, че около 17.40 часа на 07.09.2023 г. на път № 401, км.55+153, гр. Севлиево - гр. Ловеч, в землището на с. Петко Славейков, общ.Севлиево, при управление на лек автомобил марка “Мерцедес“, са нарушени правилата за движение по пътищата чрез навлизане в лентата за насрещно движение. Вследствие на това е предизвикан сблъсък с насрещно движещия се лек автомобил марка “Нисан“ модел “Микра“, в резултат на което, пътуващата в него на предна дясна седалка, 67-годишна жена е починала на място.
       Неотложните следствени действия са извършени от екип на ОД на МВР Габрово. Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.      
       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.

19.07.2023

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово 33-годишен мъж е осъден на затвор и глоба за   държане с цел разпространение на марихуана

       По обвинение на ОП-Габрово С.А. от гр.Дряново е признат за виновен с влязъл в сила съдебен акт,  за това, че периода 25.10.2022 година - 26.10.2022 година в град Дряново, без надлежно разрешително съгласно ЗКНВП, държал в тръба на седалка на велосипед и в гараж към къща на ул. "Поп Харитон" № 22 в гр.Дряново с цел разпространение високорискови наркотични вещества –марихуана с общо нетно тегло 8,30 грама на обща стойност 49.80 лева.
       За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл.354а ал.1 предложение “четвърто“ от НК, на С.А. бе наложено  наказание в размер на 1 година и 2 месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим, към което бе присъединено и наказание глоба в размер на 2 500 лева.
       По отношение на С.А. е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

---------------------------------------------------

По искане на Окръжна прокуратура – Габрово е задържан под стража  обвиняем за придобиване и държане с цел разпространение на марихуана

       Окръжен съд-Габрово уважи искането на Окръжна прокуратура - Габрово за вземане на  мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо К.К. от гр.Севлиево.
       Същият е  привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 07.07.2023г. на ул.“Ал.Верешчагин“ в гр.Севлиево, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху  наркотичните вещества и прекурсорите придобил от Д. Д. от гр.Севлиево и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества-марихуана и за това, че без надлежно разрешително по Закона за контрол върху  наркотичните вещества и прекурсорите държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества-марихуана в апартамент и прилежащи към него 2 бр. избени помещения в ж.к.“Ат.Москов“ в гр.Севлиево. Извършеното е в изпитателния срок на влязла в сила присъда за престъпление по чл.354а ал.3 т.1 предл.“първо“ от НК.
       За  престъплението по чл. 354а  ал. 1 от НК,  за което К.К. е  привлечен в качеството на обвиняем, се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 години до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.
       Съдът уважи становището на наблюдаващия прокурор, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията и е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, както и да извърши друго престъпление.
       Определението на Окръжен съд – Габрово може да бъде обжалвано пред Апелативния съд – Велико Търново.


26.06.2023

По искане на Окръжна прокуратура – Габрово е задържан под стража обвиняем , образувал и ръководил организирана престъпна група за извършване на  престъпления с наркотици  на територията на община Севлиево

       Състав на Окръжен съд-Габрово уважи искането на Окръжна прокуратура - Габрово за вземане на  мярка за неотклонение  „Задържане под стража“ спрямо З.Ф. от гр.Севлиево.
       Същият е  привлечен в качеството на обвиняем за това, че в периода от месец януари 2022 г. до 22.06.2023 г. в град Севлиево е образувал и ръководил организирана престъпна група с участници Л. Ф. и А.В., създадена да извършва престъпления по чл. 354а, ал. 1 НК на територията на община Севлиево, както и за това, че на 22.06.2023 г. в гр. Севлиево, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорискови наркотични вещества, с цел разпространение  и разпространил, като продал  на Д. М. високорискови наркотични вещества –  амфетамин, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.
       За  престъпленията по чл. 321 ал. 3  т. 1 във вр. с ал. 1 от НК и по чл. 354а ал. 2 т.4 вр. ал. 1 вр. чл. 29  ал. 1 буква „б“ от НК,  за които З.Ф. е  привлечен в качеството на обвиняем, се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 години до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.
       Съдът уважи становището на наблюдаващия прокурор, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията и е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, както и да извърши друго престъпление.
       Определението на Окръжен съд – Габрово може да бъде обжалвано пред Апелативния съд – Велико Търново.

