Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд председател на ТЕЛК в гр.Габрово за подкуп, извършен при условията на продължавано престъпление

14 Декември 2023 г.

Окръжна прокуратура-Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд-Габрово срещу Ц.Д. за това, че през периода 10.05.2022 г. - 16.11.2022 г. в гр. Габрово и в гр. Трявна, като длъжностно лице съгласно чл.93, т.1 б.“б“ от НК - председател на Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) към болница в гр. Габрово, определен със заповед на изпълнителния директор на лечебното заведение, при условията на продължавано престъпление, приел от различни лица - свидетелите Н. С., Ц.Х., Р. Д., Н.П., М. Й., Г. И., К. И., А. Г. и А.А. дарове, които не му се следват – парични суми в общ размер 3570 лева, за да извърши действия по служба или загдето е извършил действия по служба, във връзка с издаване на експертни решения за освидетелстване или преосвидетелстване на различни лица с определяне на трайно намалена работоспособност от горепосочената ТЕЛК.

Деянията му са квалифицирани по чл.301, ал.1, предложение 2-ро във вр. с чл.26 ал.1 от НК.

В хода на досъдебното производство по отношение на Ц.Д. е била наложена мярка за процесуална принуда „отстраняване на обвиняемия от длъжност“, като с определение на Окръжен съд-Габрово същият е бил отстранен от длъжност по искане на Окръжна прокуратура-Габрово.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд-Габрово.

Съгласно чл.31 ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.