20 години затвор за убийство на 46-годишна жена, извършено по особено мъчителен начин, по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

18 Септември 2023 г.

       43-годишният С.А. е признат за виновен за това, че на 18/19.08.2022 г., в къща в кв. „Горни Бакойци“ в Габрово умишлено умъртвил 46-годишната И.С., с която съжителствал, като убийството е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с особена жестокост.

       Деянието му е извършено чрез нанасяне на множество удари с и върху твърди тъпи предмети, с юмруци, ритници и с патерица,  по главата, лицето и тялото ѝ, и със силно стискане с ръце на шията ѝ, в резултат на което на пострадалата била причинена черепно-мозъчна травма в съчетание с утежняващи фактори – причинена тежка шийна травма и кръвозагуба. Престъплението е извършено по особено мъчителен начин за нея, тъй като смъртта ѝ е настъпила постепенно, бавно и с дълъг агонален период.

       За посоченото престъпление, квалифицирано по чл. 116 ал. 1 т. 6 предл. второ и трето във вр. с чл. 115 от НК, на С.А. е наложено  наказание в размер на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

       По отношение на подсъдимия С.А. е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в хода на досъдебното производство.

       Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.