5.6.2023

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово се провежда разследване за причинена по непредпазливост смърт на 54-годишен мъж вследствие на умишлено нанесена му телесна повреда

       Досъдебното производство е започнало с разпит на свидетел - полицейски служител от РУ на МВР-Севлиево за престъпление по чл.124 ал.1 от НК. То се води за това, че на 28.05.2023г. е причинена по непредпазливост смъртта на С.П. от с.Дамяново общ.Севлиево, настъпила в МБАЛ “Д-р Стойчо Христов“ ЕООД - гр.Севлиево, вследствие на умишлено нанесена му на 12.05.2023 г. телесна повреда в имот в с.Дамяново, общ.Севлиево.
       Назначена е съдебно-медицинска експертиза за причините за смъртта и наличието на причинно-следствена връзка между нанесената телесна повреда и настъпилата по-късно смърт. Установено е, че пострадалият е бил прегледен от представител на Спешна медицинска помощ в горепосоченото здравно заведение непосредствено след нанесеното телесно увреждане. В тази връзка е изискана медицинска документация и са разпитани свидетели. Предстои приобщаване на видеофайлове от записи и назначаване на техническа експертиза по отношение на тях.
       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.

30.05.2023

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

       По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово,  А.И. е признат за виновен с влязъл в сила съдебен акт  за това, че около 23,25 часа на 12 юли 2022 г. на ул."Радецка" в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с поставени в нея банкноти и монети на обща стойност 55 лева от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му. Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.
       За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. е наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.
       По отношение на А.И. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

15.05.2023

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж, умъртвил   по особено мъчителен начин 46-годишна жена, в условията на домашно насилие 

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Габрово срещу 42-годишния С.А. за това, че на 18/19.08.2022 г., в къща в кв.“Горни Бакойци“ в гр. Габрово, в условията на домашно насилие, умишлено умъртвил И.С., с която живеел във фактическо съжителство. Деянието е осъществено чрез нанасяне на множество удари с и върху твърди тъпи предмети, с юмруци, ритници и с патерица,  по главата, лицето,  тялото и крайниците, както и със силно стискане с ръце на шията й и нанасяне на удари в тази област. 
Вследствие на множеството удари, повечето със значителна сила, на И.С. била причинена черепно-мозъчна травма в съчетание с утежняващи фактори –причинена тежка шийна травма и кръвозагуба. Престъплението е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата, тъй като  смъртта й е настъпила постепенно, бавно и с дълъг агонален период.
       Деянието е квалифицирано по чл. 116 ал. 1 т. 6 пр. ІІ и пр.ІІІ и т.6а във вр. чл. 115 от НК.
В хода на досъдебното производство на обвиняемия е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.
       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

3.05.2023

Година и половина затвор за разпространение и за  държане с цел разпространение на  високорискови наркотични вещества по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

       По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово,  И.Х. от гр. Севлиево е признат за виновен с влязъл в сила съдебен акт  за това, че на 12.12.2022г. в гр.Севлиево,  без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, разпространил на Б. Б. от гр. Севлиево, високорискови наркотични вещества – марихуана с тегло 0,60 грама и съдържание на активно действащ компонент тетрахидроканабинол  10,5 % и за това, че на 13.12.2022г, в гр. Севлиево, на няколко различни места, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - метамфетамин с тегло 1,69 грама и марихуана с общо тегло 49,95 грама.
       За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл.354а ал.1 предложение “четвърто“ и предложение“пето“  от НК и чл.55 ал.1 т.1 и ал.3 от НК, на И.Х. е наложено наказание в размер на 1 година и 6  месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим.
       По отношение на И.Х. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение

2.5.2023

Под ръководството на Районна прокуратура – Габрово се провежда разследване за простреляно куче в двора на частен имот


       Досъдебното производство е започнало с първо неотложно следствено действие – оглед на местопроизшествие за престъпление по чл.325б ал.1 от НК и се води за това, че около 17.30 часа на 26.04.2023г. в гр.Дряново, в двор на къща, е проявена жестокост към гръбначно животно-куче от мъжки пол, собственост на В.Д. от същия град, като му е причинена противозаконно смърт чрез прострелване.
       Неотложните следствени действия са извършени от екип на РУ на МВР-Дряново. Събрани са доказателства, че смъртта е причинена чрез прострелване с пневматична пушка. Установен е извършителя на деянието, като предстои привличането му като обвиняем по досъдебното производство.
       Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура - Габрово.

19.04.2023

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово се провежда разследване за опит за убийство на 42-годишен мъж

       Под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово се провежда разследване за опит за убийство на 42-годишен мъж.  Досъдебното производство е започнало с първо неотложно следствено действие – оглед на местопроизшествие за престъпление по чл.115 във вр. с чл.18 ал.1 от НК за това, че на 18.04.2023 г., около 21.00 часа на ул.“Васил Левски“ в гр.Габрово, е направен опит да бъде прострелян Б.С. от гр. Габрово.
       Неотложните следствени действия са извършени от екип на ОД на МВР Габрово. Извършен е оглед на местопроизшествието. Предстои извършването на процесуално-следствени действия, с оглед разкриване авторството на деянието.
       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.

