Окръжният прокурор на Окръжна прокуратура - Габрово с лекция пред ученици за киберпрестъпленията и защита на личните данни в интернет

11 Декември 2023 г.

       Окръжна прокуратура - Габрово продължава участието си в образователната програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" и през учебната 2023-2024 г. Представянето на правни теми от магистрати и съдебни служители пред ученици е по съвместна програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Целта е превенция и повишаване информираността на подрастващите относно структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. През настоящата учебна година програмата се реализира съвместно с Окръжен съд - Габрово. Желание за участие са заявили пет учебни заведения от Габрово.
       В рамките на програмата, окръжният прокурор Тихомир Петков изнесе лекция пред ученици от VII-ми клас на ОУ "Иван Вазов" на тема "Децата и компютърните/кибер престъпления. Опасностите в интернет и социалните мрежи.
       Защита на личните данни в интернет пространството". При беседата, която се проведе на 05.12.2023г,  магистратът отговори на поставените конкретни практически въпроси по предмета на лекцията. На учениците беше представен пример, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и правомощията на прокурора при извършено престъпление.
       Реализацията на програмата започна с лекции пред ученици от единадесетите класове на Националната Априловска гимназия в периода 3-17 ноември 2023 г. В съдебни зали на Съдебната палата в гр. Габрово г-н Тихомир Петков - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Габрово, г-н Атанас Йорданов - завеждащ Окръжен следствен отдел - Габрово и г-жа Ива Димова - съдия от Окръжен съд - Габрово запознаха накратко аудиторията със структурата и функциите на органите на съдебната власт, основните функции на прокурора, разследващите органи и съда. Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание, кои лица са наказателно отговорни, участието на непълнолетните в наказателния процес, разликата между престъпление и нарушение и някои граждански правоотношения, които могат да бъдат предмет на съдебен спор.
       Магистратите отговориха на поставените въпроси за ролята на съдебните експерти за установяване на обективната истина, за сроковете, в които протичат производствата, практически детайли от работата на магистратите.
       При последвалите дискусии бе разяснена разликата между административно нарушение и престъпление. Засегнати бяха и темите за престъпленията, свързани с наркотични вещества и предвидените за тях наказания, както и органите, които следва да се сезират при данни за извършено престъпление.
       Предстои магистратите да проведат срещи с ученици от ОУ "Иван Вазов", Природо-математическа гимназия "Акад. Иван Гюзелев", Професионална гимназия по туризъм "Пенчо Семов" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".