27.03.2023

Под  ръководството на Окръжна  прокуратура - Габрово се води разследване  за  пътнотранспортно произшествие,   възникнало в резултат на удар на лек автомобил в крайпътно дърво, при което е настъпила смъртта на 19-годишния му водач

       Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК за това, че около 20.30 часа на 24.03.2023г. в гр. Габрово, на бул.“Хемус“, при управление на лек автомобил“БМВ“, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано ПТП, при което автомобилът се ударил в крайпътно дърво, в резултат на което водачът на автомобилът е починал на място.
          Неотложните следствени действия са извършени от екип на ОД на МВР Габрово. Предстои назначаването на съд.-медицинска експертиза и авто-техническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътно-транспортно произшествие.      
       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

21.03.2023

 

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово се провежда разследване за смъртта на 30-годишен мъж от гр.Габрово

       Досъдебното производство е започнало с  неотложно следствено действие – оглед на местопроизшествие за престъпление по чл.115 от НК и се води за това, че на 18.03.2023 г., около 04.00 часа в района на мост “Игото“ в гр.Габрово, умишлено е умъртвен мъж от гр. Габрово.

       Неотложните следствени действия са извършени от екип на ОД на МВР Габрово в присъствието на дежурния прокурор от ОП-Габрово и съдебен лекар. Извършен е оглед на местопроизшествието и е назначена  съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на пострадалия.

       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.

20.03.2023

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд 72 –годишна обвиняема за причинено пътнотранспортно произшествие, в резултат на което е настъпила смъртта на пресичаща на пешеходна пътека жена

       Окръжна прокуратура–Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд–Габрово срещу З.Й. за това, че в гр. Габрово, на пешеходна пътека на бул. „Трети Март“, при управление на лек автомобил марка „Форд", нарушила правилата за движение по пътищата –чл.119,ал.1 от ЗДвП („При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре“) и допуснала пътнотранспортно произшествие, като блъснала пресичащата пешеходната пътека  пешеходка Т.К.. В резултат на това на нея по непредпазливост била причинена тежка телесна повреда . Дни по-късно пострадалата жена починала, като смъртта  ѝ е настъпила в следствие от травмите, получени от пътнотранспортното произшествие.
       Деянието е квалифицирано  по чл. 343 ал.3 предложение   6,  буква „б“ предложение 1,  във вр. с ал.1, буква „в” във вр. с чл.342 ал.1 от НК.
       Предстои ОС-Габрово да насрочи открито разпоредително заседание по делото.

17.03.2023

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово трима са осъдени за  ръководство и участие в организирана престъпна група и за  извършване на данъчни престъпления

       По обвинение, повдигнато от ОП-Габрово, Окръжен съд-Габрово е осъдил трима мъже  за  ръководство и участие в организирана престъпна група и за  извършване на данъчни престъпления. Т.Б. от гр.Габрово е признат за виновен в това, че от началото на месец януари 2016 г. до 6 ноември 2019 г. в Габрово и на територията на цялата страна, ръководил организирана престъпна група, с участници три лица от Габрово, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления против данъчната система. Т.Б. е признат за виновен и в извършване, в съучастие, като помагач,  на девет престъпления по чл. 255 ал. 4 от НК, за това, че умишлено улеснявал различни лица, управлявали търговски дружества, да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в големи или в особено големи размери, като снабдявал същите с фактури с невярно съдържание. 
       За посочените  престъпления, квалифицирани по чл. 321, ал. 3, пр. 2, т. 1, вр. ал. 1, пр. 2 от НК и чл. 255 ал. 4 от НК,  на Т.Б. е наложено общо наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което, на основание чл. 66 ал. 1 от НК,  е отложено с изпитателен срок от 5 години. 
       Ф.Ю. и М.Й., двамата от гр. Габрово, са признати за виновни за участие в организираната от Т.Б. престъпната група с участници три лица, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления против данъчната система. М.Й. е признат за виновен и в извършване, в съучастие като помагач, на три от данъчните престъпления.
       За извършените престъпления по чл. 321, ал. 3, пр. 2, т. 2, вр. ал. 2 от НК и чл. чл. 255 ал. 4 от НК, на Ф.Ю. и на М.Й. са им  наложени наказания от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 4 годишен изпитателен срок. 
       След образуване на наказателното производство, необявените данъчни задължения в общ размер 240 540 лева заедно с лихвите, са внесени в бюджета.
       Съдебният акт е влязъл в сила.

 

16.03.2023

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово - мъж  осъден за  държане с цел разпространение на  36 кг. коноп  и за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа

       45-годишният С.Б. от гр.Габрово е признат за виновен с влязъл в сила съдебен акт,  за това, че на 4 ноември 2022 г. в различни помещения на къща в с. Гайкини, общ. Габрово, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - общо 36 357,35 грама коноп, като наркотичното вещество е в особено големи размери. Осъден е и за това, че на неустановена дата през пролетта на 2022 г. в двор на същия имот засял и до 4 ноември 2022 г. отглеждал 59 броя растения от рода на конопа, в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила.
       За посочените две престъпления, квалифицирани по  чл. 354а, ал. 2, изр. второ, предл. трето, вр. с ал. 1 изр. първо от НК и чл. 354в, ал. 1 от НК, на С.Б. е наложено общо наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което, на основание чл. 66 ал. 1 от НК,  е отложено с изпитателен срок от 5 години.
       На основание чл. 59 ал. 1 т. 1 и ал. 2 от НК, при изпълнение на така наложеното общо наказание е приспаднато времето, през което С.Б. е бил задържан с мярка за неотклонение „задържане под стража", считано от 04.11.2022 г. до 15.03.2023г.
       Наркотичните вещества, предмет на престъплението, са отнети в полза на държавата, на основание чл.354а ал.6 от НК.

14.03.2023

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово се провежда разследване за смъртта на 60-годишен мъж от гр. Габрово

       Досъдебното производство е започнало с първо неотложно следствено действие – оглед на местопроизшествие за престъпление по чл.115 от НК и се води за това, че на 14.03.2023 г., на път в Северната индустриална зона на гр. Габрово под виадукт, свързващ с. Донино и с. Поповци, умишлено е умъртвен мъж от гр. Габрово. 
       Неотложните следствени действия са извършени от екип на ОД на МВР Габрово в присъствието на лекар. Извършен е оглед на местопроизшествието, назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на пострадалия.
       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.

09.02.2023

Под ръководството на Окръжна  прокуратура - Габрово се провежда разследване  по  досъдебно производство във връзка с възникнало   пътно-транспортно произшествие с участие на три автомобила, при което е настъпила смъртта на водача на единия от тях

       Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по престъпление по чл.343 ал.3 предл.4 и 5, б.“б“ във вр.  ал.1 б. „в“, вр. чл.342 ал.1 от НК  за това, че на 06.02.2023 г.  около 17:20 часа, на път „I-4“ при км 91+000 м, на територията на община Севлиево, при управление на лек автомобил „Ауди А6“  с водач Г. Н. от гр.С., на товарен автомобил „МАН ТГХ 18,480 БЛС“  с полуремарке  с водач  И. И. от гр.В. Т. и на лек автомобил „Фолксваген Голф“ с водач А. А. от гр.С., са нарушени правилата за движение по пътищата, в резултат на което  управляваният от Г.Н. лек автомобил „Ауди А6“ се ударил в другите две моторни превозни средства и по непредпазливост са причинени смърт на водача на л. а. „Фолксваген Голф“ А. А.  и средна телесна повреда на пътуващата в същия автомобил Ф. А. от гр.С.
       Неотложните следствени действия са извършени от екип на ОД на МВР Габрово с участие на автоексперт. Предстои назначаването на съд.-медицинска експертиза и авто-техническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътно-транспортно произшествие.      
       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.

31.01.2023

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово горски инспектор е осъден за подкуп

       С влязла в сила присъда на Габровски окръжен съд, Цв.Н. от гр.Габрово е признат за виновен  за това, че в периода от неустановена дата през периода м.април 2019г.- м.май 2019г. до 04.10.2019г., в централен склад за дърва в с.Томчевци общ.Трявна, ползван от „РАЯ-08“ЕООД-с.Царева ливада общ.Дряново и на стария полигон в гр.Трявна, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице –„главен специалист-горски инспектор“ към РДГ-Велико Търново, на два пъти приел дарове, които не му се следват-парични суми в общ размер 200 лева от Д.Д.-управител на горепосоченото дружество, за да  не извърши действие по служба, като не състави акт  за констатирано нарушение и загдето не е извършил действия по служба-да извърши проверки на склад за дървен материал на дружеството. 
       За извършеното престъпление, квалифицирано по чл.301 ал.1 във вр. с чл.26 ал.1 от НК, на подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 година, чието изпълнение е било отложено за срок от 3 години, както и глоба в размер на 1000 лева.
       Подсъдимият е бил лишен от право да заема държавна и обществена длъжност в областта на горското стопанство и да упражнява професия или дейност, свързана с контролни функции в системата на горското стопанство за срок от 1 година, считано от влизане на присъдата в сила. Подсъдимият е бил осъден и да заплати в полза на държавата паричната сума, представляваща равностойността на предмета на престъпление.

17.01.2023

По искане на Окръжна прокуратура – Габрово са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“ и „Домашен арест“ на двама обвиняеми за сговаряне помежду им да вършат в страната престъпления по чл.354а ал.1 от НК и за държане с цел разпространение и разпространение на два вида наркотични вещества

       Състав на Окръжен съд-Габрово уважи исканията на Окръжна прокуратура - Габрово за вземане на  мярка за неотклонение  „Задържане под стража“ спрямо В.А. и „Домашен арест“ по отношение на И.Д.
       В.А.  и  И.Д., и двамата от от гр.Севлиево са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че през периода януари 2022 г.-11.01.2023 г. се сговорили помежду си, да вършат в страната престъпления по чл.354а ал.1 от НК, за които е предвидено наказание “лишаване от свобода“ повече от 3 години и чрез които се цели да се набави имотна облага.
       За престъплението по чл.321  ал.6  от НК, за което двамата са  привлечени в качеството на обвиняеми, се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години.
       39-годишният В.А. от гр.Севлиево е привлечен като обвиняем и за престъпление по чл.354а ал.1 във вр. с чл.26 ал.1 от НК за това, че през периода 09.01.2023г.-11.01.2023г. в гр.Севлиево, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, разпространил високорискови наркотични вещества - метамфетамин и марихуана на две различни лица, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. 
       25-годишният И.Д. от гр.Севлиево е привлечен като обвиняем и за престъпление по чл.354а ал.1 от НК за това, че на 11.01.2023 г. в гр. Севлиево, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - амфетамин, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. 
       Съдът уважи становището на наблюдаващия прокурор, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице реална опасност обвиняемите да се укрият, както и да извършат друго престъпление.
       Определението на Окръжен съд – Габрово може да бъде обжалвано пред Апелативния съд – Велико Търново.

------------------------------------------

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово 35-годишен мъж е осъден на 4 години и 4 месеца затвор и глоба 10 000 лева за  производство и държане с цел разпространение на наркотични вещества и за държане на прекурсори, съоръжения и материали за производство на високорисково наркотично вещество, извършени при условията на опасен рецидив

       По обвинение на Окръжна прокуратура - Габрово М.Й. от гр. Габрово е признат за виновен с влязъл в сила съдебен акт  за това, че от неустановената дата през март 2022 г. до 14.05.2022 г. в гр. Габрово, при условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, произвел и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества (167 грама амфетамин на стойност 5017 лева и 14 грама метамфетамин на стойност 351 лева) и на 14.05.2022 г. държал с цел разпространение 205 грама марихуана на стойност 1233 лева (общо 386 грама наркотични вещества на обща стойност 6602 лева). Осъден е и за това, че на 14.05.2022 г. в гр.Габрово, при условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително по ЗКНВП,  държал прекурсори, съоръжения и материали за производство на високорисково наркотично вещество (метамфетамин) с цел разпространение.
       За посочените две престъпления, квалифицирани по  чл.354а ал.2 изр.второ предл.последно, т.4 вр. с ал.1 изр. второ във връзка с изр. първо предл. първо и четвърто  във вр. с чл.29 ал.1 б.“а“ и б.„б“ от НК и чл.55 ал.2 във вр. с ал.1 от НК, на М.Й. бе наложено общо наказание в размер на 4 години и 4  месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим, към което бе присъединено и наказание глоба в размер на 10 000 лева.
       По отношение на М.Й. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и присъдата е приведена в изпълнение.

10.01.2023

Под  ръководството на Окръжна  прокуратура - Габрово се провежда разследване  по  досъдебно производство във връзка с умишлен палеж

       Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.330 ал.2 т.2 от НК за това, че около 02.50 часа на 08.01.2023 г. в с.Враниловци общ. Габрово, е запалено имущество със значителна стойност-производствена сграда за отработени мазнини и 2 броя товарни автомобили марка “Мерцедес“, стопанисвани от „Уко България“ ЕООД, като пожарът се е разпрострял и върху друг съседен имот.
       Извършени са неотложни следствени действия. Като веществени доказателства по делото са приобщени оптични носители, съдържащи файлове от видеонаблюдение в района на обекта. Назначени са пожаротехническа и химическа експертизи относно причините и механизма на възникналия пожар, както и видеотехническа експертиза. Предстоят и други процесуално-следствени действия, с оглед установяване на авторството на деянието.
       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.